Προσωπικός γιατρός ...χωρίς γιατρούς!

ΝΤ. ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ, «ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΗ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ» -ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΡΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ -ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ

Δημοσίευση: 02 Αυγ 2022 21:00

Της Νατάσας Πολυγένη

Προβληματισμός, δυσαρέσκεια και ενστάσεις για τον νέο θεσμό του

Προσωπικού Γιατρού. Η πλατφόρμα για την εγγραφή των πολιτών που έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους στον Προσωπικό Γιατρό άνοιξε χθες σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, πλην των Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου που αναμένεται να ανοίξει τον Σεπτέμβριο. Το γεγονός αυτό από μόνο του καταδεικνύει ότι υπάρχει πρόβλημα, καθώς όπως λέει και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, κ. Ντίνος Γιαννακόπουλος, η συμμετοχή των γιατρών είναι πολύ μικρή.
«Ο ΕΟΠΥΥ τραβά τον δικό του δρόμο εναντίον γιατρών και ασφαλισμένων. Η σύμβαση του ΕΟΠΥΥ είναι κατάπτυστη έχει μεγάλες αποκλίσεις και μιλά μόνο για τις συμβατικές υποχρεώσεις των γιατρών», δηλώνει στην «Ε» και συμπληρώνει ότι η διαμάχη είναι μεγάλη, ενώ σχετικό υπόμνημα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) στάλθηκε χθες στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας με τις θέσεις και προτάσεις του Συλλόγου, προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει ο νέος θεσμός.
Όπως εξηγεί, υπάρχουν μεγάλες ασάφειες σχετικά με το πώς θα λειτουργήσει, ενώ η ανταπόκριση των γιατρών είναι πολύ μικρή. «Δεν είναι που η πλατφόρμα δεν άνοιξε για τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, την Αττική. Ο αριθμός των γιατρών που δήλωσαν ότι θέλουν να συμμετάσχουν στον νέο θεσμό, υπογράφοντας τη σχετική σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι μόλις 671 για όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 425 ήταν ήδη οικογενειακοί γιατροί και ανανέωσαν τη σύμβασή τους.
Άρα ουσιαστικά μόλις 246 είναι οι προσωπικοί γιατροί που έχουν εγγραφεί από την αρχή για τον νέο θεσμό, ενώ σε αυτούς θα προστεθούν περίπου 2.100 γιατροί του δημοσίου που εργάζονται σε Κέντρα Υγείας και τις ΤΟΜΥ». Συγκριτικά με τον θεσμό του Οικογενειακού Γιατρού, ο κ. Γιαννακόπουλος αναφέρει ότι υπάρχουν διαφορές, όπως ότι δεν υπάρχουν ενδοπαραπομπές σε άλλους γιατρούς και βελτιώνει τις αμοιβές των γιατρών, αλλά οι ασάφειες είναι πολλές. Για παράδειγμα, εξηγεί ότι όσοι ήταν εγγεγραμμένοι στον Οικογενειακό Γιατρό η νέα σύμβαση λέει ότι πηγαίνουν αυτόματα στον Προσωπικό Γιατρό, χωρίς να χρειαστεί να κάνουν κάτι, όμως, όπως λέει, με το προηγούμενο σύστημα ένας γιατρός μπορεί να έβλεπε χίλιους ασθενείς και τώρα να έχει δηλώσει ότι μπορεί να βλέπει πεντακόσιους, άρα υπάρχουν άνθρωποι που θα μείνουν απ’ έξω και δεν θα το γνωρίζουν. Για τον λόγο αυτόν, καταλήγοντας, προτρέπει όλους τους ασφαλισμένους που είχαν και οικογενειακό γιατρό να επικαιροποιήσουν την εγγραφή τους, είτε ηλεκτρονικά είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Επιστολή με τις απόψεις των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων όλης της χώρας και τις προτάσεις τους σχετικά με την εφαρμογή του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού στάλθηκε χθες στο Υπουργείο Υγείας. Στην επιστολή γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο θέμα της σύναψης συλλογικής σύμβασης εργασίας των γιατρών του ΠΙΣ με τον ΕΟΠΥΥ και αναλυτικότερα επισημαίνονται τα εξής: «Η γενική εκτίμηση είναι ότι οι μέχρι τώρα εκδοθείσες Υπουργικές Αποφάσεις δεν αξιοποιούν το σύνολο των δυνατοτήτων που προβλέπονται στον Νόμο, καθώς περιορίζουν τις επιλογές των ιατρών, ωθώντας τους στη σύναψη σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ και τις επιλογές των ασθενών αντιστοίχως. Η πρόβλεψη για ένταξη στον θεσμό των ιατρών που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες, των παιδιάτρων, όπως και όσων επιθυμούν να λειτουργούν ως προσωπικοί ιατροί χωρίς εξαρτημένη σχέση από τον ΕΟΠΥΥ, είναι απαραίτητο συμπλήρωμα του θεσμού, ώστε να εξασφαλισθεί η ελευθερία επιλογής ιατρού. Η σταδιακή ένταξη των ιατρών στο σύστημα, όπως προφανώς προκρίνετε, οδηγεί σε απροθυμία ασθενείς και ιατρούς και εκτιμούμε ότι μπορεί να είναι ο λόγος επανάληψης της αποτυχίας του 2018. Επιπλέον, οι προβλέψεις σχετικά με την παραπομπή ασθενών που περιορίζονται μόνο στον δημόσιο τομέα και τους συμβεβλημένους ιατρούς, συντηρούν τον συνήθη, αλλά αντιπαραγωγικό διαχωρισμό, μεταξύ ιδιωτικού και κρατικού τομέα. Καθώς οι αμοιβές καίτοι πολλαπλάσιες των αντιστοίχων του παρελθόντος υπολείπονται σημαντικά άλλων ευρωπαϊκών χωρών, απαιτούμε κατ’ ελάχιστον, η προτεινόμενη σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ να βελτιωθεί με όρους αμοιβαιότητας. Οι ποινικές ρήτρες οφείλουν να είναι αμφίδρομες, όπως και οι χρόνοι προειδοποίησης για τη λύση της συνεργασίας. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι ο επαγγελματικός χώρος του ιατρού βρίσκεται στην αποκλειστική ευθύνη του, όπως και ο χρόνος του, δίνοντας τη δυνατότητα στους συναδέλφους να επιλέγουν ανώτατο αριθμό ασθενών. Με την ευκαιρία αυτή, σας ενημερώνουμε ότι παρά την πολιτική σας απόφαση για σύναψη συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους ιατρούς των ειδικοτήτων μεταξύ Π.Ι.Σ. και ΕΟΠΥΥ, μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει καμία ενέργεια γνωστή σε εμάς από τον Οργανισμό προς την κατεύθυνση υλοποίησης των νομοθετικών προβλέψεών σας».

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΓΙΑΤΡΟ
Οι πολίτες που έχει συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, σύμφωνα με τη χρονολογία γεννήσεώς τους και ο ενήλικος πληθυσμός εγγράφεται στον προσωπικό γιατρό, τον οποίο επιλέγει ελεύθερα ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας ή διαμονής, από το σύνολο των εγγεγραμμένων στους σχετικούς, επικαιροποιημένους κάθε φορά, καταλόγους προσωπικών ιατρών, ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας. Ο πολίτης επιλέγει ελεύθερα από τους γιατρούς που θα συμμετέχουν ως προσωπικοί ιατροί στην περιοχή που διαμένει. Μπορεί να είναι ιατροί Κέντρων Υγείας, των ΤΟΜΥ, συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ ή και ιδιώτες ιατροί. Επίσης, αν βρίσκεται σε περιοχή όπου δεν υπάρχουν ιατροί, θα μπορεί να επιλέξει και ιατρό από άλλη περιοχή και να τον συμβουλεύεται με τα μέσα της σύγχρονης τεχνολογίας.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ
Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ ή τους προσωπικούς ιατρούς.
Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους:
1) Μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς Τaxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη.
2) Αυτοπροσώπως σε Δομή Υγείας Π.Φ.Υ. ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.
Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass