Επιταγές ...μαύρης εργασίας!

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ, ΚΑΘΩΣ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΤΑΡΤΙΖΟΝΤΑΙ -ΜΕΣΩ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ- ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ, ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ *ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΔΗΛΩΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ…

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2022 21:19
Την ώρα που ο τουρισμός θέλει χέρια εργασίας, η πολιτεία επιδοτεί την κατάρτιση «δένοντας»  εκείνα των επιχειρηματιών χώρων εστίασης και καταλυμάτων! (φωτ. αρχείου) Την ώρα που ο τουρισμός θέλει χέρια εργασίας, η πολιτεία επιδοτεί την κατάρτιση «δένοντας» εκείνα των επιχειρηματιών χώρων εστίασης και καταλυμάτων! (φωτ. αρχείου)

Της Λένας Κισσάβου
«Έμφραγμα» στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, στον τουρισμό, έχουν προκαλέσει τα επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης ανέργων, που υλοποιούνται από ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), με επιδότηση για τους ωφελούμενους, που φτάνει και τα 2.502 ευρώ.


Επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου (καταλυμάτων και εστίασης) της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και κυρίως των παραλιακών δήμων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας τους για την καλοκαιρινή σεζόν, βρέθηκαν μπροστά …σε τείχη, που έχουν υψώσει τα εν λόγω προγράμματα, καθώς δεν βρίσκουν προσωπικό για τις επιχειρήσεις τους, όταν ένα μεγάλο ποσοστό ανέργων, αν όχι το μεγαλύτερο, προτιμά την ένταξή του σε επιδοτούμενα προγράμματα ανεργίας, με «Επιταγές Κατάρτισης» («Voucher»), παρά να εργαστεί.
Μάλιστα οι ίδιοι οι ωφελούμενοι άνεργοι, που έχουν ενταχθεί σε τέτοια προγράμματα, προτείνουν στους επιχειρηματίες να εργαστούν με μαύρη εργασία, προκειμένου να μην χάσουν την επιδότηση.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ως ειρωνεία ακούγεται το γεγονός ότι ορισμένα προγράμματα, που θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι (με παρακολούθηση 200 ως 580 ωρών) αφορούν κατάρτιση σε τουριστικά επαγγέλματα και υλοποιούνται σε μια περίοδο που ο τουρισμός έχει ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό.
«Το κράτος επιδοτεί την ανεργία και τη μαύρη εργασία, στον τουρισμό. Η σεζόν ξεκινά και εμείς είμαστε σε αδιέξοδο. Δεν βρίσκουμε προσωπικό» καταγγέλλει ο Σύλλογος Καταστηματαρχών Παραλίων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας και απορεί για το αυτονόητο: «Γιατί η πολιτεία δεν επιδοτεί την εργασία; Γιατί δεν δίνει δουλειά, αντί επιδομάτων σε έναν κλάδο που χρειάζεται ανθρώπινο δυναμικό, και μάλιστα αυτήν την περίοδο που βρίσκεται στο ζενίθ της δραστηριότητάς του;».
Οι επιχειρηματίες δηλώνουν πως αναζητούν απεγνωσμένα άτομα να εργαστούν στις επιχειρήσεις τους, όπως διερμηνείς, ξεναγούς, καθαρίστριες-στές, υποδοχή και εξυπηρέτηση πελατών, σερβιτόρους …κ.ά., καθώς με την έναρξη των προγραμμάτων κατάρτισης, ακυρώθηκαν πολλές συμφωνίες που είχαν γίνει.
Τονίζουν επίσης πως «οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων, προτείνουν απασχόληση μόνο με μαύρη εργασία, για να μη χάσουν την παροχή της επιδότησης» και καταλήγουν: «Δηλαδή μας ζητούν να παρανομήσουμε και να διακινδυνέψουμε με πρόστιμα για αδήλωτη εργασία ατόμων…».
Φυσικά το πρόβλημα δεν αφορά και μόνο τις τουριστικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Λάρισας, είναι πανελλήνιο, αφού σε όλη τη χώρα σήμερα υλοποιούνται προγράμματα κατάρτισης ανέργων (και σε επαγγέλματα του τουριστικού κλάδου), που χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ και υλοποιούνται από ιδιωτικά Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης. Η επιδότηση δε των ανέργων, ξεκινά από 1.000 ευρώ και φτάνει μέχρι και 2.502 ευρώ, ανάλογα με τις ώρες κατάρτισης.
Για παράδειγμα σε εξέλιξη βρίσκεται σήμερα, πρόγραμμα για άνεργους 30-49 ετών για «Συμβουλευτική, υποστήριξη, κατάρτιση, πιστοποίηση και προώθηση στην απασχόληση, σε τεχνικές δεξιότητες κλάδων αιχμής» που ισχύει σήμερα, έχει διάρκεια 580 ώρες, με επιδότηση ατόμου 2.520 ευρώ (5 ευρώ την ώρα).
Αφορά χιλιάδες άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, στους ακόλουθους τομείς τεχνικών επαγγελμάτων: Μεταποίησης / Βιομηχανίας, Κατασκευών, Υγείας – Πρόνοιας, Τουρισμού και Επισιτισμού. Μεταξύ άλλων τα επαγγέλματα που περιλαμβάνουν είναι: Στέλεχος Κοινωνικής Φροντίδας (Διαχείριση πόνου – ψυχολογική στήριξη – δεξιότητες φροντίδας τρίτης ηλικίας), Επαγγελματίας Καθαριστής, Λινοθηκάριος, Τουρισμός / επισιτισμός: Σερβιτόρος, Υπάλληλος Υποδοχής / Εξυπηρέτησης πελατών ξενοδοχείου, Υπάλληλος τουριστικού γραφείου κ.ά.
Παράλληλα σε εξέλιξη είναι και προγράμματα κατάρτισης για νέους άνω των 18 ετών για παροχή θεωρητικής κατάρτισης αναβάθμισης δεξιοτήτων και επανακατάρτισης σε κλάδους στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Ο καταρτιζόμενος λαμβάνει εκπαιδευτικό επίδομα (Vouchers ή «Επιταγές Κατάρτισης») έως 1.000 ευρώ (5€/ώρα κατάρτισης μικτά).

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass