Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οχι στην εκχώρηση δημόσιας έκτασης για φωτοβολταϊκό

Η «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΟΣΚΟΤΟΠΟ ΣΤΟ ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΙ

Δημοσίευση: 12 Αυγ 2022 15:20

Η «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας» σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης του τομέα της ενέργειας, που υλοποιούν εδώ και χρόνια η Ε.Ε., όλες οι αστικές κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), έχουμε και στη Θεσσαλία μια

μεγάλη επέλαση επιχειρηματικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες, με σκοπό την αποκόμιση μεγάλων κερδών.
Μια τέτοια μεγάλη επιχειρηματική επένδυση με φωτοβολταϊκά σχεδιάζεται και στις θέσεις «Ισώματα, Βλαχογιαννίου, Ζαγόρι, Λευκαδούλια», 1.400 μέτρα έξω από το Βλαχογιάννι του Δήμου Ελασσόνας, σε δημόσια έκταση 1.174 στρεμμάτων, η οποία αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες, βοσκότοπο για τα χιλιάδες ζώα των κτηνοτρόφων της περιοχής.
Η ομόφωνη αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του συγκεκριμένου φωτοβολταϊκού πάρκου δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για την Περιφερειακή Αρχή του κ. Αγοραστού (ΝΔ), ούτε για τις παρατάξεις του κ. Τσιλιμίγκα (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ), του κ. Κουρέτα (Πρωτοβουλία), του κ. Ακρίβου (Θεσσαλία Πράσινη Περιφέρεια) και της ναζιστικής Ελληνικής Αυγής, που συμφωνούν με την πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και της παράδοσής της στα χέρια των επιχειρηματικών ομίλων και έχουν εγκρίνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο πάμπολλες ΜΠΕ επιχειρηματικών μονάδων ΑΠΕ.
Οι κάτοικοι του Βλαχογιαννίου και γενικότερα οι λαϊκές οικογένειες, όπως έχει αποδειχτεί, από απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας και την επέλαση των ιδιωτικών επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, αιολικά, μονάδες βιοαερίου, δεν θα κερδίσουν τίποτα, αντιθέτως έχουν σοβαρές αρνητικές συνέπειες.
Το αποδεικνύουν οι τεράστιες αυξήσεις στην ήδη υψηλή τιμή που πλήρωναν του ηλεκτρικού ρεύματος για να αυξάνονται τα κέρδη των εταιρειών, που θα οδηγήσουν πολύ περισσότερες οικογένειες με κομμένο ρεύμα στο σπίτι τους, μικροαγρότες και μικροεπαγγελματίες στις επαγγελματικές τους ασχολίες, λόγω οικονομικής αδυναμίας, σε αντίθεση με όσα μας έλεγαν οι κυβερνήσεις, η περιφερειακή και οι δημοτικές αρχές, ότι με τις ιδιωτικές επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες θα υπάρχει μείωση της τιμής του. Αν προχωρήσει η εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού πάρκου, γιατί την τελική απόφαση την παίρνουν η αποκεντρωμένη διοίκηση και το Υπουργείο, θα επιφέρει σοβαρό πλήγμα στον κτηνοτροφικό-γεωργικό χαρακτήρα του Βλαχογιαννίου. Οι κτηνοτρόφοι του χωριού που χρησιμοποιούν και τη συγκεκριμένη έκταση ως βοσκότοπο εδώ και πολλές δεκαετίες θα εκδιωχθούν και θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, αφού ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με τις επιδοτήσεις λόγω έλλειψης βοσκοτόπων, αλλά και με το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές παραγωγού.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας, που είμαστε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ, είμαστε αντίθετοι στην εκχώρηση της δημόσιας έκτασης των 1.174 στρεμμάτων χορτολιβαδικής έκτασης-βοσκότοπου στο Βλαχογιάννη, σε επιχειρηματίες για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου.
Είμαστε αντίθετοι από θέση αρχής, στην εκχώρηση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτικών εταιρειών και αγωνιζόμαστε η παραγωγή και η διανομή της ενέργειας από όλες τις πηγές, να ανήκει σε έναν αποκλειστικά εθνικό φορέα, στο πλαίσιο της γενικότερης αλλαγής που επιδιώκουμε σε επίπεδο εξουσίας και οικονομίας, ώστε να εξασφαλίζεται φθηνό ρεύμα σε όλο τον λαό και για την κάλυψη όλων των αναγκών της οικονομίας, με σαφή χωροθέτηση και με σεβασμό στο περιβάλλον» καταλήγει η παράταξη που «καλεί τους κατοίκους και τους κτηνοτρόφους της περιοχής και γενικότερα, να οργανώσουν τον αγώνα τους σ’ αυτήν την κατεύθυνση».