Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΥΠΡΙΟΙ ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΟΙ»:

Πολύτιμη κληρονομιά, σημαντική παρακαταθήκη τιμής και μνήμης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΝΤ. ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 26 Μαϊ 2022 21:06

«Το έργο «Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι» αποτελεί πολύτιμη κληρονομιά

και σημαντική παρακαταθήκη τιμής και μνήμης στον ακατάπαυστο αγώνα για τη λευτεριά της Κύπρου. Ένα καλαίσθητο βιβλίο από τις εκδόσεις Γερμανός, που μπορεί να αξιοποιηθεί και ως πολύτιμο βοήθημα για την ιστορία και τον πολιτισμό στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης».
Αυτό τονίστηκε, μεταξύ άλλων, στη χθεσινή παρουσίαση του βιβλίου του Ντίνου Αυγουστή «Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι», που έγινε παρουσία κόσμου στο ΔΩΛ και σε μια εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Λαρισαίων, ο Σύλλογος Κυπρίων Νομού Λάρισας, η Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος, τα Εκπαιδευτήρια Μ.Ν. Ράπτου, οι Εκδόσεις «ΓΕΡΜΑΝΟΣ» και το βιβλιοπωλείο «ΑΝΕΜΟΣ». Η κ. Ζωή Καλαφάτη, εκπαιδευτικός, συγγραφέας και αντιπρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου, αφού χαρακτήρισε τον Ντίνο Αυγουστή «άριστο πανεπιστημιακό δάσκαλο, που διαπλάθει τη νέα γενιά με τη χαρισματική προσωπικότητά του», μίλησε για το ιστορικό μέρος του βιβλίου, στο οποίο «κυριαρχεί η γνησιότητα και ο ρεαλισμός, που εξισορροπούν αρμονικά με τη συναισθηματική γλώσσα του πολιτισμού στα βιογραφικά σημειώματα. Γνήσιος πατριώτης και ακάματος αγωνιστής ο ίδιος, στα χρόνια του 1974, μπαίνει στη θέση του ήρωα, στην ζωή του άλλου, καθώς συμπάσχει για τον άνθρωπο με ευαισθησία, τρυφερότητα και αγάπη. Κεντρικό μήνυμα του βιβλίου είναι η αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία. Προβάλλονται έμμεσα οι αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της ανεξαρτησίας και αυτοδιάθεσης των λαών». Από την πλευρά του ο Νίκος Ράπτης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, παρουσίασε το ιστορικό τμήμα του έργου του κ. Αυγουστή. Στο βιβλίο παρουσιάζεται η ιστορία της Μεγαλονήσου από τη Νεολιθική Εποχή, αλλά και στοιχεία της λεγόμενης «φυσικής ιστορίας» της, τη χλωρίδα, την πανίδα, το ανάγλυφο του εδάφους κ.ο.κ. Φυσικά, έμφαση δίνεται στα γεγονότα των τελευταίων πεντακοσίων ετών, και ιδίως σε εκείνα του 20ού αιώνα. Στην παρέμβασή του, ο κ. Ράπτης ανέδειξε τρία ζητήματα: Το πότε και γιατί απέκλινε η Κύπρος από τα υπόλοιπα ελληνικά εδάφη που ενώθηκαν στον εθνικό κορμό, τη «γενεαλογία» της ιδέας της Ενώσεως με την Ελλάδα και τρίτο τον ηρωικό και άγνωστο αγώνα των νέων της ΕΟΚΑ. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η παρατήρηση του κ. Ράπτη πως η «ειδοποιός διαφορά» που έκρινε την τύχη της Κύπρου ήταν η Αγγλοκρατία. «Αν και εκ πρώτης όψεως θα έλεγε κανείς πως η υπαγωγή της Κύπρου υπό το σύμμαχο προς την Ελλάδα βρετανικό στέμμα θα διευκόλυνε τις εθνικές επιδιώξεις, τελικά έδρασε καταλυτικά αρνητικά, καθώς η περίπτωση της Κύπρου αναβαθμίστηκε από το Ανατολικό Ζήτημα σε εκείνο της Κοσμοκρατορίας της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η βρετανική πολιτική τελικά λειτούργησε ως «γεφυροποιός» μεταξύ της πρώτης Τουρκοκρατίας (1571-1878) και της δεύτερης (από το 1974, έστω μόνο στο βόρειο τμήμα της Μεγαλονήσου)» κατέληξε ο εισηγητής.Ντ. Αυγουστής
Ο συγγραφέας Ντ. Αυγουστή αναφέρθηκε στην ωμή επέμβαση της Τουρκίας στην Κύπρο, την ανείπωτη τραγωδία του εμφύλιου σπαραγμού με το βαρύ τίμημα στο εσωτερικό μέτωπο και την τουρκική εισβολή του 1974 που διενεργήθηκε με όπλα «συμμαχικά»/Νατοϊκά με την ελληνική κυβέρνηση (χούντα και μεταπολίτευση) απούσα, όχι τον ελληνικό λαό και πρόσθεσε πως έκτοτε βιώνουμε τις συνέπειες της κατοχής, χωρίς κανένας διεθνής οργανισμός να κάνει οτιδήποτε ουσιαστικό.
Τα κατεχόμενα της Κύπρου δεν θυμίζουν σε τίποτε, ότι σε αυτό το μέρος, πριν 48 χρόνια, ζούσαν Έλληνες. Ακολούθως εξήγησε γιατί η ΕΟΚΑ ένωσε ξανά του Έλληνες και ανέλυσε την επιλογή του τίτλου του βιβλίου «Έλληνες Κύπριοι Αθεράπευτοι»: Ρητορικός ο τίτλος του βιβλίου που αναφέρεται στην ελληνικότητα, την ιστορία και τα προβλήματά της Κύπρου. Για την Κύπρο που δεν απουσίασε ποτέ από κανένα εθνικό προσκλητήριο. Για την Κύπρο που όπως έγραψε ο μεγάλος μας ποιητής Κωστής Παλαμάς «Πολλούς αφέντες άλλαξε, δεν άλλαξε καρδιά». Στις σελίδες του διατρέχεται η ιστορία της Μεγαλονήσου, οι αγώνες κι οι θυσίες των Ελλήνων της Κύπρου στην ελληνική διαχρονία αλλά και τον μεγάλο πόθο της ΕΝΩΣΗΣ με την Ελλάδα που δεν πραγματοποιήθηκε (αλήθεια, σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο έγινε δημοψήφισμα κάτω από συνθήκες δουλείας με 95,7% θετική ψήφο υπέρ της Ένωσης;). Οι τραγικές στιγμές της ιστορίας του νησιού, με κορυφαία την εισβολή των Τούρκων το καλοκαίρι του 1974, περνούν κι αυτές μέσα στη ροή του γραπτού λόγου με μια αδιόρατη πίκρα για όλα αυτά που έγιναν ή δεν έγιναν. Τα λάθη, οι παραλείψεις, οι ιδεοληψίες, αλλά και τα κακά της φυλής, αιτία κι αφορμή που δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με τον πιο σκληρό τρόπο, εκείνο το δραματικό και θερμό καλοκαίρι του Ιουλίου του 1974. Ολοκληρώνοντας ο κ. Αυγουστή, αφιέρωσε την εκδήλωση σε όλους τους Έλληνες και στους αείμνηστους γονείς και αδέλφια του Χαράλαμπο, Καλλισθένη, Τάκη και Ανδρούλλα, καθώς επίσης και σε όλους τους αδικοχαμένους συναδέλφους του Καταδρομείς της 33ης Μοίρας Καταδρομών. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος-διευθυντής ειδήσεων στο «Θεσσαλία Τηλεόραση» κ. Γιάννης Κολλάτος, ενώ κείμενα από το βιβλίο διάβασε η δημοσιογράφος του Δημοτικού Ραδιοφώνου κ. Ειρήνη Παπακαλούση. Το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε ο μαέστρος Θέμης Σαμαντζής.
Γ. Ρούστας