Στην Ερευνα και Καινοτομία πόροι μισού δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης

ΟΠΩΣ ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ Ο ΥΦ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ, κ. ΧΡΙΣΤΟΣ ΔΗΜΑΣ *ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ «JOIST»

Δημοσίευση: 20 Μαϊ 2022 15:36

«Πάνω από μισό δισ. θα διατεθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη στήριξη της Ερευνας και της Καινοτομίας στην Ελλάδα και ένα μεγάλο μέρος αυτού του ποσού στη δημιουργία ανάλογων δομών» δήλωσε χθες από τη Λάρισα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Χρίστος

Δήμας, όπου συμμετείχε στο συνέδριο για τα «Πάρκα Καινοτομίας», το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο Καινοτομίας «JOIST».
Στόχος του Υπουργείου, όπως τόνισε, «είναι να κρατήσουμε τους ταλαντούχους επιστήμονές μας και επιχειρηματίες στη χώρα μας, αλλά και να αρχίσουμε να προσελκύουμε ολοένα και περισσότερους επιστήμονες επιχειρηματίες από το εξωτερικό, ανθρώπους που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν από την Ελλάδα, και να είναι ανταγωνιστικοί σε όλο το κόσμο».
Ο υφυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της νέας σύγχρονης δομής «JOIST» και εμφανίστηκε ενθουσιασμένος από την οργάνωση και τα στοιχεία που συνθέτουν τη λειτουργία της, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σήμερα βλέπουμε μια εικόνα από το μέλλον, για την οποία είμαστε πολύ υπερήφανοι και θα προσπαθήσουμε να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο».
Ειδικότερα για τα Πάρκα Καινοτομίας, ο κ. Δήμας, επισήμανε ότι «η συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας και ακόμη περισσότερο στην περιφερειακή ανάπτυξη, είναι εξαιρετικά σημαντική», σημειώνοντας «μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο, θα βλέπουμε όλο και περισσότερα πάρκα Καινοτομίας ανά τη χώρα.
Όπως σήμερα το «JOIST» που έχει μεταμορφωθεί σε ένα χώρο έρευνας και καινοτομίας όπου νέοι επιστήμονες και νέοι επιχειρηματίες θα μπορούν να δημιουργούν συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Αυτό είναι το μέλλον…».
Αναφερόμενος σε αντίστοιχες επενδύσεις- τη δημιουργία των οποίων στηρίζει το Υπουργείο - δήλωσε: «Δημιουργούμε την πρώτη Πολιτεία Καινοτομίας στην Αττική σε παλιά εργοστάσια, όπου θα συνυπάρχουν νεοφυείς επιχειρήσεις, τεχνοβλαστοί, ερευνητικά κέντρα και στόχος είναι η δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.
Επίσης το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογίας Θεσσαλονίκης «Thess INTEC», μια πρωτοβουλία του ιδιωτικού τομέα, με τη συμμετοχή φορέων της πόλης και την πλήρη υποστήριξη της Πολιτείας, ένα Πάρκο 4ης γενιάς με φορείς που επενδύουν στην έρευνα και στην ανάπτυξη, τις νεοφυείς επιχειρήσεις...
Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών που επίσης ενισχύουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Καθώς και το Τεχνολογικό Πάρκο Ηπείρου που δημιουργούμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και επίσης στηρίζουμε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία με φορείς της Κρήτης».
Και κατέληξε: «Το γεγονός ότι έχουμε σήμερα σημαντικές υποδομές Καινοτομίας, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της Λάρισας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Και να τονίσουμε ότι μέχρι πρότινος η Ελλάδα δεν είχε τέτοιους χώρους καινοτομίας και έβλεπες παρά πολύ συχνά στο εξωτερικό Ελληνες επιστήμονες, ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, να πηγαίνουν σε αντίστοιχες δομές προσπαθώντας να δημιουργήσουν αυτές τις συνέργειες».
Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
«Χρειαζόμαστε καινοτομία για να παράγουμε ποιοτικά, σύγχρονα και ανταγωνιστικά προϊόντα, τα οποία να μπορούμε να διαθέτουμε στην αγορά. Δημιουργεί θέσεις εργασίας και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας» δήλωσε από τη μεριά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός.
Σημείωσε ότι «Το Υπουργείο βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση, με προγράμματα αλλά και με τις ενισχύσεις», ενώ αντίστοιχα και για την Περιφέρεια δήλωσε ότι βοηθά στην ανάπτυξη της καινοτομίας, φέρνοντας παράδειγμα την ενίσχυση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με χρηματοδότηση 7 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία.
Για το «JOIST», τόνισε: «Να γίνει ένα χώρος μεταλαμπάδευσης της καινοτομίας. Όταν ενώνονται ο ιδιωτικός με τον δημόσιο τομέα, σοβαρά και κάτω από κανόνες, τότε φέρνουν αποτέλεσμα».
Ο ΙΔΡΥΤΗΣ ΤΟΥ «JOIST»
Σε δήλωσή του για το όραμα του JOIST, ο ιδρυτής του Πάρκου Καινοτομίας JOIST και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας, κ. Τάσος Βασιλειάδης, ανάφερε: «Πέντε χρόνια πριν η σκέψη μας ήταν να δημιουργήσουμε έναν χώρο που να μπορεί να συνδέει, την έρευνα και την καινοτομία, με την κοινωνία και την επιχειρηματικότητα. Ξεκινήσαμε πριν δύο χρόνια τη δημιουργία του Πάρκου Καινοτομίας και στόχος είναι να φιλοξενήσουμε επιχειρήσεις, οργανισμούς… Συνεργαζόμαστε με Πανεπιστήμια προκειμένου να καταφέρουμε να φέρουμε την καινοτομία στις επιχειρήσεις…».
Εκπρόσωποι φορέων, ανάπτυξαν στο πλαίσιο της εκδήλωσης, σε σύντομες ομιλίες, τη θέση τους και τη δράση των φορέων τους, στην έρευνα και στην καινοτομία και συγκεκριμένα ο κ. Δημήτρης Τζοβάρας πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ερευνητής Α’ Βαθμίδος, η κ. Χρυσή Βιτσιλάκη Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης αντιπρύτανης και καθηγητής Ιολογίας – Ιογενών Νοσημάτων στο Τμήμα Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο κ. Antony Cassano Business Development Director at «Uni Systems» και ο κ. Γεώργιος Ρουπακιάς πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.
Τον συντονισμό είχε ο κ. Μιχάλης Στάγκος Co-Founder, L-Stone Capital & Industry Disruptors Game Changers.
Μήνυμα για το συνέδριο στο Πάρκο Καινοτομίας στη Λάρισα, απέστειλε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτης Σχοινάς.
ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στο συνέδριο με θέμα «Τα Πάρκα Καινοτομίας ως μοντέλα ενίσχυσης των περιφερειακών οικοσυστημάτων», επιστήμονες και επιχειρηματίες παρουσίασαν τον ρόλο των Πάρκων Καινοτομίας στη μεταφορά της γνώσης, της επιστημονικής έρευνας και της τεχνολογίας και τον τρόπο με τον οποίο το συγκεκριμένο μοντέλο συνεισφέρει στην τοπική ανάπτυξη.
Αναδείχθηκαν καλές πρακτικές από δυναμικούς τομείς της οικονομίας όπως της Ψηφιακής Υγείας και της Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας.
Στον χώρο του JOIST (οδός Βαλτετσίου και Τριπόλεως), φιλοξενήθηκε έκθεση με πέντε θέματα ερευνητικών προσπαθειών. Το συνέδριο οργανώθηκε από το Πάρκο Καινοτομίας JOIST, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Κέντρο Επιμόρφωσης και Διά Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Επιμελητηρίου Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass