Φρένο στο ενεργειακό κόστος άρδευσης βάζει η ΔΕΥΑΛ

ΜΕ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ 18 ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ, ΕΡΓΟ ΥΨΟΥΣ 1.145.000 ΕΥΡΩ -ΥΠΟΓΡΑΦΗΚΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Δημοσίευση: 28 Απρ 2022 21:00

Της Λένας Κισσάβου

Με το πρόβλημα επάρκειας νερού για άρδευση να απειλεί το μέλλον

της γεωργίας στη Θεσσαλία και να απαιτεί όσο ποτέ άλλοτε άμεσες δράσεις για την ορθολογικότερη διαχείριση του ζωτικού υδάτινου στοιχείου, η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (ΔΕΥΑΛ) με τον Δήμο Λαρισαίων δρομολογούν την αντικατάσταση και εκσυγχρονισμό όλων των αρδευτικών γεωτρήσεων της αρμοδιότητάς της, καθώς και τη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας.
Πρόκειται για έργα ύψιστης σημασίας που θα συμβάλλουν στη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και θα εξασφαλίσουν μείωση του ενεργειακού κόστους στις εγκαταστάσεις άρδευσης, το οποίο στοχεύεται να αγγίξει το 30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρη Μαβίδη.
Η υλοποίησή τους, θα στηριχθεί σε χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, Δράση 4.3.1. «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων», το οποίο προβλέπει αυτού του είδους τις παρεμβάσεις, με τους δύο φορείς να είναι έτοιμοι να καταθέσουν τη σχετική πρόταση ένταξης των παραπάνω έργων εντός των ημερών, μέχρι και την καταληκτική ημερομηνία της 6ης Μαΐου.
Ήδη έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΔΕΥΑΛ και Δήμου Λαρισαίων για την «Αναβάθμιση-Βελτίωση Ενεργειακής Απόδοσης Η/Μ Εξοπλισμού Αρδευτικών Γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΛ», στο πλαίσιο της οποίας κύριος του έργου και φορέας υλοποίησης εμφανίζεται η ΔΕΥΑΛ και δικαιούχος υποβολής πρότασης στο πρόγραμμα ο Δήμος Λαρισαίων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1.145.000 (πλέον ΦΠΑ) και θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου με χρηματοδότηση από το ΠΑΑ 2014-2020 Δράση 4.3.1. «Υποδομές εγγείων βελτιώσεων».
Μιλώντας στην «Ε» ο κ. Μαβίδης, αναφέρει ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων μέχρι τέλος του 2022, θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητες διαδικασίες, καθώς και ο διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου, προκειμένου το 2023 να ξεκινήσει η υλοποίησή του.
Τόνισε δε, τη σημαντικότητα του έργου στη μείωση των δαπανών της ΔΕΥΑΛ «αν αναλογιστεί κανείς ότι 70% του κόστους λειτουργίας των αρδευτικών εγκαταστάσεων, αφορά το ενεργειακό κόστος» και σημείωσε ότι «οι εγκαταστάσεις και τα δίκτυα άρδευσης είναι πολύ παλιά (τουλάχιστον 20 χρόνων), κάθε χρόνο εμφανίζουν προβλήματα και χρειάζονται εργασίες συντήρησης, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό στα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης...
Έτσι, η ΔΕΥΑΛ σχεδιάζει να αντικαταστήσει - αναβαθμίσει τον υφιστάμενο ενεργοβόρο ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, με σύγχρονο εξοπλισμό, ο οποίος θα έχει υψηλούς βαθμούς απόδοσης και επομένως χαμηλότερες ενεργειακές καταναλώσεις και λόγω του τρόπου διαχείρισης του νερού θα έχει ως άμεση συνέπεια την εξοικονόμησή του. Κύριος στόχος είναι η επίτευξη μιας ισορροπίας μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, αφού οι εγγειοβελτιωτικές υποδομές αφορούν έργα τα οποία υλοποιούνται στη βάση κανονιστικών περιορισμών (κυρίως για περιβαλλοντικούς λόγους) για την εξασφάλιση αρδευτικού νερού για την ενίσχυση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας». Ερωτηθείς σχετικά και ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑΛ κ. Δημήτρης Σαββοργινάκης, μας ενημερώνει πως το έργο αφορά στον εκσυγχρονισμό και των 18 γεωτρήσεων της ΔΕΥΑΛ που βρίσκονται στο Λουτρό, στη Μάνδρα και στη Ραχούλα, οι οποίες καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες 2.500 στρεμμάτων αγροτικής γης.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass