«Το Αγιο Μύρο μήνυμα ενότητας των Ορθοδόξων»

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΚΑΘΑΓΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟ ΦΑΝΑΡΙ

Δημοσίευση: 22 Απρ 2022 15:07
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με εκπροσώπους του πολιτικού κόσμου της Ελλάδας

«Μοιραζόμαστε μαζί σας Παναγιότατε τη χαρά για την ευλογία του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου που αξιωθήκατε για 4η φορά στην πατριαρχία σας. Ευχόμαστε να είστε υγιής και να την τελέσετε και την επόμενη φορά και για χρόνια να κρατάτε σταθερά το πηδάλιο της Ορθοδοξίας,

όπως τα τριάντα χρόνια της πατριαρχίας σας, παρά τους κατά καιρούς κραδασμούς. Δυστυχώς, φέτος, ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου γίνεται στη σκιά του πολέμου ανάμεσα σε δυο Ορθόδοξους λαούς, αλλά ελπίζουμε, έστω και την ύστατη στιγμή, να επικρατήσει η επί γης ειρήνη». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στη συνάντηση που είχε στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο. Ο Θεσσαλός πολιτικός μετέβη στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί στην τελετή έψησης και καθαγιασμού του Αγίου Μύρου, που πραγματοποιείται κάθε δέκα χρόνια.
Ο επικεφαλής της ΔΣΟ έγινε δεκτός με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα από τον προκαθήμενο της πρωτόθρονης εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και τον ενημέρωσε για τις πρόσφατες δράσεις του διακοινοβουλευτικού θεσμού των Ορθοδόξων και την επικείμενη Γενική Συνέλευση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Ερεβάν της Αρμενίας. Μάλιστα, προσέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη το πρώτο ανάτυπο του νέου τόμου που εκδίδει η ΔΣΟ, με αφορμή τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, «Άγιον Όρος και Ορθόδοξη Οικουμένη. Η ακτινοβολία της μοναστικής πολιτείας στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας 1423/24-1912».
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε τον επικεφαλής της ΔΣΟ για την αγάπη και την αφοσίωσή του στη Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία και απένειμε τις πατρικές του ευχές και την πατριαρχική του ευλογία στον ίδιο και τους συμμετέχοντες στον διακοινοβουλευτικό θεσμό Ορθοδόξους βουλευτές. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο σύμβουλος της ΔΣΟ, δρ Κώστας Μυγδάλης, ενώ δεν κατέστη δυνατή η συμμετοχή του επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στη ΔΣΟ, βουλευτή Λεμεσού, κ. Πανίκου Λεωνίδου, καθώς δεν του δόθηκε άδεια εισόδου στη χώρα από τις τουρκικές Αρχές.
Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος συμμετείχε στην τελετή έψησης και καθαγιασμού του Αγίου Μύρου αναδεύοντάς το στο ιερό κουβούκλιο -που βρίσκεται εντός του περιβόλου του Πατριαρχείου- και ευχήθηκε στους μυρεψούς να αξιωθούν να είναι παρόντες και στον επόμενο καθαγιασμό μετά από δέκα χρόνια. Από το κέντρο της Ορθοδοξίας, ο Έλληνας βουλευτής απηύθυνε ευχές για το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης, στους απανταχού της γης Ορθοδόξους, καθώς και μήνυμα ειρήνης προς τους εμπόλεμους Ουκρανούς και Ρώσους.
Η δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου από το ιερό κουβούκλιο της έψησης του Αγίου Μύρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει ως εξής:
«Αξιωθήκαμε να ζήσουμε αυτήν τη μοναδική ευλογία αλλά και εμπειρία της έψησης και του καθαγιασμού του Αγίου Μύρου εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, μία μοναδική τελετή που γίνεται κάθε 10 χρόνια. Το προνόμιο αυτό του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου από αιώνων, είναι και ένα μήνυμα ενότητας όλων των Ορθοδόξων όπου γης, γιατί το Άγιο Μύρο προορίζεται για τον καθαγιασμό κάθε Ορθοδόξου. Είναι ένα μήνυμα ενότητας και ειρήνης ιδιαίτερα στους δύσκολους αυτούς καιρούς όπου δύο Ορθόδοξοι λαοί, δύο ομόδοξοι λαοί βρίσκονται σε πόλεμο. Ευχόμαστε σύντομα να επικρατήσει η λογική, η ειρήνη αντί των κανονιών.
Χρόνια πολλά, καλό Πάσχα σε όλους τους Ορθόδοξους όπου γης και ιδιαίτερα στις Ελληνίδες και τους Έλληνες».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass