Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιστορικός περίπατος στα χνάρια ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ

ΤΟΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ, ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ ΚΑΙ ΔΣΕ

Δημοσίευση: 22 Ιουν 2022 15:30

Ιστορικό περίπατο ακολουθώντας τα χνάρια των ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιουνίου οι Οργανώσεις Λάρισας του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του παραρτήματος Λάρισας ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.


Ο ιστορικός περίπατος θα ξεκινήσει με ξενάγηση στο μνημείο των Μπουρλοτιέρηδων στα Τέμπη, θα συνεχιστεί στο σχολείο των Γόννων που αποτέλεσε χώρο βασανιστηρίων των αγωνιστών για να ολοκληρωθεί στην Πατωμένη Καλλιπεύκης που υπήρξε η έδρα της 123ης ταξιαρχίας του ΔΣΕ.
Στη διοργάνωση αναφέρθηκαν με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν χθες τα μέλη του Τομεακού Γραφείου Λάρισας του ΚΚΕ, Αγις Τριγάζης και Μαρία Κωστούλα, το μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, Αγγέλα Τσάτσου και η πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Δήμητρα Σίσκου.
Για να σημειώσουν μεταξύ άλλων ότι «η πρωτοβουλία των οργανώσεων αποτελεί μια δράση όπου έμπρακτα όχι μόνο δεν ξεχνάμε την ιστορία μας, αλλά αντίθετα καλλιεργούμε τη μαχητική στάση για τη γνώση της ιστορικής αλήθειας.
Γιατί ο αγώνας των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, δεν ανήκουν στο μουσείο της ιστορίας.
Τα συμπεράσματα από την πάλη ενάντια στους φασίστες κατακτητές και τους ντόπιους συνεργάτες τους, και στη συνέχεια από την ένοπλη σύγκρουση με την αστική εξουσία την περίοδο 1946-49, έχουν θέση στη σύγχρονη ταξική πάλη.
Τα διδάγματα αυτών των αγώνων του λαού μας στους οποίους πρωτοστάτησε το Κόμμα μας ως εμπνευστής, καθοδηγητής και κύριος αιμοδότης, μια σειρά εκδηλώσεων μέσα σε αυτές και οι ιστορικοί περίπατοι που πραγματοποιούμε ως κόμμα με την ΚΝΕ και την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ έχουν στόχο τη γνωριμία των νέων ανθρώπων με την ιστορία του επαναστατικού κινήματος στην Ελλάδα».
Προσθέτοντας ότι «είναι θέμα ωρίμανσης στη συνείδηση του λαού το αναπόφευκτο της τελικής αναμέτρησης, έτσι είναι καθήκον μας να κρατάμε ζωντανή αυτήν την προοπτική χωρίς ταλαντεύσεις, να προετοιμάζουμε ιδεολογικά, πολιτικά τον λαό και τη νεολαία.
Η επίσκεψη σε τέτοιους τόπους όπου έδρασαν και στάθηκαν όρθιοι οι μαχητές κομμουνιστές και άλλοι αγωνιστές του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ με το όπλο στο χέρι αποτελεί ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας, πηγή διδαχής και συμπερασμάτων, αλλά και επαναστατικής διαπαιδαγώγησης. Αυτοί που θα πάρουν μέρος έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία τους, την ηθική και πολιτική ανωτερότητα των μαχητών κομμουνιστών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, τα ιδανικά που πήγαζαν από το δίκιο του αγώνα του και από την πίστη του στο ηρωικό ΚΚΕ και τον τελικό του σκοπό, τον σοσιαλισμό.
Σήμερα ο αγώνας, ο ηρωισμός, η αυτοθυσία των μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, για τους νέους ανθρώπους αλλά και γενικότερα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και διαπαιδαγώγησης στους σκληρούς καθημερινούς αγώνες της ταξικής πάλης που έχουμε μπροστά μας, γι’ αυτό η συμμέτοχη θα είναι ένα μάθημα ιστορίας που βοηθάει στην καθημερινή μας δράση».
Να σημειωθεί πως το πρόγραμμα προβλέπει αναχώρηση στις 8.30 το πρωί της Κυριακής 26 Ιουνίου (με λεωφορεία, ΙΧ) και στις 9.30 π.μ., ξενάγηση στη θέση Τέμπη στο μνημείο των Μπουρλοτιέρηδων.
Στις 10.30 π.μ. στάση στο Σχολείο των Γόννων χώρος βασανιστηρίων των αγωνιστών και στις 12 το μεσημέρι στην Πατωμένη Καλλιπεύκης (τοποθεσία της έδρας 123 Ταξιαρχίας του ΔΣΕ) όπου θα γίνει ξενάγηση και ομιλία από το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και γραμματέα Περιοχής Θεσσαλίας, Μαρία Γαβαλά.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στις οργανώσεις, ΚΚΕ και ΚΝΕ και στην ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Σχετικά Άρθρα