Η επ. Ελασσόνας τιμά τους Αγίους Αναργύρους

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΛΙΒΑΔΙ, ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ, ΑΕΤΟΡΑΧΗ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2022 16:40

Η επαρχία Ελασσόνας γιορτάζει και τιμά τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων με θρησκευτικές εκδηλώσεις στους φερώνυμους πανηγυρίζοντες Ιερούς Ναούς στο Λιβάδι, στην Τσαριτσάνη και στην Αετοράχη.


Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου, παραμονή της εορτής, το απόγευμα θα τελεσθεί πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, ενώ αύριο, Παρασκευή 1 Ιουλίου, το πρωί, θα τελεσθεί ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Λίγα λόγια για τον ιστορικό Ναό της Τσαριτσάνης:
Ο Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Τσαριτσάνης (παρεκκλήσι του Αγίου Χαραλάμπους) βρίσκεται στην Τσαριτσάνη στη συνοικία της «Παναγιάς». Κτίστηκε τον 17ο αιώνα. Είναι μονόχωρος λιθόκτιστος, με τετράκλινη στέγη, κεραμοσκεπής. Έχει περιμετρική στοά στο βόρειο τμήμα του ναού που καταλήγει σε παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Χαράλαμπο, που επικοινωνεί με το καθολικό. Το παρεκκλήσι και ο νάρθηκας, που είναι ανοιχτός και ελεύθερος προς το καθολικό, βρίσκεται στο ύψος ενός περίπου μέτρου από το δάπεδο του καθολικού.
Εσωτερικά ο ναός διατηρεί ένα μέρος της παλιάς του τοιχογραφίας, που μαρτυρεί και το αυστηρό πνεύμα του αγιογράφου. Σύμφωνα με την κτητορική επιγραφή που βρίσκεται εσωτερικά του υπερθύρου της δυτικής θύρας του παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους ο ναός και το παρεκκλήσιο αγιογραφήθηκαν το 1761 από τον Τσαριτσανιώτη παπά – Ιωάννη.
Ο ναός διαθέτει ξύλινη διακοσμημένη οροφή και παλιό επίχρυσο, ξυλόγλυπτο τέμπλο που διακοσμείται από εξαιρετικές δεσποτικές εικόνες και μικρογραφίες. Το τέμπλο αυτό είναι χαμηλό και ομαλό, ενώ το τέμπλο του προσαρμοσμένου στον ναό παρεκκλησίου του Αγίου Χαραλάμπους είναι σε ψηλό ανάγλυφο. Η σύγκριση των δύο τέμπλων, ναού και παρεκκλησίου, θα βοηθήσει τον επισκέπτη να αντιληφθεί την εξέλιξη της εκκλησιαστικής ξυλογλυπτικής, καθώς παρακολουθεί το ανάγλυφο να γίνεται τολμηρότερο και τον διάκοσμο πιο πλούσιο και πιο δυναμικό. Σε προσκυνητάρι του ναού υπάρχει η θαυματουργή εικόνα των Αγίων Αναργύρων με αργυρή επένδυση του 1797. Η χρονολογία αυτή βρίσκεται πάνω στη μεταλλική επένδυση της φορητής αυτής εικόνας. Από την επιγραφή αυτήν πληροφορούμαστε ότι οι μεταλλοτεχνίτες που κατασκεύασαν το κάλυμμα, τον Σεπτέμβριο του 1797, ήταν ο Χριστόδουλος, ο Κωνσταντίνος και ο Γεώργιος από τους Καλαρρύτες Ιωαννίνων.
Ο ναός ανήκει στην ενορία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Τσαριτσάνης και επί σειρά ετών χρησιμοποιήθηκε ως Μητροπολιτικός Ναός. Δεκάδες επισκέπτες και προσκυνητές συγκεντρώνονται κάθε χρόνο για να προσκυνήσουν τους Αγίους Κοσμά και Δαμιανό και να θαυμάσουν την αρχιτεκτονική και την ομορφιά της διακόσμησης του ναού.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass