Οι «φρουροί» του Δέλτα Πηνειού

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΛΙΕΩΝ ΚΑΤΩ ΟΛΥΜΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΝΕΙ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ– ΤΙ ΛΕΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΚΚΩΝΗΣ

Δημοσίευση: 04 Ιουν 2022 21:01
Μετά το πέρας των ομιλιών κατά τη διάρκεια της γιορτής του επόμενου Σαββατοκύριακου  οι ψαράδες με τις βάρκες τους θα κάνουν βόλτα τούς επισκέπτες στα νησιά του Πηνειού ποταμού Μετά το πέρας των ομιλιών κατά τη διάρκεια της γιορτής του επόμενου Σαββατοκύριακου οι ψαράδες με τις βάρκες τους θα κάνουν βόλτα τούς επισκέπτες στα νησιά του Πηνειού ποταμού

Του Κώστα Γκιάστα

Είναι οι άνθρωποι που ξημεροβραδιάζονται στο Δέλτα του Πηνειού. Εκεί όπου ένας

από τους μεγαλύτερους ποταμούς της χώρας εκβάλλει στο Αιγαίο. Χειμώνα και καλοκαίρι φροντίζουν για να μπορούν να κυλούν όλα ομαλά, έτσι ώστε και το χόμπι τους να γίνεται, αλλά και να προστατεύεται το περιβάλλον. Ειδικά το δεύτερο...
Ο λόγος για τα μέλη του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Κάτω Ολύμπου ή αλλιώς τους «φρουρούς» της περιοχής που εδώ και αρκετά χρόνια διοργανώνουν συνεχόμενες δράσεις αποδεικνύοντας την αγάπη που έχουν για το ψάρεμα και το υγρό στοιχείο. Το επόμενο Σαββατοκύριακο μάλιστα θα πραγματοποιηθεί για μια ακόμα χρονιά η Γιορτή του Περιβάλλοντος. Το Σάββατο θα προηγηθεί ο καθαρισμός του σημείου, ενώ την επομένη θα γίνουν ομιλίες από επιστήμονες και φορείς. Όλα γύρω από την προστασία του περιβάλλοντος και τη σημαντικότητα του Δέλτα. Ενόψει αυτής της 5ης διοργάνωσης βρεθήκαμε με τον πρόεδρο του ΣΕΑΚΟ, κ. Γιώργο Κοκκώνη που λέει πως «Είμαστε σίγουροι πως μέσα από την εντατική δουλειά και συνεχόμενη προσπάθεια κάτι καλό θα βγει» και προσθέτει πως «Το Δέλτα του Πηνειού δίνει ζωή σε όλη την περιοχή και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού για τα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές. Εμείς ως ερασιτέχνες ψαράδες αφιερώνουμε πολλές ώρες από την καθημερινότητά μας μέσα στο ποτάμι αλλά και τη θάλασσα. Γι’ αυτό και ένας από τους βασικούς μας στόχους είναι να προστατεύουμε το περιβάλλον με κάθε τρόπο».
Αυτή τη στιγμή ο Σύλλογος μετράει 174 μέλη. Σε συντριπτικό ποσοστό προέρχονται από τις γύρω περιοχές. Στόμιο, Ομόλιο, Στρίντζο, Λάρισα, Κατερίνη, Θεσσαλονίκη και φυσικά Μεσάγγαλα, Καστρί Λουτρό, Κουλούρα, Υπάρχουν όμως εγγεγραμμένα μέλη και από άλλες πιο μακρινές περιοχές που τυχαίνει να παραθερίζουν πολλά χρόνια εκεί.
Οι ηλικίες των μελών αρχίζουν από τα 30 έτη και φτάνουν ως και τα 80 με περισσότερους εξ αυτών να ανήκουν στην κατηγορία 40-55. Δεν είναι όμως όλοι άντρες. Στον Σύλλογο υπάρχει εγγεγραμμένη και μια γυναίκα ψαράς και οι άνθρωποι του ΣΕΑΚΟ ελπίζουν στο μέλλον ο αριθμός αυτός να πολλαπλασιαστεί.
«Είμαστε μια παρέα και αυτό είναι το σημαντικό. Μας ενώνει η αγάπη μας για το ψάρεμα και μέσα από αυτό προσπαθούμε να κάνουμε διάφορες εκδηλώσεις έτσι ώστε να βοηθάμε κι εμείς την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε».
Εκτός από τη Γιορτή του Περιβάλλοντος στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί και η Γιορτή Ψαροκασέλας. Κατά τη διάρκειά της, η ψητή σαρδέλα μαζί με το κρασί θα μοιράζονται στους επισκέπτες κάτι που θα φέρει αρκετό κόσμο στην περιοχή, βάσει των εκτιμήσεών τους. Παλιότερα γινόταν ακόμα και διαγωνισμός ψαρέματος, αλλά πλέον θα μετατραπεί σε κάτι διαφορετικό, σύμφωνα με τα σχέδιά τους. Περίπου το 85% των μελών του Συλλόγου ψαρεύει με βάρκες, όμως υπάρχει κι ένα μικρό ποσοστό που το κάνει με καλάμι από την παραλία.

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ
Το Δέλτα του Πηνειού δημιουργήθηκε από τις προσχώσεις του ποταμού, που ξεκινά από την Πίνδο και τα Χάσια, φτάνει στον θεσσαλικό κάμπο, διασχίζει την Κοιλάδα των Τεμπών, μεταξύ Ολύμπου και Κισσάβου και εκβάλλει στα ανοιχτά του Θερμαϊκού Κόλπου και ευρύτερα στο Αιγαίο.  Το Δέλτα του Πηνειού έχει χαρακτηριστεί ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ). Σε διεθνές επίπεδο ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΣΠ) αφού στην περιοχή παρατηρήθηκαν 226 είδη πουλιών που ανήκουν σε περισσότερα από 50 γένη, πολλά αρπακτικά πουλιά φωλιάζουν εκεί και πολλά παρυδάτινα είδη πτηνών χρησιμοποιούν τα έλη του. Αλλά και η ιχθυοπανίδα των γλυκών νερών του ποταμού και της θαλάσσιας περιοχής είναι πλούσια σε πληθυσμούς και σε είδη.
Η πεδινή περιοχή του Δέλτα του Πηνειού ποταμού δημιουργήθηκε από την προσχωματική δράση του Πηνειού μετά το γεωλογικό ρήγμα μεταξύ της Οροσειράς του Ολύμπου και του Κισσάβου όπου τα νερά της θεσσαλικής λίμνης βρήκαν διέξοδο προς τη θάλασσα, και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της θεσσαλικής πεδιάδας.

ΤΑ ΕΡΓΑ
Πριν από λίγο καιρό τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου επιμελήθηκαν τη γλύστρα σκαφών του Συλλόγου στον Πηνειό Ποταμό με ήπιες παρεμβάσεις για την καλύτερη πρόσβαση των τρέιλερ των μελών. Πρόκειται για μια περιοχή που παραχωρήθηκε στον Σύλλογο με συμβολαιογραφική πράξη και τοπογραφικό μηχανικού από τους ιδιοκτήτες της περιοχής. Μάλιστα έγιναν και εργασίες για καλύτερο φωτισμό με ηλιακά πάνελ και φωτιστικά, πεζοδρόμια αριστερά δεξιά της γλύστρας και φύτευση λουλουδιών. Ολοκληρώθηκε και το κόψιμο των χόρτων από μηχάνημα που έστειλε ο Δήμος Τεμπών στο οικόπεδο που χρησιμοποιείται για πάρκινγκ σκαφών και τρέιλερ. Επίσης τελειοποίησαν τον φωτισμό στην μπούκα του Πηνειού με κόκκινο, πράσινο και κίτρινο χρώμα που αναβοσβήνει, ώστε να είναι η είσοδος και η έξοδος τη νύχτα πιο εύκολη και ακίνδυνη.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass