Εκτροφή εντόμων για ζωοτροφές! Η λύση στην έλλειψη της αγοράς

ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 02 Απρ 2022 21:00

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια ο τομέας της εκτροφής συγκεκριμένων

ειδών εντόμων, τα οποία χρησιμοποιούνται για ζωοτροφές έχει γνωρίσει ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική νομοθεσία από το 2017 και σήμερα. Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, η Ε.Ε. «άναψε» το «πράσινο φως» για τη χρήση εντόμων στις ιχθυοτροφές, αν κι η προοπτική αξιοποίησης εντόμων για την παραγωγή ζωοτροφών, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε πρωτεΐνη, απασχολούσε επί σειρά ετών την ερευνητική κοινότητα. Κι αυτό γιατί τα έως τώρα δεδομένα δείχνουν ότι τα έντομα έχουν σημαντικά ποσοστά πρωτεΐνης, που συχνά ξεπερνούν και το 40% και υπό το πρίσμα αυτό θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις ζωοτροφές. Πόσο μάλιστα όταν αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα τείνουν να εξαφανιστούν λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και να απειλείται η εκτροφή των ζώων.
Σύμφωνα με αυτήν την ελληνική νομοθεσία, τα έντομα επιτρέπονται πλέον για χρήση στις ιχθυοτροφές, αλλά και για τις ζωοτροφές που προορίζονται για άλλα ζώα, όπως τα κοτόπουλα και τα γουρούνια. Αυτή η τελευταία εξέλιξη, που έλαβε χώρα μόλις το 2021, αναμένεται ότι θα αναπτύξει ακόμα περισσότερο την αγορά αυτήν, ιδιαίτερα στην πτηνοτροφία.

ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΕΝΤΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ Π.Θ.
Κατά την τελευταία δεκαετία, το Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Τμήματος Γεωπονίας, Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, εργάζεται ερευνητικά πάνω στην αξιοποίηση των εντόμων για τον σκοπό αυτόν, με δημιουργία σχετικής πιλοτικής μονάδας εκτροφής που εξυπηρετεί τις ανάγκες της έρευνας, στο πλαίσιο διαφόρων ερευνητικών προγραμμάτων στο αντικείμενο. Παράλληλα, το προσωπικό του Εργαστηρίου στηρίζει και ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται για το αντικείμενο, κυρίως στο επιχειρηματικό επίπεδο, αναγνωρίζοντας ότι η δημιουργία εμπορικών μονάδων εντόμων είναι μια πολυσχιδής διαδικασία και ιδιαίτερα απαιτητική γραφειοκρατικά. Αυτό βεβαίως γιατί σε μια τέτοια μονάδα συναντώνται δύο «κόσμοι» που φαινομενικά φαίνονται ασύνδετοι από την άποψη της ταυτόχρονης επιχειρηματικής δραστηριότητας: αυτός της εκτροφής ζώων και αυτός της παραγωγής ζωοτροφών, με τη μόνη διαφορά ότι είναι μία από τις λίγες φορές που τα εκτρεφόμενα ζώα αποτελούν τα ίδια τις ζωοτροφές.
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Χρήστο Αθανασίου, «με βάση τα όσα συμβαίνουν κατά το τελευταίο διάστημα στην αγορά συγκεκριμένων τύπων από πρώτες ύλες, όπως για παράδειγμα τα δημητριακά, φαίνεται ότι η διαφορά των «κλασικών» πρώτων υλών με τις «εναλλακτικές» μειώνεται, τόσο ως προς την τιμή όσο και ως προς τη διαθεσιμότητα. Υπάρχει λοιπόν ένα «κλείσιμο της ψαλίδας», το οποίο είναι μάλλον γενικότερο, παρά περιπτωσιολογικό φαινόμενο, καθ’ όσον έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι τα έντομα αποτελούν σημαντικές πηγές για τη διατροφή των ζώων, πολλά από τα οποία, όπως τα κοτόπουλα, ούτως ή άλλως τα κατανάλωναν, μέχρι που εμείς οι ίδιοι αλλάξαμε τη διατροφή τους, αλλάζοντας ασυναίσθητα και τη δική μας βεβαίως. Με άλλα λόγια, η χρήση των εντόμων στις ζωοτροφές δεν είναι τίποτε άλλο από μια επιστροφή σε παλιότερες πρακτικές διατροφής ζώων, με τις όποιες αυτονόητες επιδράσεις και στο τελικό προϊόν αυτό καθ’ αυτό».
Γ. Ρούστας

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass