Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προβληματισμός για το μέλλον πρώην Τμημάτων του ΤΕΙ

ΣΤΑΘΕΡΑ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΕΙΣΑΚΤΕΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΦΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ -ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΒΑΣΕΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Δημοσίευση: 30 Ιουλ 2022 15:00

Θέμα επιβίωσης τίθεται πλέον για ορισμένα από τα πρώην Τμήματα του ΤΕΙ Λάρισας

και νυν Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μετά και την ανακοίνωση προχθές βάσεων και εισακτέων. Η κατάργηση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης («μεταρρύθμιση Γαβρόγλου») και η ονομαστική, σε πολλές των περιπτώσεων, αναβάθμιση των Τμημάτων ΤΕΙ σε Τμήματα ΑΕΙ χωρίς τις προβλεπόμενες αποφάσεις (αντιστοιχίες κ.λπ.) σε συνδυασμό με τις παθογένειες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, έχουν ως αποτέλεσμα να διακυβεύεται το μέλλον Τμημάτων, όπως αυτά της πρώην Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) του ΤΕΙ Λάρισας.
Η οποία υπήρξε από τις ελάχιστες, αν όχι η μοναδική ΣΤΕΦ της χώρας, όπου τα Τμήματά της παρέμειναν στα 4 έτη σπουδών και δεν αναβαθμίστηκαν σε Πολυτεχνικά Τμήματα, όταν σε άλλες περιοχές της χώρας, τα αντίστοιχα Τμήματα διατηρήθηκαν ως ξεχωριστό (σ.σ. δεύτερο) Πανεπιστήμιο ή αναβαθμίστηκαν με την αύξηση των ετών φοίτησης στα 5 έτη.
Η ανακοίνωση των βάσεων προχθές ανέδειξε, για μια ακόμα χρονιά, την προχειρότητα των «μεταρρυθμίσεων» που σχεδιάζουν οι εκάστοτε ηγεσίες του Υπ. Παιδείας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, χωρίς οι αποφάσεις αυτές να συνοδεύονται από ΠΔ και ΚΥΑ για βασικά θέματα (προγράμματα σπουδών, επαγγελματικά δικαιώματα, μέλη ΔΕΠ κ.ά.). Στο νεοσυσταθέν Συστημάτων Ενέργειας Λάρισας για παράδειγμα (πρώην Ηλεκτρολόγων ΣΤΕΦ) με τις χαμηλότερες βάσεις (9.450 μόρια και 1.950 λιγότερα από πέρυσι) από τις 69 θέσεις εισακτέων (γενική σειρά ΓΕΛ), μόνο οι 7 θέσεις καλύφθηκαν. Το Τμήμα για να ελπίζει στη διατήρησή του θα πρέπει να καλυφθεί και το σύνολο των θέσεων από τα ΕΠΑΛ, αλλά μια τέτοια εξέλιξη μόνο πρόσκαιρα θα δώσει ελπίδες αν δεν αναβαθμιστεί επί της ουσίας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το Ζωικής Παραγωγής (της πρώην ΣΤΕΓ) με 130 θέσεις, μόλις 11 εισακτέους (βάση 9.550 μόρια). Όπως και το Τμήμα Περιβάλλοντος (πρώην Δομικών, Έργων Υποδομής της ΣΤΕΦ) με 85 θέσεις, 29 εισακτέους και βάση, 9.800 μόρια. Αντίθετα, υψηλή ζήτηση έχει το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων (πρώην Πληροφορικής της ΣΤΕΦ) όπου καλύφθηκαν και οι 225 θέσεις εισακτέων (βάση 9.470 μόρια) όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας διαθέτει άλλα δύο Τμήματα Πληροφορικής, το Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (Λαμία) με βάση 12.950 μόρια και το Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική (επίσης στη Λαμία) με βάση 11.825 μόρια. Σε καλύτερη θέση σε ό,τι αφορά τις θέσεις εισακτέων βρίσκονται τα πρώην Τμήματα της ΣΔΟ, Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (160 θέσεις, βάση 8.944 μόρια) Διοίκησης Επιχειρήσεων (266-196, 9.145) όπως και το Τμήμα Νοσηλευτικής (πρώην ΣΕΥΠ) με 140 θέσεις – εισακτέους και βάση 10.540 μόρια.