Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεύμα από ανανεώσιμες πηγές για να «ζήσουν» επιχειρήσεις και ΤΟΕΒ

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΟΘΕΙ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ -ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ -ΕΥΘ. ΛΕΚΚΑΣ: Η ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Δημοσίευση: 12 Απρ 2022 15:03

«Χρειάζεται να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις και στους ΤΟΕΒ

να παράξουν ρεύμα από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για να μπορέσουν να λειτουργήσουν και να αποκτήσουν επάρκεια και αυτάρκεια. Αυτή χρειάζεται να είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας και της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί «σοκ» στην οικονομία και σημαντικές παράπλευρες επιπτώσεις, όπως η μετανάστευση» τόνισε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός στην υβριδική ημερίδα που διοργάνωσε χθες στη Λάρισα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) και η Περιφέρεια Θεσσαλίας στη Λάρισα, με θέμα «Η κλιματική αλλαγή και η κλιματική κρίση».
«Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στην επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας και θα καθιστούσαν την Ευρώπη ενεργειακά αυτόνομη και ανεξάρτητη έναντι σε οποιεσδήποτε γεωπολιτικές πιέσεις» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης. «Η αυτάρκεια σε νερό, ενέργεια και τρόφιμα είναι αλληλένδετες και το μεγάλο διακύβευμα της αβέβαιης εποχής που ζούμε. Ο χρόνος πιέζει και όποια καθυστέρηση στοιχίζει ετησίως ανθρώπινες ζωές και δισεκατομμύρια ευρώ από καταστροφές υποδομών και αποδιοργάνωση της οικονομίας. Η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας ενέργειας, γενικότερα, πρέπει να υποστηριχθούν από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ανθεκτικότητας και να αποτελέσουν μέρος της οικονομικής ανάκαμψης. «Χρειαζόμαστε καλή συνεργασία, κατανόηση και συστηματική δουλειά. Να αποκτήσουμε μια νέα σχέση με τον χρόνο και να κινούμαστε με λογική, ταχύτητα, απλοποίηση και αυτοματοποίηση ενεργειών και διαδικασιών. Να ακολουθούμε τη φιλοσοφία build back better για να προβλέψουμε τάσεις και κινδύνους που έρχονται από το μέλλον. Στην πρωτόγνωρη κρίση του Ιανού» υπογράμμισε ο περιφερειάρχης. «Βάλαμε τις βάσεις με τον Χρήστο Τριαντόπουλο σε συνεργασία με την Κυβέρνηση για ένα νέο κράτος πρόνοιας, που άλλαξε τον τρόπο και τον χρόνο αντίδρασης και προσαρμογής στην κλιματική κρίση.
Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας έχουμε προχωρήσει σε μεγάλα και μικρότερα έργα διαχείρισης νερού. Διεκδικούμε φράγματα σε Μουζάκι, Πύλη και το μεγάλο έργο του Αχελώου, που είναι το μεγαλύτερο σχεδόν έτοιμο green deal έργο στην Ευρώπη. Προχωράμε τον σχεδιασμό για τη διαχείριση στερεών και υγρών αποβλήτων, ενεργειακές αναβαθμίσεις σε 90 δημόσια κτίρια, ολοκληρώσαμε την αντικατάσταση του οδοφωτισμού με Led στο σύνολο του οδικού δικτύου της Περιφέρειας, κατασκευάζουμε σύγχρονες οδικές αρτηρίες και κυκλικούς κόμβους για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα. Η κλιματική κρίση αποτελεί τη σημαντικότερη πρόκληση της εποχής, καθώς προκαλεί μακροχρόνιες και σε πολλές περιπτώσεις μη αναστρέψιμες και αυξανόμενες αρνητικές επιπτώσεις. Η επιτυχία ή αποτυχία στην αντιμετώπισή της έχει πολύ σημαντικές συνέπειες τόσο για τις σημερινές όσο και για τις μελλοντικές γενιές» κατέληξε ο περιφερειάρχης.
Στην υβριδική ημερίδα συμμετείχαν με φυσική παρουσία οι κ.κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, ο Ευθύμης Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και η Φαίη Μακαντάση, διευθύντρια Ερευνών διαΝΕΟσις.

Ο ΧΡ. ΤΡΙΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Στην ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε την ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στην πρόληψη απέναντι στις επιθέσεις της κλιματικής κρίσης και ανέλυσε τους τρεις πυλώνες του εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής: “Ο πρώτος πυλώνας είναι η διαμόρφωση συνθηκών βιώσιμης, “πράσινης”, ανάπτυξης για όλες και όλους. Ο δεύτερος πυλώνας αφορά την πρόληψη, την αντιμετώπιση και την ανθεκτικότητα έναντι των φυσικών καταστροφών, δίνοντας έμφαση, σε έργα αντιπυρικής προστασίας και αντιπλημμυρικής θωράκιση. Ο τρίτος πυλώνας επικεντρώνεται στην επόμενη ημέρα μετά την εκδήλωση μίας φυσικής καταστροφής, δηλαδή στη στήριξη και την αποκατάσταση μίας πληττόμενης περιοχής, δίχως καθυστερήσεις”.

Ο ΕΥΘ. ΛΕΚΚΑΣ
Από την πλευρά του ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στις κλιματικές αλλαγές που εκδηλώνονται στη χώρα μας εδώ και 12 εκατομμύρια χρόνια και ζήτησε την υλοποίηση ενός σχεδίου μείωσης του αντίκτυπου της κλιματικής κρίσης στη χώρα μας. Σε δηλώσεις του δε, πριν την έναρξη της ημερίδας, τόνισε πως «θα πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα τον θεσσαλικό χώρο, ο οποίος αποτελεί τον ομφαλό όλων των φαινομένων που βλέπουμε να διαδραματίζονται με όλο και μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Ειδικά εδώ στον θεσσαλικό χώρο τα συστήματα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και επηρεάζουν άμεσα όλες τις εξελίξεις σε σχέση με την κλιματική κρίση. Το ακραίο φαινόμενο του «Ιανού», υπερέβη τον σχεδιασμό των χιλίων ετών κατά τρεις φορές και στη συνέχεια είχαμε τριπλάσια κατολισθητικά φαινόμενα απ’ ό,τι είχαμε από το 1950 μέχρι το 2020».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ
Με διαδικτυακή παρουσία παρέστησαν οι κ.κ. Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής, μέλος των Επιτροπών «Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων» και «Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας» και Χρήστος Ζερεφός, γενικός γραμματέας Ακαδημίας Αθηνών, απεσταλμένος για το κλίμα για την Ελλάδα. Με βιντεοσκοπημένο μήνυμα συμμετείχαν οι κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Χρήστος Στυλιανίδης, υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Δημήτρης Σκάλκος, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ.