Στα σκουπίδια 194,5 τόνοι ρούχα και παπούτσια!

Πέταξαν οι Λαρισαίοι το 2021 στους μωβ κάδους ανακύκλωσης *Μεγάλη η ανταπόκριση και σε άλλους Δήμους της Θεσσαλίας *Μιλά στην «ΕτΔ» ο υπεύθυνος της εταιρείας διαχείρισης «East West»

Δημοσίευση: 18 Απρ 2022 21:33

Της Λένας Κισσάβου
Εντυπωσιακή είναι η ανταπόκριση των Λαρισαίων στο κάλεσμα να ανακυκλώσουν τα μεταχειρισμένα ρούχα και υποδήματά τους στους 116 ειδικούς μωβ κάδους ανακύκλωσης που βρίσκονται στην πόλη.


Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει στην «ΕτΔ» ο υπεύθυνος της εταιρείας «East West» η οποία διαχειρίζεται την ανακύκλωση ρούχων σε όλους τους Δήμους της Θεσσαλίας κ. Αλέξανδρος Τσούτσος, πέρυσι (2021) συλλέχθηκαν από τον Δήμο Λαρισαίων 194,572 τόνοι ρούχων και υποδημάτων.
Αντίστοιχα, στους υπόλοιπους Δήμους της Θεσσαλίας -όπου διαθέτουν μέχρι σήμερα μικρότερο αριθμό κάδων από τη Λάρισα- συλλέχθηκαν: 75,721 τόνοι στο Δήμο Τρικκαίων (46 κάδοι), 12,487 τόνοι στον Δήμο Φαρσάλων (10 κάδοι), 37,050 τόνοι στον Δήμο Τυρνάβου (28 κάδοι), 63,140 τόνοι στον Δήμο Καρδίτσας (30 κάδοι) και 18,240 τόνοι στον Δήμο Μετεώρων (10 κάδοι).
Προσεχώς θα ενταχθεί στο πρόγραμμα και ο Δήμος Κιλελέρ.
«Με σύνθημα «Τίποτα δεν είναι για πέταμα» η εξειδικευμένη ομάδα της «East West Greece» μπορεί να εγγυηθεί πως τα μεταχειρισμένα ενδύματα και υποδήματα θα επαναχρησιμοποιηθούν και θα ανακυκλωθούν (π.χ. για παραγωγή πανιών καθαρισμού, γεμίσματα καθισμάτων αυτοκινήτων, μονωτικό υλικό, φόρμες εργασίες κ.λπ.) με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δηλώνει στην «ΕτΔ» ο κ. Τσούτσος και σημειώνει πως «όλα τα υφαντικά απόβλητα αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία. Έτσι λοιπόν η «East West Greece» τηρεί τα τρία R: Reduce=μειώστε,
Reuse=επαναχρησιμοποιήστε, Recycle=ανακυκλώστε».
Η εταιρεία, με μακρά πείρα άνω των 40 ετών στον τομέα της ανακύκλωσης μεταχειρισμένων ενδυμάτων, ιδρύθηκε στη Γερμανία και μετέφερε τη γερμανική τεχνογνωσία σε διάφορες περιοχές, όπως στην Ισπανία, την Τουρκία, την Αμερική και το 2015 στην Ελλάδα.
Μέσω ενός λογισμικού προγράμματος που διαθέτει, καταρτίζει εκθέσεις για κάθε κάδο ξεχωριστά, ώστε να προκύπτει ο όγκος ενδυμάτων και υποδημάτων που συλλέγονται σε κάθε κάδο και κατ’ επέκταση σε κάθε Δήμο. Εν συνεχεία, παρέχει στον Δήμο κάθε στοιχείο σχετικά με την αποκομιδή των κάδων, ώστε να έχει ο Δήμος πλήρη εικόνα για την πορεία του προγράμματος, καθώς και τη δυνατότητα ελέγχου και καταγραφής σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας.
Οι κάδοι εγκαθίστανται σε προκαθορισμένα από κάθε Δήμο σημεία/θέσεις. Ως τοποθεσίες επιλέγονται πρωτίστως μεγάλες οικιστικές ζώνες ή οικοδομικά τετράγωνα, καθώς και κεντρικά σημεία, όπως σχολεία, σούπερ μάρκετ, γήπεδα ποδοσφαίρου, βενζινάδικα, θέατρα του Δήμου κ.τ.λ.
Η τοποθέτηση και συντήρηση των κάδων πραγματοποιείται αποκλειστικά με δαπάνες της εταιρείας, με δικό της προσωπικό και οχήματα. Η κατασκευή των κάδων πραγματοποιείται από ελληνική κατασκευαστική εταιρεία, η οποία εδρεύει στη Νάουσα.
ΠΟΥ ΜΕΤΑΦΕΡΟΝΤΑΙ
ΤΑ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ
ΡΟΥΧΑ-ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
Σύμφωνα με τον κ. Τσούτσο: «Τα συλλεγόμενα είδη μεταφέρονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας για προσωρινή αποθήκευση και διαχείριση, εφαρμόζοντας την ιεράρχηση, σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ’ αριθμ. 4819/23-07-2021 ισχύουσας νομοθεσίας, όπου γίνεται μία πρώτη διαλογή.
Τα άριστα ποιοτικά είδη διατίθενται στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες - με ευαισθησία πάντα προς τον συνάνθρωπο και σε συνεργασία με τις κοινωνικές δομές των Δήμων και διάφορων μη κυβερνητικών οργανισμών που στηρίζουν τις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες (Βρεφοκομείο Άγιος Στυλιανός, African migrants crossing Mediterranean). Η «East West» φροντίζει ώστε μέρος των μεταχειρισμένων ενδυμάτων και υποδημάτων (όσων βρίσκονται σε καλή κατάσταση) να καταλήξουν σε χέρια άλλων που πραγματικά τα έχουν ανάγκη, ενώ τα υπόλοιπα εξάγονται για επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση σε εταιρείες του εξωτερικού.
Με το σύστημα διαχείρισης που εφαρμόζουμε, επιτυγχάνουμε μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα στους Δήμους με τους οποίους συνεργαζόμαστε. Δηλαδή τίποτα από τα συλλεγόμενα είδη δεν καταλήγει στα σκουπίδια.
ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
«Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για τη συνεργασία που έχουμε με τον Δήμο Λαρισαίων, καθώς δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της ανακύκλωσης γενικότερα» δηλώνει ο κ. Αλεξ. Τσούτσος και επισημαίνει πως: «Από τη μέχρι τώρα εικόνα που έχουμε, υπάρχει αρκετά καλή ανταπόκριση των πολιτών και αναμένουμε ότι αυτή θα αυξηθεί, με την προσθήκη επιπλέον κάδων και σε άλλα σημεία του Δήμου. Η φιλοσοφία της εταιρείας βασίζεται στην εγκατάσταση πυκνού δικτύου συλλογής, ώστε να εξυπηρετείται όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών. Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την καλύτερη εξυπηρέτηση, υπολογίζεται 1 κάδος ανά 1.000 κατοίκους.
Η μεγαλύτερη ανταπόκριση παρατηρείται σε περιόδους αλλαγής γκαρνταρόμπας (Μάιος-Ιούνιος και Σεπτέμβριος-Οκτώβριος)».
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ
ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Η υλοποίηση του σχεδίου ανακύκλωσης ενδυμάτων και υποδημάτων, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον Δήμο Λαρισαίων και συγκεκριμένα, ο κ. Τσούτσος αναφέρει: «Μείωση της συνολικής ποσότητας οικιακών αποβλήτων που καταλήγουν στα σκουπίδια και στη συνέχεια στις χωματερές.
Ελάφρυνση των πολιτών από πρόσθετες οικονομικές επιβαρύνσεις στα δημοτικά τέλη από το κόστος αποκομιδής και ταφής των εν λόγω απορριμμάτων (φέτος το κόστος ταφής και αποκομιδής είναι 70 ευρώ/τόνο και του χρόνου θα φτάσει στα 90 ευρώ/τόνο) και από το πρόστιμο ταφής πλεονάζουσας ποσότητας.
Μείωση κατανάλωσης ενέργειας ως προς την κατασκευή-παραγωγή νέων υφασμάτων. Ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και βελτίωση των συνθηκών ζωής».
ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟΡΡΙΨΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΚΑΔΟΥΣ
Για τη σωστή διαχείριση των μεταχειρισμένων ρούχων και παπουτσιών, που πετιούνται στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης, είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι πρέπει να ακολουθούν τις εξής οδηγίες: «Να τοποθετήσουν τα είδη προς ανακύκλωση καθαρά σε σακούλες, πριν τα βάλουν στον κάδο.
Μπορούν να ανακυκλωθούν: Ρούχα, παπούτσια, ζώνες, παιδικά παιχνίδια, τσάντες, κουρτίνες, κουβέρτες, μαξιλάρια, σεντόνια.
Απαγορεύεται τα είδη να είναι βρεγμένα ή μουχλιασμένα, καθώς το ύφασμα αν βραχεί/μουχλιάσει, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί».
Τους 116 κάδους στη Λάρισα οι πολίτες μπορούν να τους εντοπίσουν και στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Δήμου Λαρισαίων, για υπολογιστές και κινητά https://gis.larissa-dimos.gr/portal/home/, όπου παρουσιάζεται αναλυτικά τη θέση τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass