Η Ευρωπαϊκή Ενωση ξανασυζητάει τον ρόλο της

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΤΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ *ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ …ΕΝΟΨΕΙ ΕΘΝΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2022 21:57

Βρυξέλλες αποστολή: Νατάσα Πολυγένη
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επαναπροσδιορίσει την αποστολή της με τους όρους του σήμερα και να λειτουργήσει ως όχημα χωρίς να απεμπολήσει το σύστημα αξιών της. Σήμερα η Ε.Ε. ξανασυζητάει τον ρόλο της». Τα παραπάνω τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκού

Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Κωνσταντίνος Τσουτσοπλίδης, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στο πλαίσιο τριήμερης αποστολής στις Βρυξέλλες.
Στην αποστολή με εκπροσώπους ΜΜΕ από όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε τις ημέρες Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου από 21 έως 23 Ιουνίου και στην οποία μετείχε και η «Ε», συζητήθηκαν ζητήματα που ανέδειξαν οι μετρήσεις του Ευρωβαρόμετρου, θέματα που αφορούν την ενεργειακή πολιτική, αλλά και γενικότερα οι τρόποι που εξετάζει πλέον η Ε.Ε. προκειμένου να επικοινωνήσει στους πολίτες τον ρόλο και το έργο της.
Τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης είναι ένα από τα θέματα στα οποία στάθηκε ιδιαίτερα ο επικεφαλής του Γραφείου Ε.Κ. Κ. Τσουτσοπλίδης, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι: «Είμαστε εδώ για να ακούσουμε τη φωνή των Ευρωπαίων Πολιτών. Τα τελευταία χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με προκλήσεις που δεν φανταζόμασταν καν πανδημία, ενεργειακή κρίση και είναι σίγουρο ότι δεν σταματούν εδώ. Η Ένωση αποτελεί το όχηµα µε το οποίο οι λαοί της Ευρώπης µπορούν αποτελεσµατικά να τις αντιµετωπίσουν. Οι βεβαιότητες που εξασφάλισαν ειρήνη, δηµοκρατία και ευηµερία, σήμερα τίθενται εν αμφιβόλω. Η προσφυγή μας στους πολίτες με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης αποτελεί μία έκφραση της συμμετοχικότητας των πολιτών και της φωνής τους στον σχεδιασμό της μελλοντικής δομής κι εικόνας της Ε.Ε. και στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, η οποία θα ενσωματώνει και τη γενική βούληση της κοινωνίας των πολιτών στα κράτη-μέλη της Ένωσης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουτσοπλίδης.
Για τη φιλοδοξία να έρθουν πιο κοντά οι Έλληνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διαδικασίες της, αλλά και τις πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και συνεργειών που υλοποιεί η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου οι δημοσιογράφοι να συμβάλουν στην αφύπνιση των ευρωπαϊκών αντανακλαστικών της κοινωνίας, σε μια εποχή πολλαπλών κρίσεων για την Ένωση, μίλησε η επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα κ. Νιόβη Ρίνγκου. Στους τρόπους που υιοθετεί η Ε.Ε. προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις του σήμερα και του μέλλοντος αναφέρθηκε η υπεύθυνη Τύπου του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα κ. Άννα Ευσταθίου, καθώς και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή ενημέρωση. Στη διάρκεια του σεμιναρίου για θέματα που έχουν να κάνουν με τη στρατηγική της Ε.Ε. στο θέμα της Ισότητας των Φύλων για τη πενταετία 2020-25, με θέματα παρενόχλησης και βίας, μισθοδοσίας και παραμονής στην εργασία αναφέρθηκε η επικεφαλής της Μονάδας Υπηρεσιών Μέσων Ενημέρωσης Rafaella de Marte. H Δήμητρα Τσούλου-Μαλακούδη παρουσίασε στην ελληνική αποστολή τα αποτελέσματα του εαρινού Ευρωβαρόμετρου για το 2022 που διεξήχθη μεταξύ 19 Απριλίου και 16 Μαΐου και πήραν μέρος 26.580 Ευρωπαίοι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Από την Ελλάδα συμμετείχαν 1.014, μέσω προσωπικής συνέντευξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το 52% των Ευρωπαίων έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε., έναντι 12% που έχει αρνητική. Το αποτέλεσμα αυτό σημειώνει αύξηση 3 μονάδων από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο του 2021, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί το καλύτερο αποτέλεσμα που έχει καταγραφεί σε έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από το 2007. Τα εθνικά αποτελέσματα για θετική εικόνα της Ε.Ε. κυμαίνονται από 76% στην Ιρλανδία έως 32% στην Ελλάδα. Στην Κύπρο το 42% των ερωτηθέντων έχει θετική εικόνα για την Ε.Ε.
Στην Ε.Ε., κατά μέσο όρο βλέπει θετικά τη Ρωσία το 10% των ερωτηθέντων, έναντι 30% το 2018. Στην Ελλάδα, θετικά βλέπει τη Ρωσία το 25% των ερωτηθέντων, ενώ στην Κύπρο το 36%. Την Κίνα, θετικά βλέπει το 22% των πολιτών στην Ε.Ε. Οι Ευρωπαίοι έχουν θετικότερη εικόνα για το Ηνωμένο Βασίλειο με 65% και ακολουθούν οι ΗΠΑ με 58%. Όσον αφορά την Τουρκία, το 28% των Ευρωπαίων πολιτών έχει θετική άποψη, ενώ το ποσοστό των Ελλήνων που βλέπει θετικά την Τουρκία φτάνει το 4% και στην Κύπρο το 9%.
Οι περισσότεροι πολίτες αντιλαμβάνονται τον πόλεμο στην Ουκρανία ως θεμελιώδη αλλαγή: 61% των Ευρωπαίων δεν είναι πεπεισμένο ότι η ζωή τους θα παραμείνει αμετάβλητη, έναντι 86% των Ελλήνων και 80% των Κυπρίων. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες (80%) συμφωνούν με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στη ρωσική κυβέρνηση, καθώς και σε ρωσικές εταιρείες και ιδιώτες - με το ποσοστό να μειώνεται στο 70% στην Ελλάδα και στο 54% στην Κύπρο. Η πλειονότητα των πολιτών σε 22 κράτη-μέλη είναι ικανοποιημένη με την αντίδραση της Ε.Ε. στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με την Κύπρο (48%) και την Ελλάδα (44%) ωστόσο να βρίσκονται μεταξύ των εξαιρέσεων.
Τέλος, σε θέματα ενημέρωσης των πολιτών, των φορέων και των υπηρεσιών της ελληνικής κοινωνίας για πολιτικές δραστηριότητες, προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εκατοντάδες τομείς δράσης αναφέρθηκε η Ολυμπία Παπαγιαννακοπούλου που προΐσταται στο Τμήμα Επικοινωνίας και Εκπροσώπησης στην Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
…ΚΑΙ ΟΙ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, όσον αφορά τις πολιτικές προτεραιότητες και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καθώς και τις ενέργειές του για την αντιμετώπιση του πολέμου στην Ουκρανία και την ενεργειακή κρίση, έγινε μεταξύ των 15 δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην αποστολή και των ευρωβουλευτών Δ. Παπαδημούλη, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, Γιώργου Κύρτσου και του Κώστα Παπαδάκη.
Η διεξαγωγή των εκλογών στην Ελλάδα όμως κυριάρχησε στη συζήτηση, με τους ευρωβουλευτές να διασταυρώνουν τα «ξίφη» τους… Ο κ. Παπαδημούλης έκανε λόγο για εκλογές-ντέρμπι και σημείωσε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια για κάλπες 2η και 3η φορά, ενώ από τη πλευρά της η κ. Ασημακοπούλου τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει επενδύσει σε συνέπεια λόγων και έργων και θα εξαντλήσει την τετραετία. «Η μικροκομματική αντιπαράθεση δεν κάνει καλό στην εικόνα της χώρας μας. Σε κάθε περίπτωση είμαστε σε προεκλογική τροχιά» σημείωσε. Ο Γ. Κύρτσος τόνισε ότι οι εκλογές έρχονται και θα είναι καταλύτες των εξελίξεων, ενώ εξέφρασε και την εκτίμησή του ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να πετύχει αυτοδυναμία εκτός και αν συνεργαστεί με το κόμμα του Βελόπουλου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass