«Το 1/3 των χρηστών ναρκωτικών είναι γυναίκες και κορίτσια»

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΟΗΕ

Δημοσίευση: 28 Ιουν 2022 16:18

«Η χρήση και η τοξικοεξάρτηση είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο, που οξύνεται με την επιδείνωση των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που ζούμε, αλλά και με τη συνεχή αποδυνάμωση της πρόληψης, των “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων και της κοινωνικής επανένταξης», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών.


Επίσης αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, παγκοσμίως το 1/3 των χρηστών είναι γυναίκες και κορίτσια και μόλις το 1/5 των συμμετεχόντων σε προγράμματα απεξάρτησης.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο αποτελούν περίπου το 25% του συνόλου των ατόμων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις ουσίες και περίπου 20% του συνόλου των νεοεισερχομένων σε κάποια θεραπεία
Στη χώρα μας είναι δραματική η αύξηση έως και 60% στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αντιψυχωσικών ουσιών από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Νοέμβριο του 2021.
Η νέα θεραπευόμενη, εξαρτημένη γυναίκα, προσερχόμενη στους Συμβουλευτικούς Σταθμούς στο «18 ΑΝΩ», έχει (κατά μέσο όρο) ηλικία τα 33,89 έτη, είναι άνεργη σε ποσοστό 76,8%, ξεκίνησε τη χρήση σε ποσοστό 78,1% με προϊόντα κάνναβης, σε ηλικία πρώτης χρήσης τα 17,82 έτη.
Διεκδικούμε: Αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν, σύγχρονες θεραπευτικές κοινότητες «στεγνών» προγραμμάτων σε όλη την επικράτεια ανάλογα με τις ανάγκες με σύγχρονες υποδομές και μόνιμο προσωπικό. Προγράμματα που στοχεύουν στην πλήρη απεξάρτηση και την ισότιμη κοινωνική επανένταξη, με εξειδίκευση στις ιδιαίτερες ανάγκες των γυναικών.
Ενίσχυση του ρόλου των Κέντρων Πρόληψης. Ενίσχυσή τους με μόνιμο προσωπικό. Εφαρμογή προγραμμάτων κατά των εξαρτήσεων σε όλες τις σχολικές βαθμίδες, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και στα στρατόπεδα. Παύση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας ιδιωτικών φορέων και ΜΚΟ στους τομείς Πρόληψης και Απεξάρτησης. Πρόληψη και απεξάρτηση δημόσια και δωρεάν για όλους με ενίσχυση των προγραμμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Μέτρα για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής, την προστασία των ανέργων και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των νέων ανθρώπων.
Πολλαπλασιασμό των κέντρων ενημέρωσης, των προγραμμάτων δράσης στον δρόμο, των κέντρων υποστήριξης χρηστών με κρατική χρηματοδότηση.
Όχι στη νομιμοποίηση της κάνναβης. Κανένας αντιεπιστημονικός διαχωρισμός των ναρκωτικών σε “σκληρά – μαλακά”. Να μη λειτουργήσουν οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης.
Μέτρα στήριξης του λαϊκού εισοδήματος. Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών –  αντεργατικών νόμων που διαμορφώνουν έναν βίο αβίωτο, όπου βρίσκει έφορο έδαφος η χρήση ουσιών».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass