×

Ειδοποίηση

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/320196

Αποζημιώσεις για ζημιές από τα κολονάκια

«ΒΡΟΧΗ» ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ, ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΝΤΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΕΚΑΝΑΝ «ΔΙΠΛΟ» ΠΕΡΑΣΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δημοσίευση: 14 Αυγ 2022 21:46

Της Λένας Κισσάβου
Καταιγισμό αιτημάτων για αποζημιώσεις αυτοκινήτων που υπέστησαν ζημιές από ανύψωση των βυθιζόμενων κολονακίων του ηλεκτρονικού συστήματος εισόδου-εξόδου, στους πεζόδρομους στη Λάρισα, δέχεται ο Δήμος Λαρισαίων.
Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου εξέτασε περιπτώσεις οκτώ αιτημάτων για καταβολή αποζημίωσης ζημιών σε οχήματα, οι οποίες προκλήθηκαν κατά τη διέλευσή τους από σημεία εισόδου-εξόδου του Συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης της πεζοδρομημένης περιοχής της πόλης και απορρίφθηκαν όλα, καθώς οι οδηγοί των οχημάτων προχώρησαν σε «διπλό» πέρασμα πίσω από άλλο, πιστοποιημένο από το σύστημα, αυτοκίνητο.
Ένα ποσοστό των οδηγών αυτοκινήτων που ζήτησαν αποζημίωση, εμφανίζονται να είναι επισκέπτες, οι οποίοι διέμεναν σε ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης και ήταν πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος, αλλά δεν εφάρμοσαν σωστά τους κανονισμούς. Σύμφωνα με την έκθεση του συμβάντος, οι εν λόγω οδηγοί, ενώ ήταν πιστοποιημένοι χρήστες, προσπάθησαν να περάσουν ακριβώς πίσω από άλλο πιστοποιημένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να ανυψωθούν τα κολονάκια κατά τη διέλευσή τους και να ακινητοποιηθούν πάνω σε αυτά.
Σύμφωνα με τους κανόνες χρήσης του Συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης στους πεζόδρομους, οι οδηγοί αυτοκινήτων θα πρέπει να περιμένουν να ανυψωθούν εκ νέου τα κολονάκια μετά τη διέλευση άλλου οχήματος που προπορεύεται, ώστε να γίνει αναγνώριση της πινακίδας τους για να επαναληφθεί η ίδια διαδικασία.
Ένα άλλο ποσοστό αιτούντων αποζημίωσης ήταν επαγγελματίες που δεν εφάρμοσαν τις ώρες φορτοεκφόρτωσης και προσπάθησαν να περάσουν πίσω από άλλο όχημα. Και τέλος ένα ποσοστό αιτούντων αποζημίωσης ήταν οδηγοί μη πιστοποιημένοι χρήστες του συστήματος και συνεπώς η είσοδός τους στην ελεγχόμενη πεζοδρομημένη περιοχή ήταν μη νόμιμη.
Οι αποφάσεις, μη καταβολής των αποζημιώσεων, πάρθηκαν βάσει στοιχείων των εκθέσεων αυτοψίας, βάσει των στοιχείων που κατέθεσε η ανάδοχος εταιρεία (COSMOTE) – αρμόδια για τη λειτουργία και τη συντήρηση του Συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης, η οποία βεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια των συμβάντων το «έξυπνο σύστημα» της ελεγχόμενης πρόσβασης στην πεζοδρομημένη περιοχή λειτουργούσε κανονικά και δεν έχει καταγραφεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία, καθώς και βάση της γνωμοδότησης του Τμήματος Νομικής Υποστήριξης του Δήμου Λαρισαίων.
ΣΥΜΒΑΝΤΑ
Ενδεικτικά παραθέτουμε σημεία των αποφάσεων, όπου διακρίνονται οι λόγοι απόρριψης των αιτημάτων αποζημίωσης:
-«Ο οδηγός του οχήματος μετά από σχετική έρευνα και σύμφωνα με την περιγραφή του συμβάντος (στοιχεία διελεύσεως οχημάτων από το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης) διαπιστώθηκε ότι δεν εφήρμοσε ορθώς τους κανόνες εισόδου - εξόδου κατά τη διέλευση μέσω των βυθιζόμενων μπαρών κάνοντας «διπλό» πέρασμα πίσω από άλλο εισερχόμενο πιστοποιημένο αυτοκίνητο, χωρίς να περιμένει να γίνει η αναγνώριση της πινακίδας του εν λόγω αυτοκινήτου από το σύστημα.
Στο συγκεκριμένο σημείο πρόσβασης υπάρχει πλήρης συμμόρφωση για επαρκή σήμανση σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας Κοινόχρηστων Χώρων Δήμου Λαρισαίων και την εγκεκριμένη μελέτη του έργου, η οποία κατά τη διάρκεια του συμβάντος δεν είχε υποστεί οποιαδήποτε καταστροφή ή φθορά που να την καθιστά μη ευδιάκριτη στους οδηγούς».
-«Το όχημα δεν είχε καταχωρηθεί για μηνιαία στάθμευση από τον Σταθμό Στάθμευσης υπαίθριου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων και ούτε είχε δηλωθεί σαν πελάτης του ξενοδοχείου. Ο Σταθμός Στάθμευσης λειτουργεί μόνο για την εξυπηρέτηση πελατών σε μηνιαία βάση, καθώς και των πελατών ξενοδοχειακών μονάδων και όχι εξυπηρέτηση ωριαίας μίσθωσης.
Το εμπλεκόμενο στο συμβάν όχημα Ι.Χ. δεν είναι πιστοποιημένος χρήστης του συστήματος και συνεπώς η είσοδός του στην πεζοδρομημένη περιοχή καθίσταται μη νόμιμος».
-«Το εμπλεκόμενο στο συμβάν όχημα Ι.Χ. είναι
πιστοποιημένος χρήστης του συστήματος, αλλά εκτός ωραρίου φορτοεκόρτωσης και συνεπώς η είσοδός του στην πεζοδρομημένη περιοχή καθίσταται μη νόμιμη.
Ο οδηγός του προαναφερθέντος οχήματος μετά από σχετική έρευνα και σύμφωνα με την περιγραφή του συμβάντος (στοιχεία διελεύσεως οχημάτων από το σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης) διαπιστώθηκε ότι δεν εφήρμοσε ορθώς τους κανόνες εισόδου - εξόδου κατά τη διέλευση μέσω των βυθιζόμενων μπαρών κάνοντας «διπλό» πέρασμα πίσω από άλλο εισερχόμενο πιστοποιημένο αυτοκίνητο».
ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
Τα ατυχήματα συνέβησαν στα εξής σημεία του Συστήματος Ελεγχόμενης Πρόσβασης: Μεγάλου Αλεξάνδρου και Κούμα, Ηφαίστου και Μανωλάκη, Παπαναστασίου και Κύπρου, Βενιζέλου και Πολυκάρπου προς Αρχαίο Θέατρο, Φιλελλήνων και Γεωργιάδου.
ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Στους πεζόδρομους σε σημεία της Ζώνης Ελέγχου Πεζοδρόμων υπάρχουν κάμερες αναγνώρισης των πινακίδων, βυθιζόμενα κολονάκια, μπάρες και ηλεκτρονικός πίνακας αυτοματισμού με την απαιτούμενη σήμανση - διαγράμμιση.
Ο έλεγχος για είσοδο και έξοδο γίνεται τοπικά από την κάμερα αναγνώρισης πινακίδων και κεντρικά από το Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ).
Η κάμερα αναγνώρισης πινακίδων:
α) Αναγνωρίζει την πινακίδα οχήματος που επιχειρεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τη Ζώνη Ελέγχου Πεζόδρομων.
β) Συγκρίνει την πινακίδα με βάση δεδομένων έγκυρων πινακίδων και
γ) επιτρέπει ή αποτρέπει την πρόσβαση.
Το Κέντρο Ελέγχου (ΚΕΛ) είναι μία αίθουσα υπολογιστών στο Δημαρχείο που λειτουργεί και με την παρουσία προσωπικού αδιαλείπτως κατά το ωράριο λειτουργίας του συστήματος.
Οι οδηγίες διέλευσης οχημάτων, από τα σημεία ελέγχου, είναι οι εξής:
«1. Προσεγγίζουμε σιγά σιγά και κάνουμε στάση στο Κίτρινο Π, ώστε να ήμαστε στο πεδίο αναγνώρισης της πινακίδας.
2. Περνάμε αφού κατέβουν εντελώς οι μπάρες.
3. Δεν περνάμε μαζί με προπορευόμενο αυτοκίνητο, διότι οι μπάρες ανασηκώνονται μόλις περάσει το μπροστινό μας αμάξι και θα προκαλέσουμε με ευθύνη μας ατύχημα και ζημιά.
Τηλέφωνο επικοινωνίας Κέντρου Ελέγχου: 2413-500.224 – 2413-500.307».

Gallery άρθρου

{gallery}320196{/gallery}
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass