«Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας»

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΑΝ. ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΣΣΕ, ΠΟΛ. ΑΔΑΜΙΔΗ, ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣΛ

Δημοσίευση: 13 Μαϊ 2022 15:00

Υπέρμαχος της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης «για τη μια και μόνη μας διαφορά με την Τουρκία», της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ μόνο των ακτών των ελληνικών νησιών που βρίσκονται απέναντι από την Τουρκία και των τουρκικών ακτών, σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις της Ελλάδας και τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, εμφανίστηκε χθες ο δικηγόρος και αναπληρωτής καθηγητής Κοινοτικού Δικαίου, Διεθνών Σχέσεων και Προμηθειών στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Πολύκαρπος Αδαμίδης.


Ο κ. Αδαμίδης μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, χθες βράδυ στο αμφιθέατρο του Δικηγορικού Μεγάρου, στο πλαίσιο της οποίας παρουσιάστηκε το βιβλίο του «Η Αρχή της Μέσης Γραμμής στο Δίκαιο της Θάλασσας». Βιβλίο που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις της Νομικής Βιβλιοθήκης και πραγματεύεται τη μεθοδολογία καθορισμού των θαλάσσιων ζωνών (Χωρικά Ύδατα, Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ).
Το βιβλίο, όπως αποσαφήνισε ο συγγραφέας, «αφορά μείζονος σημασίας εθνικά θέματα, ειδικά σε σχέση με την Τουρκία, η οποία δεν αναγνωρίζει τα δικαιώματα των νησιών επί της ουσίας και επιδιώκει τον διαμοιρασμό του Αιγαίου με βάση την αρχή της ευθυδικίας, μια πολιτική ουσιαστικά προσέγγιση εξισορρόπησης με σαθρή επιχειρηματολογία, πέρα και πάνω από τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου.
Το βιβλίο ανατρέχει στις πρόδρομες μορφές θεμελίωσης δικαιωμάτων στη θάλασσα και επικεντρώνεται στη Συνθήκη του Μοντέγκο Μπέυ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές που έχει διαμορφώσει η νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, του Δικαστηρίου του Αμβούργου και των Διεθνών Διαιτητικών Δικαστηρίων. Εξηγεί πώς εφαρμόζεται η αρχή της μέσης γραμμής και αναδεικνύει τα ποιοτική χαρακτηριστικά της αντικειμενικότητας, σταθερότητας, διαφάνειας και προβλεψιμότητας, που την έχουν καταστήσει κανόνα και όχι απλή μέθοδο για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών.
Τονίζει τη σπουδαιότητα της γεωγραφίας στη διαδικασία προσδιορισμού των θαλασσίων ζωνών, που είναι και η μόνη που μπορεί να επιτρέψει αιτιολογημένες αποκλίσεις από τη μέσα γραμμή. Εμφατικά εστιάζει στα πλήρη δικαιώματα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, σύμφωνα και με το άρθρο 121 της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ επιφυλάσσει ιδιαίτερη μνεία για την αρχή της νησιωτικότητας, που αποτελεί πρόσθετο μέτρο στη φαρέτρα των επιχειρημάτων μας». Τέλος, το βιβλίο «πιστοποιεί τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα στη διεκδίκηση επωφελών και δίκαιων για τα εθνικά συμφέροντα λύσεων».
Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Τρύφ. Τσάτσαρος, ο οποίος τόνισε πως ο ΔΣΛ θα υλοποιήσει σειρά εκδηλώσεων, η θεματική ενότητα των οποίων δεν θα αφορά αμιγώς νομικά θέματα, αλλά και θέματα μείζονος ενδιαφέροντος.
Στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν ο Μητροπολίτης Λάρισας, σεβ. Ιερώνυμος, η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάνια Δόκου, ο αντιδήμαρχος Λάρισας, Παν. Νταής, ο αστυνομικός υποδιευθυντής Λάρισας, Ευάγγ. Πελεκάνης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων, Ντ. Αυγουστής.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass