«Βάσανο» η συστηματική κατάληψη δρόμου

ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ, ΟΙ ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΥΨΟΥΣ 200 ΕΥΡΩ *ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΟΧΑΙΑΣ, Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ

Δημοσίευση: 19 Ιουν 2022 21:10
Καφάσια, καρέκλες, πινακίδες, γλάστρες, παλιά μηχανάκια και ποδήλατα όλα επιστρατεύονται για την κατάληψη μιας θέσης Καφάσια, καρέκλες, πινακίδες, γλάστρες, παλιά μηχανάκια και ποδήλατα όλα επιστρατεύονται για την κατάληψη μιας θέσης

«Πονοκέφαλο» αποτελεί για τη Δημοτική Αρχή, τη Δημοτική Αστυνομία, την Τροχαία, αλλά και γενικότερα όλους όσοι κινούνται στον χώρο του κέντρου το φαινόμενο της συχνής κατάληψης τμήματος του δρόμου με διάφορους τρόπους. Και καλά όταν αυτό συμβαίνει για πραγματικούς λόγους που είναι το φόρτωμα και το ξεφόρτωμα υλικών τροφοδοσίας, αλλά και για έκτακτους λόγους. Τι γίνεται όμως όταν αυτό συμβαίνει συνέχεια και εξελίσσεται σε μια μόνιμη κατάσταση;


Στην πόλη της Λάρισας, και κυρίως στο κέντρο της, υπάρχει έντονο πρόβλημα εύρεσης θέσεων στάθμευσης. Πρόβλημα που από την έναρξη της υλοποίησης του ΣΒΑΚ άρχισε να γίνεται ακόμα πιο έντονο και τέτοιου είδους περιστατικά, όπως η κατάληψη του δρόμου, με πρόφαση επαγγελματικούς λόγους, φέρνουν στα όρια τους πολλούς οδηγούς, αλλά και κατοίκους του κέντρου. Καφάσια, καρέκλες, τσουβάλια, παλιά άχρηστα μηχανάκια, ποδήλατα που δεν χρησιμοποιούνται, πινακίδες, γλάστρες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς χρησιμοποιείται στη «μάχη» της κατάληψης μίας ή και περισσότερων θέσεων στάθμευσης.
Η «Ε» γι’ αυτό το θέμα και με αφορμή παράπονα που δέχεται από αγανακτισμένους οδηγούς, συναντήθηκε με τον διοικητή της Τροχαίας, κ. Βασίλη Βλαχογιάννη, τον αρμόδιο για θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας, δημοτικό σύμβουλο, κ. Μάκη Γιαννακόπουλο, αλλά και τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Απόστολο Βουβούσα. Όλοι αναγνώρισαν την ύπαρξη του προβλήματος, τονίζοντας πως προσπαθούν καθημερινά να δίνονται δίκαιες λύσεις με σκοπό να εξυπηρετούνται πραγματικά τα καταστήματα που έχουν ανάγκη, αλλά και να μειώνονται τα περιστατικά της συστηματικής κατάληψης χωρίς πραγματικό λόγο. Στην ανάγκη μάλιστα επιβάλλονται και πρόστιμα που είναι ύψους 200 ευρώ, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Πρόστιμο που εκ των υστέρων πηγαίνει στον Δήμο και βεβαιώνεται στην Εφορία εάν δεν πληρωθεί εγκαίρως και με τις προσαυξήσεις στη συνέχεια.

Β. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ: ΑΡΚΕΤΑ ΣΥΧΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Στο γραφείο του, στο Αστυνομικό Μέγαρο της Νεάπολης, ο διοικητής της Τροχαίας, αστυνομικός υποδιευθυντής, κ. Βασίλης Βλαχογιάννης, υποδεχόμενος την «Ε» σημείωσε πως πρόκειται για ένα αρκετά συχνό φαινόμενο. «Από τη στιγμή που υπάρχει και επεκτείνεται το ΣΒΑΚ με την ολοένα και αυξανόμενη πεζοδρόμηση του κέντρου κυρίως, έχουν εκλείψει θέσεις στάθμευσης.
Τόσο οι ελεύθερες όσο και οι θέσεις μονίμων κατοίκων σε περιοχές που πεζοδρομούνται δρόμοι μπροστά από τα σπίτια τους» εξηγεί και συνεχίζει πως «υπάρχουν φυσικά οι θέσεις φόρτωσης – εκφόρτωσης των εμπορευμάτων, οι οποίες λειτουργούν σύμφωνα με το ωράριο που έχει θεσπίσει ο Δήμος για τον ανεφοδιασμό των εμπορικών καταστημάτων και των καταστημάτων τροφίμων. Από ‘κει και πέρα όμως με τη διαπλάτυνση των πεζοδρομίων και την ολοένα αυξανόμενη πεζοδρόμηση, έχουν εκλείψει ακόμη και οι θέσεις προσωρινής στάσης των πελατών, κυρίως των εμπορικών καταστημάτων. Οπότε ορισμένοι καταστηματάρχες προτιμούν να διαφυλάσσουν ορισμένες θέσεις είτε για πελάτες είτε για δικές τους ανάγκες για να ξεφορτώσουν, αλλά αυτό στερεί από τους οδηγούς θέσεις στάθμευσης».
Πριν από λίγο διάστημα μάλιστα είχε υλοποιηθεί και μια μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης γι’ αυτά τα ζητήματα, κυρίως για ανθρώπους που παραδοσιακά κρατούν θέσεις. «Ξεκινάμε με συστάσεις και από τη στιγμή που κάποιοι δεν μπορούν να αντιληφθούν πως οι ανάγκες είναι σημαντικότερες από την εξυπηρέτηση των δικών τους επιχειρηματικών συμφερόντων, τότε αναγκαζόμαστε να προχωρήσουμε στη βεβαίωση παραβάσεων» λέει για τον τρόπο με τον οποίο κινείται η Τροχαία.
Για το πώς τα δέχονται τώρα οι πολίτες αναφέρει ότι: «Όλοι έχουν έναν αντίλογο. Εμείς τη μια ημέρα θα περάσουμε να κάνουμε τη σύσταση, λέγοντάς του πως η θέση δεν του ανήκει και πως είναι κοινόχρηστος χώρος και πως πρέπει να είναι πρόσφορος προς χρήση. Την επόμενη ημέρα ή τη μεθεπόμενη θα βεβαιώσουμε το πρόστιμο. Από τη στιγμή που θα έχει προηγηθεί η σύσταση, η βεβαίωση της παράβασης δύσκολα θα αποφευχθεί».
Όμως υπάρχουν κι εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη, φόρτωσης και εκφόρτωσης, και δεν πρέπει μαζί με τα ξερά να καίγονται και τα χλωρά «γι’ αυτό δεν είμαστε ισοπεδωτικοί. Βλέπουμε όταν πηγαίνουμε σε περιστατικό αν όντως υπάρχει πραγματική ανάγκη και ο επαγγελματίας ή ο πολίτης ξεφορτώνει κάτι ή απλά έχει αφημένες γλάστρες και ζαρτινιέρες, μια σημαία για να κρατήσει θέσεις στάθμευσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμη κι εμείς έχουμε διευκολύνει την εκφόρτωση, παρόλο που καταλαμβάνει μέρος του οδοστρώματος γιατί ο άνθρωπος πρέπει να ξεφορτώσει» σημειώνει ο κ. Βλαχογιάννης.

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Στο κτίριο της Δημοτικής Αστυνομίας η «Ε» συναντήθηκε με τον αρμόδιο για θέματα της Δημοτικής Αστυνομίας, δημοτικό σύμβουλο, κ. Μάκη Γιαννακόπουλο, αλλά και τον προϊστάμενο της Δημοτικής Αστυνομίας, κ. Απόστολο Βουβούσα.
Με το ξεκίνημα της συζήτησης ξεκαθάρισαν πως αν και οι δικές τους αρμοδιότητες σχετίζονται με την κίνηση και τη στάθμευση σε χώρους κυκλοφορίας αποκλειστικής κυκλοφορίας πεζών, όπως π.χ. είναι οι πεζοδρόμοι και τα πεζοδρόμια, έχουν καλή συνεργασία με την Τροχαία γι’ αυτό το θέμα, καθώς και τα δικά τους τηλέφωνα «χτυπούν» συχνά για τέτοιου είδους θέματα. «Καταγράφονται πολλές καταγγελίες για την κατάληψη οδοστρώματος με καρέκλες, τελάρα, πινακίδες και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς. Το πρόβλημα είναι πως οι περισσότεροι λένε πως κάτι περιμένω να ξεφορτώσω, όμως οι περισσότερο το έχουν ως σύστημα…» διευκρινίζουν και οι δύο.
Αναγνωρίζουν ωστόσο πως από τη στιγμή που το ΣΒΑΚ άρχισε να υλοποιείται και μειώθηκαν οι θέσεις στάθμευσης το πρόβλημα της διεκδίκησης μιας σίγουρης θέσης πάρκινγκ έγινε πιο έντονο. «Υπάρχουν κι εκείνοι οι επαγγελματίες που απλά δεν θέλουν να έχουν οχήματα μπροστά στα μαγαζιά τους, κάτι που φυσικά απαγορεύεται γιατί δεν πρέπει να στερείς μια πολύτιμη θέση επειδή έτσι σου αρέσει» λένε με κατηγορηματικό τρόπο.

ΤΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Από μια τέτοια συζήτηση δεν μπορεί να απουσιάζει το γενικότερο ζήτημα του κυκλοφοριακού. Για το ποιοι είναι οι δρόμοι που τους απασχολούν περισσότερο, ο διοικητής της Τροχαίας κ. Βλαχογιάννης, λέει αναφερόμενος στο κέντρο «Παπαναστασίου, Κύπρου, Παναγούλη, πλατεία Βησσαρίωνος, Μανωλάκη, Ανθ. Γαζή είναι δρόμοι που μας απασχολούν αρκετά.
Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ρυμοτομία, αυτό που προτείνουμε στους οδηγούς πάντα είναι να αλλάξουν τις συνήθειες μετακίνησής τους. Να αποφεύγουν δηλαδή το αυτοκίνητο. Θα πρέπει πλέον να σκεφτούν σοβαρά εναλλακτικές μορφές μετακίνησης, όπως το ποδήλατο, την ηλεκτροκίνηση, τα ΜΜΜ.
Αν και πάλι δεν μπορούν να κάνουν αυτό, θα πρέπει να αντιληφθούν πλέον πως εκεί που κάποιος παραδοσιακά πάρκαρε το αυτοκίνητό του, πλέον δεν μπορεί, γιατί έχουν στενέψει τα περιθώρια πάρκινγκ. Ίσως καλύτερα είναι να επιλέξει να περπατήσει πέντε λεπτά παραπάνω, γιατί όσες γύρες και να κάνει ξανά και ξανά δεν θα βρει εύκολα». Πόσο μάλιστα από τη στιγμή που έχει φτάσει και το καύσιμο στα ύψη…
Από την πλευρά τους οι κ. Γιαννακόπουλος και Βουβούσας προσθέτουν ότι: «Η Παπαναστασίου έχει μεγάλο πρόβλημα. Συνεχόμενες βάρδιες κάνουν συστάσεις για να αλλάξει η εικόνα της. Επίσης στην Παναγούλη και την Κύπρου κάθονται όλοι μέσα στο αυτοκίνητο. Όλοι λένε για λίγο και η εικόνα των δύο δρόμων είναι διαρκώς γεμάτη» υπογραμμίζουν.

Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ.: Βασίλης Ντάμπλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass