Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ευτυχώς, δεν δίψασε (ούτε φέτος) ο κάμπος...

ΝΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΛΙΜΝΗ ΠΛΑΣΤΗΡΑ ΑΝΕΒΑΣΑΝ ΤΗ ΣΤΑΘΜΗ ΣΤΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΤΟΕΒ ΠΗΝΕΙΟΥ

Δημοσίευση: 18 Αυγ 2022 15:04

Μπορεί ο άστατος καιρός των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα οι μπόρες

και οι κατά τόπους καταιγίδες στον χώρο της Κεντρικής Ελλάδας να επηρέασαν την τουριστική κίνηση σε μια περίοδο ιδιαίτερα προσοδοφόρα λόγω του Δεκαπενταύγουστου, όμως για τον αγροτικό κόσμο αποδείχθηκε «χρυσοφόρα».
Μεγάλη μερίδα των βαμβακοπαραγωγών πότισε χωρίς κόπο τα χωράφια, κάποιοι άλλοι βλέπουν ποσότητες νερού να ενισχύουν τα δίκτυα άρδευσης και να αισιοδοξούν ότι άλλη μια αρδευτική χρονιά θα ολοκληρωθεί χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Η στάθμη των νερών στα αντλιοστάσια του ΤΟΕΒ Πηνειού ανέβηκε το τελευταίο τριήμερο κατά 70 εκατοστά ως αποτέλεσμα της μεταφοράς ποσοτήτων νερού από τα ορεινά της Δυτικής Θεσσαλίας - ένας συνδυσμός διαχείρισης των νερών της λίμνης Πλαστήρα και των έντονων βροχοπτώσεων και καταιγίδων της προηγούμενης εβδομάδας.
Εκπρόσωποι των αγροτικών φορέων εκτιμούν ότι αν και απομένει ένας μήνας μέχρι τη λήξη της αρδευτικής περιόδου -15 Σεπτεμβρίου-, υπάρχει αρκετό νερό για να καλυφθούν οι ανάγκες για το ένα ή δύο ποτίσματα στις βαμβακοκαλλιέργειες, αλλά και για την καλλιέργεια τριφυλλιού - τα ποτίσματα στην καλλιέργεια καλαμποκιού έχουν ολοκληρωθεί.  
Οι αγρότες δεν γλίτωσαν έστω και ένα πότισμα από τις τελευταίες βροχοπτώσεις, αλλά νερό ήρθε στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Πηνειού, δηλώνει ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Τσιουρής, διαβεβαιώνοντας ότι θα καλυφθούν όλες οι αρδευτικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου της περιοχής. Και αυτό γιατί, όπως εξηγεί, και το δίκτυο ενισχύθηκε με πρόσθετες ποσότητες νερού και οι ταμιευτήρες όχι μόνο δεν έχουν αδειάσει, αλλά παραμένουν με αποθηκευμένο το 60% των δυνατοτήτων τους, ποσότητες που καλύπτουνπλήρως τις ανάγκες των βαμβακοκαλλιεργειών, τουλάχιστον στις περιοχές όπου υπάρχουν ταμιευτήρες.
Ευκαιρίας δοθείσης ο κ. Τσιουρής χαρακτήρισε τη φετινή χρονιά αρδευτικά δύσκολη εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών του Ιουλίου και δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Περιφερειακής Αρχής στη διαχείριση της κατάστασης.
«Αν δεν βρέξει δύο φορές το καλοκαίρι ή αν η λίμνη Πλαστήρα δεν έχει επαρκείς ποσότητες νερού, ο κάμπος θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα» τονίζει ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πηνειού, για να προσθέσει ότι «για να ξεδιψάσει ο θεσσαλικός κάμπος χρειάζεται έργα...», όπου έργα θεωρεί τα έργα για τη μερική εκτροπή του Αχελώου. Θυμάται μάλιστα προ τριετίας μια σύσκεψη στο γραφείο του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη, για να αναδείξει την τριετή αδράνεια και της παρούσας Κυβέρνησης γύρω από τα έργα του Αχελώου, την ώρα που ο κάμπος συνεχίζει να αγωνιά κάθε χρόνο για το νερό...
ΔΗΜ. ΚΑΤΣΑΝΑΚΗΣ