Τα έργα του «κινηματογραφικού» Μορικόνε έγιναν comics στη Λάρισα

ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ Η ΕΚΘΕΣΗ, ΕΜΠΝΕΥΣΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗ

Δημοσίευση: 25 Μαϊ 2022 21:30 | Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαϊ 2022 10:40

Ένα μικρό, αλλά χαρακτηριστικό, δείγμα από τις εμβληματικές κινηματογραφικές ταινίες που «έντυσε» μουσικά ο μαέστρο Ένιο Μορικόνε μεταμορφώθηκε με πολύ ωραίο τρόπο σε comics και παρουσιάστηκε σε έκθεση στη Λάρισα.

Την ιδέα εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος και το αποτέλεσμα τελεί υπό την αιγίδα του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Τα εγκαίνιά της έγιναν χθες στον χώρο του Kubrick Pure Social Club, όπου βρέθηκαν οι δημιουργοί, οι άνθρωποι του Συλλόγου, αλλά και αρκετοί φίλοι τόσο των κόμικς όσο και του Ένιο Μορικόνε.
Ο Σύλλογος, έχοντας διοργανώσει στο παρελθόν εκθέσεις εικαστικών, αφίσας και κόμικς που αναφέρονται στο έργο του, αποφάσισε για τη φετινή χρονιά να αναδείξει την αμιγώς «σινεφίλ» διάσταση του Μορικόνε. Τον τρόπο δηλαδή που εμπνεύστηκε, ως κινηματογραφόφιλος, και έγραψε τις συνθέσεις του για μια ευρεία γκάμα ταινιών.
Την επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Γιάννης Αντωνόπουλος (John Antono) ο οποίος είναι και ένας εκ των δημιουργών. Μιλώντας στην «Ε» στο πλαίσιο των εγκαινίων, ανέφερε ότι περίπου πριν από τρεις μήνες ο Σύλλογος απηύθυνε κάλεσμα στους 26 δημιουργούς και ο καθένας ανέλαβε να μετατρέψει σε κόμικς μια δική του αγαπημένη ταινία, ανάλογα με τα αισθήματα που του έχουν δημιουργηθεί και με βάση τη μουσική. «Γιατί κοινός συνδετικός άξονας είναι η μουσική του Μορικόνε».
Οι δημιουργοί επέλεξαν ισάριθμες εμβληματικές ταινίες από ένα σύνολο εκατοντάδων, προκειμένου να εμπνευστούν και να φιλοτεχνήσουν μια μονοσέλιδη ιστορία. Η καθεμιά και ο καθένας από τους καλλιτέχνες κλήθηκε να εμπνευστεί από την ατμόσφαιρα, την πλοκή, την αισθητική και, βέβαια, το σάουντρακ της ταινίας, εικονοποιώντας τα συναισθήματα που τους προκάλεσε.
Σχετικά με τις ταινίες, ο Γιάννης Αντωνόπουλος υπογράμμισε: «Όλες είναι διαφορετικών γενιών και εποχών. Ξεκινούν από το 1960 και φτάνουν μέχρι και το 2013. Καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος, καθώς είναι επιστημονικής φαντασίας, περιπέτειες, νοσταλγικές και άλλες. Πρόκειται για ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα, δεδομένου πως ο μαέστρος έγραψε μουσική για πάνω από 500 ταινίες».
Σινεμά ο Παράδεισμος, Once upon a time in america, 1900, Εξορκιστής είναι μερικές εξ αυτών. «Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα και το μεράκι των δημιουργών» είπε.
Στον χώρο βρέθηκε και ο Λαρισαίος δημιουργός, Θανάσης Καραμπάλιος, που έκανε comics στιγμιότυπα από την ταινία «Σινεμά ο Παράδεισος», καθώς «είναι μία από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει και την είδα επί τούτου». Του πήρε δύο ημέρες για να το ολοκληρώσει και όπως ανέφερε το έκανε με μεγάλη όρεξη. Για τη σύνδεση του κόμικς με τον Μορικόνε την ώρα που εξελίσσεται φέστιβαλ στην πόλη τόνισε πως «είναι σημαντικό πως όποιος άνθρωπος έρχεται στο φεστιβάλ κόμικς θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί και την έκθεση».
Από την πλευρά ο Κώστας Παπακώστας, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Έννιο Μορικόνε διευκρίνισε πως η συγκεκριμένη έκθεση είναι η δεύτερη από την πενταλογία. Η πρώτη ήταν η βιογραφική, η δεύτερη με κινηματογραφικές ταινίες, η τρίτη θα είναι τα γουέστερν και θα γίνει μέσα στο 2023, η τέταρτη θα είναι πάλι από ταινίες για να μπορέσουν να καλύψουν ένα πιο ευρύ φάσμα, ενώ η τελευταία θα είναι η Diaboliκ που είναι βασισμένη σε κόμικς ως ταινία.
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους δημιουργούς όσο και από τον κόσμο. Τα έργα είναι αριστουργηματικά, ενώ είναι σημαντικό πως το κατάστημα Kubrick μάς φιλοξενεί για τρίτη χρονιά».
Ο ίδιος περιμένει πώς και πώς να έρθει η οικογένεια του Μορικόνε στην Ελλάδα τον Οκτώβριο. Θα υπάρχει ένα πλούσιο πρόγραμμα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και φυσικά μια σειρά εκδηλώσεων στη Λάρισα.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Δήμητρα Αδαμοπούλου, John Antono, Μαγδαληνή Βεντούρη, Τόμεκ Γιοβάννης, Σπύρος Δερβενιώτης, Ορέστης -Orestix- Ερμείδης, Γεωργία Ζάχαρη, Έφη Θεοδωροπούλου, Θανάσης Καραμπάλιος, Σταύρος Κιουτσιούκης, Ραφαέλλα Κόνη, Lussaki, Δήμητρα Νικολαΐδη, Tasmar, Παναγιώτης Μητσομπόνος, Μάριος Μπόρας, Αλέξια Οθωναίου, Θανάσης Πετρόπουλος, Γιάννης Ρουμπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Κωνσταντίνος Σκλαβενίτης, Νίκος Σταυριανός, Στέλλα Στεργίου, Νικόλας Στεφαδούρος, Κώστας Φραγκιαδάκης, Chrispy Shift.
Συνεπιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ελένη Σδούκα.

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass