«Δεν θα αυξηθούν τα δημοτικά τέλη»

ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΧΘΕΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσίευση: 18 Μαϊ 2022 21:08

Της Λένας Κισσάβου
«Ο υπερδιπλασιασμός του κόστους ενέργειας και των λειτουργικών δαπανών στον Δήμο Λαρισαίων δεν θα οδηγήσει σε αυξήσεις δημοτικών τελών…» διαβεβαίωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κάνοντας

αναφορά στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, που διαμορφώθηκε για τον Δήμο με τις αυξήσεις στην ενέργεια.
Ο δήμαρχος επισήμανε ότι καταβάλλεται συνεχής προσπάθεια από τη Δημοτική Αρχή να ανταποκριθεί στις αυξημένες οικονομικές υποχρεώσεις, ανέφερε ότι γίνεται συντηρητική διαχείριση και επισήμανε ότι λόγω της οικονομικής στενότητας «τα περιθώρια είναι στενά για να υπάρξουν επενδύσεις και δραστηριότητες από τον Δήμο με ιδίους πόρους. Ό,τι έργο γίνεται σήμερα είναι με συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα».
ΔΗΚΕΛ
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η επέκταση των δραστηριοτήτων της ΔΗΚΕΛ στον τομέα του Αθλητισμού, με τον δήμαρχο να αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι τα έξοδα του Δήμου για τις αθλητικές υποδομές να περάσουν στη ΔΗΚΕΛ με σταθερή επιχορήγηση και να προχωρήσει ακόμη και στην ίδρυση Αθλητικών Ακαδημιών».
«Να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα της ΔΗΚΕΛ, με την επέκταση των αρμοδιοτήτων της» πρότεινε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» κ. Αθαν. Μαμάκος.
ΣΧΕΔΙΑ ΑΝΑΓΚΩΝ
«Απαιτούνται γενναίες χρηματοδοτήσεις στους Δήμους για την προμήθεια του ανάλογου εξοπλισμού, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών…» δήλωσε ο κ. Καλογιάννης, παρουσιάζοντας τα Σχέδια Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών και Φυσικών Καταστροφών του Δήμου.
Ο δήμαρχος υποστήριξε μεν ότι τα σχέδια δίνουν λύσεις συντονισμού και προσδιορίζουν με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει και τις ευθύνες του κάθε φορέα, αλλά «παρόλα αυτά, το θέμα της αντιμετώπισης των έκτακτων αναγκών, δεν λύνεται αν δεν υπάρξουν οι ανάλογες χρηματοδοτήσεις από το κράτος».
Την ανάγκη να διατεθούν στους Δήμους οι απαραίτητοι πόροι, τόνισε σε τοποθέτησή του και ο κ. Μαμάκος, ενώ αντίστοιχα και ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Πέτρος Κρίκης δήλωσε ότι: «Αποτελούν σχέδια επί χάρτου, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό, με την πολιτεία να μεταβιβάζει τις ευθύνες στους Δήμους…».
Τα σχέδια εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ
Την ίδρυση νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με την ονομασία «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας Λένας και Γιώργου Γουργιώτη» πρότεινε με εισήγησή του ο δήμαρχος Λαρισαίων και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
«Αναμφίβολα η ίδρυση του νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης των υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει το Λαογραφικό Μουσείο» τόνισε ο κ. Μαμάκος.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε σε τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου Λάρισας κ. Λαχανάς, τονίζοντας ότι «παίρνει σάρκα και οστά το όραμα της Λένας και του Γιώργου Γουργιώτη και διασφαλίζεται η βιωσιμότητά του Λαογραφικού Μουσείου».
Την πρόταση καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταθέτοντας ενστάσεις όσον αφορά τη συμμετοχικότητα των παρατάξεων στη διοίκησή του.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η οικονομική βοήθεια του δήμου στο νέο Νομικό Πρόσωπο, θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκύπτει από την προγραμματική σύμβαση που υπέγραφαν οι δύο πλευρές μέχρι και σήμερα. Μάλιστα όσον αφορά την οικονομική στήριξη, στην εισήγηση αναφέρεται ότι «προκαλείται δαπάνη ύψους 90.000 ευρώ ετησίως τουλάχιστον, που θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Δήμου Λαρισαίων».
Το Νομικό Πρόσωπο θα διοικείται από το Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελείται από έντεκα μέλη, τα οποία μαζί με τους αναπληρωτές τους ορίζονται από το Δημοτικό Συμβούλιο.
Συγκεκριμένα το Δ.Σ. θα αποτελείται από 10 μέλη που ορίζονται από τον Δήμο Λαρισαίων: τον κ. Δήμαρχο (ή τον οριζόμενο από αυτόν Αντιδήμαρχο) ως πρόεδρο, 9 μέλη, εκ των οποίων τα 6 μέλη ορίζονται από τον Δήμαρχο - συμπεριλαμβανομένου και του Δημάρχου σύνολο 7 μέλη, ήτοι τα 3/5 του συνολικού αριθμού μελών, και 3 μέλη, ήτοι τα 2/5 των εκ του Δήμου οριζομένων μελών -αφαιρουμένου του 11ου μέλους- τα οποία εκλέγονται από τις λοιπές παρατάξεις με μεταξύ τους ψηφοφορία. Η θητεία τους ορίζεται όση και η διάρκεια της δημοτικής τους περιόδου. Σε κάθε περίπτωση η θητεία τους λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου.
Ένα μέλος ως εκπρόσωπος του Σωματείου του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας. Πρόεδρος ορίζεται ο εκάστοτε Δήμαρχος ή ο οριζόμενος από αυτόν Αντιδήμαρχος.
ΜΟΝΑΔΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Τη δημιουργία ενός εσωτερικού μηχανισμού ελέγχου στον Δήμο Λαρισαίων, ανακοίνωσε ο δήμαρχος και συγκεκριμένα εισηγήθηκε την έγκριση «Κανονισμού Λειτουργίας της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Δήμου Λαρισαίων», ο οποίος και εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.
Αναλυτικότερα για τη λειτουργία της Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου του Δήμου Λαρισαίων, ενημέρωσε το σώμα, η οικονομολόγος κ. Ζωή Μακροβασίλη η οποία τόνισε μεταξύ άλλων πως «Ο έλεγχος θα βασιστεί πάνω σε διεθνή πρότυπα».
«Εργαλείο για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου» χαρακτήρισε τη λειτουργία Μονάδας Εσωτερικού Ελέγχου ο κ. Μαμάκος. Καταψηφίστηκε από τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
ΕΡΓΑ ΣΒΑΑ
«Μέσα στον Ιούλιο θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί των έργων ΣΒΑΑ, όπως το πάρκο στο παλιό Ορφανοτροφείο, το Κέντρο Ημέρας για παιδιά με σύνδρομο «Down»…», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γ. Σούλτης, στο πλαίσιο συζήτησης της έγκρισης της 1ης Επικαιροποίησης Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (BAA) του Δήμου Λαρισαίων στο ΠΕΠ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020».
Είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσουν ταχύτατα τα έργα του ΣΒΑΑ, δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων υποστηρίζοντας πως «τέλος του 2023 ολοκληρώνεται το ΕΣΠΑ χωρίς παράταση και γι’ αυτό δεν πρέπει να υπάρχουν καθυστερήσεις, καθώς θα προκύψουν προβλήματα χρηματοδότησης».
«Είναι ασφυκτικό το πλαίσιο» δήλωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε τους φόβους τους για προβλήματα σε χρηματοδοτήσεις έργων που πιθανόν να προκύψουν το καλοκαίρι του 2023.
ΚΟΠΕΣ ΔΕΝΤΡΩΝ
Εντάσεις μεταξύ των παρατάξεων, πυροδότησε το θέμα που αφορούσε εγκρίσεις για κοπές δέντρων, με δημοτικούς συμβούλους της «Λάρισας Μπροστά» και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» να αμφισβητούν επιλογές της Υπηρεσίας Πρασίνου και τη δουλειά της στο «πράσινο κεφάλαιο» της Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass