Σήκωσαν 194.900 ευρώ από λογαριασμούς επαγγελματία

ΑΠΑΤΗ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΠΟ «ΛΟΓΙΣΤΗ» ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ - ΟΙ ΔΡΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΕΣ - «ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΝ» ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟ «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ» ΑΤΜ ΚΑΝΟΥΝ ΑΝΑΛΗΨΕΙΣ ΤΩΝ ΚΛΕΜΜΕΝΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ - ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ «MICROSOFT» ΕΚΛΕΨΕ 8.500 ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2022 21:05

Ενα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό κατάφερε να κλέψει από Λαρισαίο επαγγελματία ένας «λογιστής», ο οποίος επιτυγχάνοντας πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα τραπεζικών συναλλαγών (e-banking) από τους λογαριασμούς του ανυποψίαστου 45χρονου έκλεψε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- το ποσό των 194.900 ευρώ.
Καθιστώντας τη μία από τις μεγαλύτερες κλοπές που καταγράφονται σε τοπικό επίπεδο με τη μέθοδο του «ηλεκτρονικού ψαρέματος» στοιχείων («phishing»), όπως είναι γνωστή η δράση αγνώστων μέσω διαδικτύου (με email, αλλά και sms), οι οποίοι με διάφορα προσχήματα πείθουν τα υποψήφια θύματα και αποσπώντας τα διαπιστευτήρια ψηφιακών συναλλαγών, στην πραγματικότητα διαχειρίζονται ανεξέλεγκτα τους τραπεζικούς λογαριασμούς αποσπώντας μικρά ή μεγάλα ποσά.
Οι απατεώνες εκσυγχρονίστηκαν και δρουν πλέον στην ψηφιακή εποχή (σ.σ. αφήνοντας στο …περιθώριο τους παραδοσιακούς πορτοφολάδες και διαρρήκτες σπιτιών που συνήθως αφαιρούσαν μικροποσά), εκμεταλλευόμενοι την ευκολοπιστία και τη βιασύνη των υποψηφίων θυμάτων που συχνά αγνοούν βασικούς κανόνες ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Τα υποψήφια θύματα εμπιστεύονται το δήθεν τραπεζικό περιβάλλον και αντί να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζας, ακολουθούν τις οδηγίες των απατεώνων και εισέρχονται μέσω υπερσυνδέσμων με τους απατεώνες να αποκτούν τον πλήρη έλεγχο του τραπεζικού λογαριασμού.
Οι σύγχρονοι απατεώνες δρουν με το «Phishing» ή και την παραλλαγή του, τo «Vishing», όπως οι Διωκτικές Αρχές ονομάτισαν τη νέα μέθοδο απάτης, από τον συνδυασμό της λέξης voice και του όρου phishing, την εξαπάτηση δηλαδή του θύματος μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας και ψαρέματος κωδικών στη συνέχεια.
Σημειώνεται πως από την περίοδο της καραντίνας του κορονοϊού μέχρι και σήμερα βρίσκονται επίσης σε έξαρση οι τηλεφωνικές απάτες σε βάρος ηλικιωμένων με τα δήθεν τροχαία, αλλά και οι ψηφιακές απάτες, όπως προχθές με τους τεχνικούς της δήθεν Microsoft, με ευκαιριακές αφορμές, όπως οι «λογιστές» με τις δήθεν επιστροφές επιδομάτων (Power Pass κ.λπ.), οι επενδύσεις σε αγορά κρυπτονομισμάτων.
Η έξαρση του «κυβερνοεγκλήματος» πρέπει να καταστήσει πιο καχύποπτους τους πολίτες ακόμη και στις ...εκκλήσεις συγγενών για οικονομική βοήθεια και με δεδομένο επίσης ότι οι τράπεζες αποσαφηνίζουν πως οι ίδιες δεν θα ζητήσουν «ποτέ και με κανέναν τρόπο τους κωδικούς και τα προσωπικά δεδομένα» πολιτών «μέσω email ή μέσω sms».
Η έξαρση αυτών των απατών επιβεβαιώνει επίσης ότι ο πολίτης παραμένει απροστάτευτος, αφού από το τραπεζικό σύστημα παρά την έκταση του προβλήματος δεν βρέθηκαν ακόμη εκείνες οι πρόσθετες δικλείδες ασφαλείας την ίδια ώρα που τα μέλη των εγκληματικών ομάδων έχουν οργανώσει με κάθε λεπτομέρεια τη δράση τους.
Για παράδειγμα «σπάζουν» σε μικρότερα (σ.σ. από 3.000 έως 5.000 ευρώ) τα κλεμμένα ποσά για να ξεπεράσουν το εμπόδιο του ορίου αναλήψεων, ενώ επιλέγουν να δράσουν την τελευταία εργάσιμη ημέρα, την Παρασκευή δηλαδή, ακριβώς επειδή το Σαββατοκύριακο, το τραπεζικό σύστημα «αργεί». Οι απατεώνες έχουν «στρατολογήσει», τέλος, συνεργούς – κατόχους καρτών κάνοντας αυθημερόν αναλήψεις των κλεμμένων χρημάτων, επιλέγοντας  -όπου αυτό είναι εφικτό- περιφερειακά ΑΤΜ.
ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΗ ΣΕ ΣΥΓΓΕΝΗ
Στις απάτες ...των τελευταίων ημερών ξεχωρίζει η περίπτωση, όπου ο 45χρονος Λαρισαίος, με αφορμή μια δήθεν επιστροφή επιδόματος, συγγενικό του πρόσωπο του ζήτησε να τον διευκολύνει. Έχοντας λοιπόν την ψεύτικη εντύπωση ότι συνομιλεί με τον λογιστή του συγγενικού προσώπου (σ.σ. ενώ στην πραγματικότητα μιλούσε με τον απατεώνα) καλή τη πίστει, του παραχώρησε τα τραπεζικά διαπιστευτήρια, με αποτέλεσμα ο άγνωστος δράστης να σηκώσει από διάφορους λογαριασμούς του Λαρισαίου επαγγελματία το συνολικό ποσό των 194.900 ευρώ. Απάτη που καταγγέλθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, η οποία ερευνά ήδη την υπόθεση.
ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΤΗΣ «ΔΕΗ»
Μεσοβδόμαδα επίσης, σε μια δεύτερη περίπτωση, άγνωστος επικοινώνησε με 61χρονη Λαρισαία και της συστήθηκε ως λογιστής της …«ΔΕΗ». Έτσι της ζήτησε να του γνωστοποιήσει στοιχεία της τραπεζικής κάρτας ανάληψης, όπως και του προσωπικού (απόρρητου) αριθμού ταυτοποίησης, με σκοπό δήθεν να καταθέσει χρήματα στον τραπεζικό της λογαριασμό ως ποσό επιστροφής από τη ΔΕΗ.
Η 61χρονη πείσθηκε και το αποτέλεσμα ήταν ο απατεώνας να σηκώσει από τον λογαριασμό της το χρηματικό ποσό των 2.980 ευρώ. Όπως και η προηγούμενη, έτσι και αυτή η απάτη καταγγέλθηκε και ερευνάται από το Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου.
ΔΗΘΕΝ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΤΗΣ «MICROSOFT»
Προχθές τέλος, μία 53χρονη Λαρισαία κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα δύο αγνώστων, ενός ανδρός και μίας γυναίκας, οι οποίοι της συστήθηκαν ως δήθεν τεχνικοί της «Microsoft», με αποτέλεσμα να την πείσουν και αποκτώντας πρόσβαση μέσω του e-banking στον τραπεζικό της λογαριασμό τής απέσπασαν το χρηματικό ποσό των 8.500 ευρώ. Οι απατεώνες που συστήνονται ως δήθεν τεχνικοί της «Microsoft» με το πρόσχημα της «κυβερνοασφάλειας» στους υπολογιστές αποκτούν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα του θύματος και από το πρόσφατο παρελθόν είναι γνωστό ότι έχουν εξαπατήσει αρκετούς Λαρισαίους «σηκώνοντας» μεγάλα χρηματικά ποσά. Τη συγκεκριμένη υπόθεση ερευνά το Αστυνομικό Τμήμα Τεμπών.
ΒΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΙΑΣΥΝΗ
Οι Διωκτικές Αρχές γνωρίζουν πως οι απατεώνες των ψηφιακών απατών βασίζονται στην απασχόληση και στη βιασύνη των υποψηφίων θυμάτων, τα οποία δύσκολα θα διασταυρώσουν τη διεύθυνση του απατηλού μηνύματος και έτσι μέσω του επισυναπτόμενου μηνύματος θα συνδεθούν απευθείας στο προτεινόμενο link που οδηγεί σε ένα περιβάλλον όμοιο με το τραπεζικό. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις της Λάρισας, οι δράστες ζήτησαν λογαριασμό από συγκεκριμένη τράπεζα, στην οποία ενδεχομένως να διέθεταν λογαριασμό.
Άσχετα ωστόσο από αυτό ο απώτερος σκοπός του «phishing», των απατηλών δηλαδή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είναι οι πραγματικοί κάτοχοι τραπεζικών λογαριασμών να παραχωρήσουν στους απατεώνες κωδικούς ασφαλείας. Όταν ο δράστης αποκτήσει πρόσβαση στο e-banking του θύματος, τότε κάνει όλες τις κινήσεις λες και πρόκειται για τον πραγματικό ιδιοκτήτη του λογαριασμού, ακυρώνοντας στην πραγματικότητα το σύστημα ασφαλείας των τραπεζικών συναλλαγών.
«ΣΤΡΑΤΟΛΟΓΟΥΝ» ΣΥΝΕΡΓΟΥΣ
Από την αστυνομική έρευνα είναι γνωστό πως οι δράστες στρατολογούν συνεργούς – δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών και ειδικότερα των τραπεζικών τους καρτών, διαθέτοντας παράλληλα την κάρτα (sim) της τηλεφωνικής σύνδεσης που είχε καταχωρίσει στο e-banking.
Ο επικεφαλής της οργάνωσης με αυτό το «δίκτυο» των συνεργών προχωρά στο μεταξύ στην αύξηση του ορίου ανάληψης (από 3.000 έως 5.000 ευρώ), έτσι ώστε με τη διάσπαση στη συνέχεια των κλεμμένων χρημάτων και τη μεταφορά τους σε πολλούς λογαριασμούς να είναι δυνατές οι αυθημερόν αναλήψεις χωρίς να κινούν την υποψία τραπεζών, αφού τα χρήματα δεν ξεπερνούσαν το όριο των συναλλαγών.
Σημειώνεται πως οι αληθινοί κάτοχοι των καρτών για να απεμπλακούν, όπως έχουν την εντύπωση των ποινικών ευθυνών, δηλώνουν ψευδώς στην Αστυνομία κλοπή της τραπεζικής κάρτας και της κάρτας sim.
Υπενθυμίζεται πως σε Δικαστήριο της Λάρισας έχει εκδικασθεί υπόθεση μαζικής εξαπάτησης πολιτών (σ.σ. μέσω αγγελιών πώλησης οχημάτων κ.λπ.), όπου Ρομά κατηγορούμενοι κατέθεσαν ότι είχαν διαθέσει τις τραπεζικές τους κάρτες σε γνωστούς δήθεν για τη διευκόλυνσή τους, όπως η σύναψη τραπεζικών δανείων κ.λπ., ενώ ισχυρίστηκαν επίσης ότι αγνοούσαν ότι πρόκειται περί απάτης. Ισχυρισμός που δεν έγινε αποδεκτός από το Δικαστήριο, με τους κατηγορούμενους να καταλήγουν στη φυλακή. Στη συγκεκριμένη υπόθεση οι τραπεζικές κάρτες είχαν χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά χρημάτων που αποσπάσθηκαν από τα θύματα των απατεώνων.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass