Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επί τάπητος το φράγμα «Μπελμά» στον Κίσσαβο

ΩΡΙΜΑΣΕ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΑΑΤ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΟΥ * ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ-ΓΚΟΥΝΤΑΡΑ ΜΕ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΙΔΗ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2022 20:59

Του Γ. Ρούστα
Είναι γνωστό ότι οι ανάγκες σε νερό ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν ένα από τα μόνιμα προβλήματα του Δήμου Αγιάς, τόσο στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή, όσο και στην πεδινή και παραλιακή περιοχή, με κυρίαρχο πρόβλημα αυτό της άρδευσης του εκτεταμένου δέλτα του

Πηνειού, όπου απαντάται εκτεταμένη υφαλμύρωση, αλλά και πληθώρα δημοτικών και ιδιωτικών γεωτρήσεων που υφίστανται.
Είναι επίσης αποδεκτό ότι η λύση για την αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων είναι η κατασκευή του φράγματος Μπελμά στην περιοχή του όρους Όσσας (Κίσσαβος), για το οποίο σύμφωνα -με τον Δήμο Αγιάς- ο συνολικός όγκος αποθήκευσης νερού θα είναι της τάξης των 5.047.100 m3 και η συνολική υδάτινη επιφάνεια του ταμιευτήρα 395.277 m2. Συνολικά αποθέματα νερού δηλαδή, ικανά για να λύσουν το αρδευτικό και υδρευτικό πρόβλημα της επαρχίας. Το αίτημα της Αγιώτικης κοινωνίας και ιδιαίτερα των παραγωγών της επαρχίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990.
ΑΥΤΟΨΙΑ ΤΗΣ «Ε»
Το 2013 η «Ε» είχε επισκεφθεί την περιοχή, όπου προβλέπεται η κατασκευή του και είχε δημοσιοποιήσει το σχετικό αίτημα των κατοίκων. Στο σημείο όπου βρίσκεται το Κυνηγητικό Καταφύγιο διακρίναμε μεγάλα μαύρα λάστιχα, τα οποία είχαν τοποθετήσει αρδευτές στην κορυφή του Κισσάβου, για να μεταφέρουν νερό από τις διάφορες πηγές του Κισσάβου στα χωράφια τους. Ορισμένα λάστιχα διανύουν μέσα στο βουνό ακόμη και απόσταση 25 χιλιομέτρων για να μεταφέρουν στα χωράφια το απαραίτητο νερό. Μπορεί να φανταστεί κανείς και τα έξοδα των αγροτών για μια τέτοια επένδυση. Στην κορυφή του Κισσάβου, όταν φτάσαμε, αντικρίσαμε τα σύνορα της κοιλάδας του Μπελμά με την κοιλάδα των Λιβαδίων, πλάτους 250 μέτρων και μήκος 4 χλμ. αμφότερες, κάτω από την κορυφή του Κισσάβου, στην παλιά κεραία του ΟΤΕ. Τις χωρίζει ένας μεγάλος λόφος. Όπως φαίνεται και στη φωτογραφία «η φύση συνωμότησε και ουσιαστικά δημιούργησε μόνη της τις υποδομές που απαιτούνται για την κατασκευή του φράγματος. Ακόμη και η αυτοσχέδια έξοδος (στόμιο) του φράγματος, 20 μέτρων περίπου, φαντάζει ιδανική».
ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΥΠΑΑΤ
Από τότε μπορεί να μην έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, σίγουρα όμως έχει σημειωθεί πρόοδος, με πιο χαρακτηριστική τη σύσκεψη που είχε προ ημερών στο γραφείο του γ.γ. Δημ. Παπαγιαννίδη με τον δήμαρχο Αγιάς κ. Αντώνη Γκουντάρα, τον προϊστάμενο Περιβάλλοντος του Δήμου κ. Δημ. Παπακώστα, την προϊσταμένη Τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Μπαρτζώκα Σίσσυ, τον διευθυντή της ΔΕΥΑ Αγιάς Μπουζούκη Αλ. και τον μελετητή Δημοσίων Έργων κ. Κουκνάκο Κυρ. Στην τεχνική σύσκεψη παρενέβη διαδικτυακά και ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, ενώ κοινή ήταν η θέση όλων ότι πρέπει να λυθεί το οξύ πρόβλημα άρδευσης που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές καλλιέργειες από τη μη κανονική λειτουργία των αρδευτικών δικτύων. Γι΄αυτό και ζητήθηκε η κατασκευή του φράγματος Μπελμά. Στις 11 Απριλίου μάλιστα, εμπεριστατωμένη έκθεση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Αγιάς, απεστάλη στον κ. Παπαγιαννίδη και στην οποία αναλύονταν όλοι οι λόγοι για τους οποίους το έργο έχει πολλαπλή ωφελιμότητα και επιβάλλεται να υλοποιηθεί.
Μάλιστα σε ανάρτησή του ο κ. Παπαγιαννίδης ανέφερε πως «η αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γεωργικές περιοχές είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Πρωθυπουργού και του ΥΠΑΑΤ. Συζητήσαμε για ένα σχέδιο δράσης για το Φράγμα Μπελμά, συγκεκριμένα βήματα και εξασφάλιση επαρκών τεχνικά Αδειοδοτήσεων. Επίσης το συνοδό αρδευτικό δίκτυο με εγγειοβελτιωτικά έργα που αφορούν αγωγούς μεταφοράς, δευτερεύον και τριτεύον αρδευτικό δίκτυο, ομβροδεξαμενές και συνοδά καινοτόμα έργα, ώστε να ενταχθεί στο ΠΑΑ 2023 -2027. Στόχος η ολοκλήρωση ενός αναπτυξιακού, βιώσιμου, ευφυούς, ασφαλούς, πλήρους και λειτουργικού Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων αγροτών».
ΩΦΕΛΕΙΑ
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη σύσκεψη, το Φράγμα Μπελμά αποτελεί ένα έργο υψίστης σημασίας για την περιοχή και ο σχεδιασμός του χρονολογείται από τη δεκαετία του 1990. Η θέση του φράγματος είχε προταθεί από τον Γ. Σούλιο κ.ά. (1992) και τη Μακεδονική Εταιρεία Τεχνικών Μελετών (2004). Μάλιστα το συγκεκριμένο έργο κατατάχθηκε ως το πρώτο από τα πέντε έργα πρώτης προτεραιότητας, για την Ανατολική Θεσσαλία από τον Γ. Μιγκίρο κ.ά. (2008). Ειδικότερα, η θέση του φράγματος αξιολογήθηκε και προτάθηκε στο πλαίσιο μελέτης του Τομέα Γεωλογικών Επιστημών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών (Γ. Μιγκίρος κ.ά., 2008), με τίτλο: Καταγραφή - αξιολόγηση προτάσεων υδραυλικών έργων περιοχής Κάτω Όλυμπου - Όσσας - Μαυροβουνίου. Η παραπάνω μελέτη αξιολόγησε όλες τις δυνατές θέσεις κατασκευής ταμιευτήρων στο όρος Όσσα. Από τη βαθμολόγηση των διαφόρων θέσεων, η θέση «Μπελμάς» κρίθηκε ως η βέλτιστη. Επιπλέον, το Φράγμα Μπελμά είναι εγκεκριμένο στην 1η Αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας (ΣΔΛΑΠ Θεσσαλίας) και της αντίστοιχης ΣΜΠΕ σύμφωνα με την Απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Gallery άρθρου