Ούτε ευρώ για το «Εστία» στη Λάρισα!

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΔΙΑΚΟΠΗ, ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ, ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ - ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΗΘΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 08 Απρ 2022 20:04

Της Νατάσας Πολυγένη
Θέματα που αφορούν τον μηχανισμό που θα αντιμετωπίσει τις αυξημένες προσφυγικές ροές από την Ουκρανία, τα προβλήματα που προκύπτουν από τη διακοπή της λειτουργίας του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» και το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης Ευάλωτων Ομάδων του Δήμου Λαρισαίων, συζητήθηκαν χθες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων (ΣΕΜΠ).
Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών και Προσφύγων κ. Δημήτρης Δεληγιάννης κατά την τοποθέτησή του τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο και αυτό απαιτεί την κατάρτιση συγκεκριμένου σχεδίου, άποψη με την οποία συμφώνησαν όλα τα μέλη του συμβουλίου, ενώ εκτενής αναφορά έγινε στο θέμα του προγράμματος ΕΣΤΙΑ για το οποίο συμφωνήθηκε να συζητηθεί σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να τοποθετηθούν όλες οι παρατάξεις αναφορικά με τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν παράλληλα με την εφαρμογή της κυβερνητικής απόφασης για τη διακοπή του στο τέλος του 2022.


Ο εκπρόσωπος της ΔΗΚΕΛ Γιώργος Παπανικολάου παρουσίασε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, καθώς μετά την ανακοίνωση για διακοπή του «ΕΣΤΙΑ» με σταδιακή συρρίκνωσή του δεν έχουν εκταμιευτεί καθόλου χρήματα με αποτέλεσμα να μένουν απλήρωτοι εργαζόμενοι, ενώ υπάρχουν και οι περιπτώσεις εκείνων που έχασαν το επίδομά τους, αλλά και όλων εκείνων που θα χάσουν τη στέγη τους καθώς το πρόγραμμα κλείνει. Ήδη όπως υπογράμμισε ο κ. Παπανικολάου, από τον Φλεβάρη που το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε τη διακοπή του προγράμματος έχει αλλάξει άρδην η εικόνα και στη Λάρισα από τη νέα χρονιά οι διαμένοντες σε διαμερίσματα από 420 άτομα μειώθηκαν σε 300, ενώ από 16 Απριλίου τα 53 διαμερίσματα που ο Δήμος νοικιάζει θα πρέπει να μειωθούν σε 20. «Χρήματα δεν μας έχουν δοθεί, πρέπει να επιστρέψουμε σπίτια σε ιδιοκτήτες, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε χρήματα για επισκευές, ενοίκια κ.λπ. Η κατάσταση αυτή τη στιγμή είναι τραγική. Πρέπει να βγάλουμε ανθρώπους από τα σπίτια και καμία υπηρεσία δεν παρέχεται σε όσους έχουν απορριπτική απόφαση ασύλου» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη συνεδρίαση μίλησε και ένας εκπρόσωπος των προσφύγων ο οποίος ανέφερε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του βρίσκονται σε δεινή θέση καθώς αδυνατούν να εξασφαλίσουν ακόμη και το φαγητό από τη στιγμή που διακόπηκε το επίδομα. Τα μέλη του συμβουλίου και αντιδήμαρχοι κ. Σωτήρης Βούλγαρης και Ρίτα Απρίλη στις τοποθετήσεις τους δήλωσαν ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ εκφράστηκε και η άποψη να εκδοθεί ένα ψήφισμα για τη συνέχιση του προγράμματος. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε επίσης και για το Δίκτυο Πόλεων για την Ένταξη στο οποίο συμμετέχει η Λάρισα στο σύνολο 17 Δήμων σε όλη τη χώρα και όπως επισημάνθηκε από τον κ. Δεληγιάννη είναι σημαντικό να γίνει μια συζήτηση για το αν πρέπει να έχει νομική υπόσταση ή να λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΚΕΔΕ.
Ακόμη, τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενός στρατηγικού σχεδίου για τη στήριξη όχι μονάχα των προσφύγων και μεταναστών, αλλά όλων των ευπαθών-ευάλωτων ομάδων.
Τοποθετήσεις έκαναν επίσης τα μέλη του ΣΕΜΠ Γεώργιος Παπαδούλης, Απόστολος Παπαπαρίσης, Αχιλλέας Σταυροθεόδωρος, καθώς επίσης και οι εκπρόσωποι των κοινοτήτων των μεταναστών και προσφύγων που διαμένουν στον Δήμο Λαρισαίων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass