«Βούλιαξε» η Ι. Μονή Σπαρμού Ολύμπου!

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΧΑΡΙΤΩΝ: Η ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑ ΜΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΚΔΗΛΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

Δημοσίευση: 16 Ιουν 2022 21:30

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
«Ευλογητός ει Χριστέ, ο Θεός ημών, ο πανσόφους τους αλιείς αναδείξας, καταπέμψας αυτοίς το Πνεύμα το άγιον και δι’ αυτών την οικουμένην σαγηνεύσας. Φιλάνθρωπε δόξα σοι».
Ξεχωριστό το τελευταίο διήμερο για την ιστορική Ι. Μονή Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, εκεί όπου για ακόμα μία χρονιά βρέθηκαν εκατοντάδες επισκέπτες και προσκυνητές στην ετήσια θρησκευτική πανήγυρη του Αγίου Πνεύματος (Κυριακή και Δευτέρα), με εμφανή την επιστροφή της κανονικότητας …χωρίς περιοριστικά μέτρα.


Και όλα αυτά, με τους προσκυνητές να «απλώνονται» και να πηγαινοέρχονται στην όμορφη καταπράσινη τοποθεσία, όπου είναι χτισμένο το επιβλητικό, αλλά και ιδιαίτερα φιλόξενο μοναστήρι, εκεί στα ψηλά του Ολύμπου.
Άλλωστε, είναι γνωστή η φήμη του ως ένα μοναστήρι – «κόσμημα» με ιδιαίτερα δραστήρια αδελφότητα πατέρων, μία ακόμα πνευματική «κιβωτός» της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, ως χώρος πνευματικής και ψυχικής ανάτασης και περισυλλογής, ως χώρος ηρεμίας και ησυχίας, και -γιατί όχι- ως «βάλσαμο» παρηγοριάς για πολύ κόσμο (…ντόπιους και επισκέπτες).
Την παραμονή της εορτής, μέσα σε ατμόσφαιρα κατάνυξης τελέσθηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία.
Ανήμερα της εορτής, την περασμένη Δευτέρα, με πολύ καλό καιρό (…είχε προηγηθεί νυχτερινή βροχόπτωση) στο Καθολικό της Μονής τελέσθηκε η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν και συμπροσευχήθηκαν ο καθηγούμενος της Μονής Σπαρμού – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Σερβίων και Κοζάνης – αρχιμανδρίτης π. Χριστοφόρος Αγγελόπουλος, ο αρχιμανδρίτης π. Χρυσόστομος από το Άγιο Όρος, οι αρχιμανδρίτες – πατέρες της Μονής π. Βασίλειος, π. Νεόφυτος, π. Θεόφιλος, μοναχοί από το Άγιο Όρος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης - πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, κληρικοί της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος και ο διάκονος π. Σπυρίδων. Έψαλε βυζαντινός χορός ιεροψαλτών με χοράρχη τον Σταμάτιο – Νικόλαο Κίσσα του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (Άρχων Πρωτομαΐστωρ της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας).
Στον προαύλειο χώρο της Μονής υπήρχε για πολλές ώρες συνεχής ροή επισκεπτών που προσκυνούσαν την Ιερή Εικόνα, πάντα με τάξη και ευλάβεια.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο Μητροπολίτης κ. Χαρίτων στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία της εορτής του Αγίου Πνεύματος, στη διαρκή παρουσία του στη ζωή όλων, «στην αποστολή του Αγίου Πνεύματος στον κόσμο, του Αγίου Πνεύματος που πλημμυρίζει τους πιστούς με όλες τις δωρεές και ευλογίες του, που είναι η ψυχή, η ζωογόνος πνοή της Εκκλησίας μας».
Χαρακτηριστικά, τα όσα «κατέθεσε» ο κ. Χαρίτων, ανάμεσα στα άλλα: «Διά μέσου των αιώνων, μέσα στην Εκκλησία, το Άγιο Πνεύμα, το Πνεύμα της Αληθείας μένει διαρκώς μέσα στην Εκκλησία, την οδηγεί εις πάσαν την αλήθειαν, την προφυλάσσει από την πλάνη, την κρατά μέσα στην αλήθεια των Αποστόλων και των Οικουμενικών Συνόδων. Το Άγιο Πνεύμα όμως μας παρέχει και κάτι άλλο: μας παρέχει και την ανεκτίμητη βεβαίωση ότι είμαστε παιδιά του Θεού, ώστε με οικειότητα να ονομάζουμε τον Θεό πατέρα μας. Και επειδή εμείς δεν γνωρίζουμε πως να προσευχηθούμε και τι να ζητήσουμε από τον πατέρα μας, το Άγιο Πνεύμα αφού μας βοηθά και στηρίζει τις φυσικές και ηθικές δυνάμεις μας, θερμότατα μεσιτεύει για όλους εμάς. Επομένως, εμείς οι Χριστιανοί έχουμε μεσίτη τον ίδιο τον Παράκλητο, είμαστε μέτοχοι και φορείς του Παναγίου Πνεύματος. Ωστόσο θα πρέπει να προσέξουμε και κάτι. Απόδειξη και μαρτυρία του ότι είμαστε φορείς του Αγίου Πνεύματος πρέπει να είναι ο βίος μας, η καθημερινή μας ζωή. Μας προτρέπει και μας υπενθυμίζει ο Απόστολος Παύλος: εάν ζούμε σύμφωνα με τις εμπνεύσεις του Αγίου Πνεύματος, η εξωτερική και εσωτερική ζωή μας, οι σκέψεις μας, οι αποφάσεις μας, οι πόθοι μας, τα λόγια, τα έργα μας και όλη μας η συμπεριφορά από τις μικρότερες λεπτομέρειες μέχρι και τα μεγαλύτερα έργα της ζωής μας, πρέπει να είναι μία έκδηλη παρουσία του Αγίου Πνεύματος…».
Μετά τη Θεία Λειτουργία και με «φόντο» την εδώ και χρόνια γνώριμη καταπράσινη τοποθεσία του επιβλητικού Ολύμπου έγινε η καθιερωμένη περιφορά της Ιερής Εικόνας (την υποβάσταζαν τιμητικά οπλίτες - καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου) γύρω από το μοναστήρι. Η λιτάνευση της Εικόνας κατέληξε στο Αίθριο, στη Φιάλη της Μονής, όπου αναπέμφθηκε δέηση.
Τέλος, το απόγευμα της εορτής, τελέσθηκε Εσπερινός και το μνημόσυνο των κτητόρων της Μονής. Χαρακτηριστική και φέτος ήταν η προσέλευση εκατοντάδων ατόμων και προσκυνητών, όλων των ηλικιών, προερχομένων από την ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας, του Νομού Λάρισας και γειτονικών Νομών.
Αρκετά άτομα, περιδιαβαίνοντας τους γύρω χώρους της Μονής, ανηφόριζαν δεκάδες μέτρα, λίγο πιο πάνω από το Παρεκκλήσι του Ιωάννου του Προδρόμου, στο Κοιμητήριο της Μονής, σε μια κατάφυτη τοποθεσία, εκεί όπου βρίσκεται ο τάφος του πριν 8 χρόνια «κοιμηθέντος» μακαριστού Μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου, αλλά και ο τάφος του «κοιμηθέντος» πέρυσι μακαριστού αρχιμανδρίτη – μέλους της αδελφότητας της Μονής π. Χριστοφόρου Παπανικολάου για να ανάψουν ευλαβικά ένα κερί.
Στις διήμερες πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος Σπαρμού Ολύμπου, το «παρών» έδωσαν: ο βουλευτής Λάρισας Βασίλης Κόκκαλης, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ζωή Φτίκα, οι αντιδήμαρχοι Χρήστος Παπαδημητρίου, Γιώργος Κατσιούρας και Γιάννης Καριπίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο πρώην βουλευτής Γιώργος Κατσιαντώνης, ο πρώην δήμαρχος Ελασσόνας – επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δημ. Συμβούλιο Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κατερίνα Σερετίδου – Ζηρδέλη και Φώτης Καραγκόγκος, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ Λάρισας Ηλίας Σουφλιάς, τοπικοί σύμβουλοι Κοινοτήτων του Δήμου Ελασσόνας, η αντιπρόεδρος του ΟΚΠΑΠ Ελένη Ταζέ – Νίκου, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, καθώς και πολλοί προσκυνητές από την ευρύτερη περιοχή.

Του Γιάννη Μουκίδη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass