Τέσσερα νέα παιδιά νεκρά σε ισάριθμα τροχαία σε έναν μήνα

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΠΛΟΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΣΤΗ «ΘΥΣΙΑ» ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ

Δημοσίευση: 08 Μαϊ 2022 21:30

Τέσσερα νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε ισάριθμα τροχαία δυστυχήματα που σημειώθηκαν σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός, τόσο στο επαρχιακό όσο και στο αστικό δίκτυο του νομού. Η θυσία των νέων, παρά την οδύνη, αφήνει ασυγκίνητη την Πολιτεία, η οποία όταν δεν επιδίδεται σε πομπώδεις εξαγγελίες παραμένει απλός θεατής, καταγράφοντας τούς διαρκώς αυξανόμενους δείκτες ή τους σταθερά υψηλούς, αυτής της σύγχρονης μάστιγας για τη χώρα μας, ενώ οι όποιες αποφάσεις της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Ελληνικής Βουλής παραμένουν ανεφάρμοστες.


Οι επιδόσεις της Ελλάδας σε θέματα οδικής ασφάλειας -σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- είναι θλιβερές, αφού «ο αριθμός των θυμάτων από τροχαία ατυχήματα στην Ελλάδα παραμένει πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο: 65 θανάτους ανά εκατομμύριο κατοίκων» (ο Μ.Ο. στην Ε.Ε. ήταν 42 θάνατοι ανά 1 εκατομμύριο κατοίκων).
Από τις 19 Ιανουαρίου μέχρι προχθές, στον Νομό Λάρισας σημειώθηκαν συνολικά 7 θανατηφόρα δυστυχήματα, εκ των οποίων μόνο ένα στην ΠΑΘΕ. Αυτό που σημειώθηκε στις 5 Απριλίου στο ύψος της Γυρτώνης, όπου έχασε τη ζωή του ένας 45χρονος οδηγός φορτηγού σε ένα από τα σπάνια δυστυχήματα στη νέα Εθνική οδό.
Στις 19 Ιανουαρίου στον δρόμο Λάρισας-Τυρνάβου, στο ύψος των Δένδρων έχασε τη ζωή του ένας 54χρονος καθηγητής ΕΠΑΛ και στις 13 Απριλίου μετά από εκτροπή Ι.Χ. στην είσοδο του Αγιοκάμπου έχασε τη ζωή της 61χρονη συνεπιβάτιδα.
Τα υπόλοιπα 4 δυστυχήματα αφορούν νέα παιδιά. Αναλυτικότερα στις 11 Απριλίου και μετά από τέσσερις ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του ΓΝΛ έχασε τη ζωή της 19χρονη συνεπιβάτιδα Ι.Χ. σε τροχαίο που έγινε στο 2ο χλμ. του επαρχιακού δρόμου Νίκαιας - Αγίων Αναργύρων.
Στις 15 Απριλίου στον κυκλικό κόμβο της ΔΕΥΑΛ έχασε τη ζωή του 27χρονος μοτοσικλετιστής. Στις 20 Απριλίου σε επαρχιακό δρόμο στον Λόφο Φαρσάλων έχασε τη ζωή του 26χρονος Φαρσαλινός και προχθές, 6 Μαΐου, στην παλαιά Εθνική οδό Φαρσάλων - Βόλου στο ύψος του Παλαιόμυλου, έχασε τη ζωή του 24χρονος από την Άνω Σκοτούσσα Φαρσάλων.
ΘΑΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟΙ
Σημειώνεται πως τον περασμένο Οκτώβριο οι ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της θέσπισης του πλαισίου πολιτικής της Ε.Ε. για την οδική ασφάλεια που στοχεύει «στην επίτευξη μηδενικού αριθμού θανάτων από τροχαία ατυχήματα έως το 2050», αλλά σε όλους είναι γνωστό πως το Ευρωκοινοβούλιο έχει συμβουλευτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο.
Τακτικά δε ψηφίζονται νέοι κανόνες που, μεταξύ άλλων, αφορούν την υποχρεωτική καθιέρωση χαρακτηριστικών ασφαλείας για τα νέα αυτοκίνητα (ευφυές σύστημα ελέγχου ταχύτητας, σύστημα πέδησης έκτακτης ανάγκης κ.ά.), εκτιμώντας ότι οι υποχρεωτικές τεχνολογίες ασφαλείας θα μπορούσαν να συμβάλουν στη διάσωση πάνω από 25.000 ζωών και την αποτροπή τουλάχιστον 140.000 τραυματισμών έως το 2038, δεδομένου «ότι το 95% των ατυχημάτων οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος».
Σε εθνικό επίπεδο συζητήσεις, και μάλιστα αρκετές, γίνονται και στην αρμόδια Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας της Ελληνικής Βουλής, ωστόσο τα όποια μέτρα αποφασίζονται τελικά, παραμένουν ανεφάρμοστα, παρά τις συστάσεις ειδικών.
Υπενθυμίζεται πως οι τραυματισμοί από Τροχαία αποτελούν ξεχωριστό και εξίσου επώδυνο (σ.σ. ενίοτε και οικονομικά δυσβάσταχτο) κεφάλαιο, καταρχάς για τους ίδιους πολυτραυματίες και τις οικογένειές τους (πολυήμερες νοσηλείες, θάνατοι από τραυματισμό σε τροχαίο ή και μόνιμες αναπηρίες, κόστος αποθεραπείας κ.λπ.), αλλά σημαντική είναι η οικονομική επιβάρυνση και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας (νοσηλεία ΜΕΘ κ.λπ.). Στοιχεία επίσης γνωστά στην Επιτροπή της ελληνικής Βουλής, αφού τακτικά δημοσιεύονται μελέτες σε επιστημονικά περιοδικά.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass