Αθώοι δημοτικοί σύμβουλοι για μίσθωση χωραφιού

Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΗ ΤΗΝ ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΜΕΛΕΣ ΕΦΕΤΕΙΟ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΑΛΛΑΞΕ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΤΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

Δημοσίευση: 30 Μαρ 2022 21:04
Αθώοι κρίθηκαν 7  πρώην δημοτικοί σύμβουλοι  της Φαρκαδόνας για τη μίσθωση ενός δημοτικού αγροτεμαχίου Αθώοι κρίθηκαν 7 πρώην δημοτικοί σύμβουλοι της Φαρκαδόνας για τη μίσθωση ενός δημοτικού αγροτεμαχίου

Αθώοι κρίθηκαν από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας επτά πρώην δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Φαρκαδόνας, οι οποίοι το 2014 εξαίρεσαν από δημοπρασία μίσθωσης ένα δημοτικό αγροτεμάχιο, παρατείνοντας τη μίσθωσή του λόγω «ένταξης» του χωραφιού σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας.
Οι επτά δημοτικοί σύμβουλοι, τον Μάρτιο του 2021 καταδικάστηκαν από το ίδιο δικαστήριο με ποινή φυλάκισης 8 μηνών για παράβαση καθήκοντος, απόφαση για την οποία τρεις σύμβουλοι προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο ασκώντας αναίρεση. Εξέλιξη που δικαίωσε τελικά τους αναιρεσείοντες συμβούλους, αφού μετά την επανάληψη της δίκης στη Λάρισα αθωώθηκαν οριστικά, ενώ με την αναίρεση παύτηκε οριστικά η δίωξη και κατά των υπολοίπων πρώην δημοτικών συμβούλων.


ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Σύμφωνα με το αρχικό κατηγορητήριο οι πρώην σύμβουλοι στις 22/1/2014 έλαβαν «κατά παράβαση του νόμου» την επίμαχη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Φαρκαδόνας, δίνοντας σε ενδιαφερόμενο αγρότη «παράταση προθεσμίας» για αγρόκτημα του Δήμου στη θέση «Αυλάκι - Σχολικά», «λόγω ένταξης σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας».
Το συγκεκριμένο χωράφι ωστόσο στην πραγματικότητα «δεν είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας», αλλά με το σκεπτικό της ένταξης εξαιρέθηκε της «διακήρυξης δημοπρασίας» του Δήμου Φαρκαδόνας και έτσι δόθηκε η παράταση στη μίσθωση με τους συμβούλους -σύμφωνα με το κατηγορητήριο- να βασίζονται στη δήλωση του ενδιαφερόμενου αγρότη να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
Η υπόθεση καταγγέλθηκε όταν «έσπασε» ο συνεταιρισμός μεταξύ δύο αγροτών, με τον έναν να αισθάνεται θιγμένος από την εξέλιξη προς όφελος του άλλου αγρότη, ενώ προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας ήταν η πενταετής μίσθωση αγροτεμαχίου.
Να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη δικαστική προσφυγή ο θιγόμενος αγρότης προσέφυγε ενώπιον της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας, η οποία «έκανε δεκτή» την προσφυγή «με την αιτιολογία ότι η κρινόμενη απόφαση του ΔΣ ελήφθη κατά σαφή παράβαση διατάξεων νόμου», και «την ακύρωσε».
Εξέλιξη που είχε ως αποτέλεσμα, το Δημοτικό Συμβούλιο Φαρκαδόνας να επανέλθει και με νεότερη απόφασή του να «συμμορφωθεί με τη νομιμότητα» όπως είχε επισημανθεί στο Δικαστήριο του Μαρτίου του 2021.
ΑΝΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ
Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την 84/2021 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Λάρισας, παύοντας οριστικά την ποινική δίωξη κατά των τριών (αναιρεσειόντων) συμβούλων λόγω παραγραφής, με σκοπό «να προσπορίσουν» στον ιδιοκτήτη της επίμαχης έκτασης «παράνομο περιουσιακό όφελος και να βλάψουν τον εγκαλούντα» αγρότη. Όπως έπαυσε την ποινή δίωξη και κατά του ιδιοκτήτη της επίμαχης έκτασης ότι, «με πρόθεση» προκάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους «την απόφαση να τελέσουν την άδικη πράξη», «της παράβασης καθήκοντος».
Παρέπεμψε ωστόσο εκ νέου την υπόθεση για τους τρεις συμβούλους για παράβαση καθήκοντος και τον ιδιοκτήτη του χωραφιού για το σκέλος της ηθικής αυτουργίας «στην πράξη της παράβασης καθήκοντος από κοινού και κατ’ εξακολούθηση», με το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Λάρισας στην τελευταία του συνεδρίαση να τους κηρύσσει τελικά αθώους.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass