Τα μικρά «θαύματα» των γυναικών της Ραψάνης

ΠΛΟΥΣΙΕΣ ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 28 Αυγ 2022 21:20

Η γη του Καραγάτση. Η πατρίδα του κρασιού. Αστείρευτη πηγή αναζωογονητικού κλίματος. Η Ραψάνη είναι περήφανη για πολλά πράγματα. Για τα αμπέλια της, τους ναούς της, για την πολυδιάστατη βιβλιοθήκη της, τον Ξενώνα της και τα προγράμματα που υλοποιούνται, για το Μουσείο Οίνου, την πλατεία με τα πλατάνια της και την ατελείωτη θέα. Τα τελευταία χρόνια όμως, είναι περήφανη και για τη δράση των γυναικών της που συντελούν μικρά «θαύματα».


Πολύ συχνά τις βρίσκει κάποιος στο Στέκι τους. Ένα ιδιόκτητο σπίτι που έχει μεταμορφωθεί σε έδρα τους με πολύ μεράκι. Εκεί που η πέτρα και το ξύλο, παντρεύονται αρμονικά με τα ολόλευκα σεμεδάκια. Το τραγούδι και τα όνειρα.
Το καρύδι, το κεράσι, η κολοκύθα, το περγαμόντο, το σύκο, το δαμάσκηνο, το βερίκοκο, το κυδώνι, το πορτοκάλι, το καρπούζι και ό,τι άλλο βγάζει η ευρύτερη περιοχή μεταμορφώνονται στα χέρια τους σε μοναδικά γλυκά και δίνονται στους επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα.
Όταν βρέθηκε στον πάνω όροφο του πανέμορφου αυτού κτίσματος η «Ε», πέτυχε τις γυναίκες να στόλιζουν τα βαζάκια για να είναι όλα έτοιμα.
Η Κατερίνα Γιαννούκα (πρόεδρος), η Ελισάβετ Παρασκευαΐδου (αντιπρόεδρος), η Αγγελική Γεροβασίλη (γραμματέας), η Αλεξάνδρα Βελετάνη (ταμίας), η επί σειρά δεκαετιών Λουκρητία Οικονόμου που επιμελήθηκε και την κατασκευή του σπιτιού, η Νικολέτα Χατζιούλη και Σταυρούλα Μπάκαβου (μέλη), δέχτηκαν με χαρά να σταματήσουν τις εργασίες τους, με αφορμή τη γιορτή στο χωριό, για να περιγράψουν το έργο τους.
Άφησαν για λίγο στην άκρη τα κεντημένα σακουλάκια με τραχανά, τα ποτά, τις πίτες, τα μουστώματα, τα κεντήματα και εξήγησαν πως «Δεν είμαστε συνεταιρισμός για να ασχολούμαστε επαγγελματικά. Εκτός από αυτά που τα κάνουμε για προσφορά, ο Σύλλογος δραστηριοποιείται και προσπαθεί να κάνει έργα ουσίας» και αναφέρονται στα σοκάκια που έχουν κατασκευάσει με δικά τους έξοδα, τα κωδωνοστάσια, το κειμηλιαρχείο στον Άγιο Αθανάσιο, το μνημείο για την Όλγα Στραβάκου.
Την εκκλησία του Αγίου Κοσμά και ένα σωρό ακόμα, άλλα το πιο σημαντικό, όπως τονίζουν, «είναι να κρατήσουμε ζωντανό το ενδιαφέρον για αυτόν τον τόπο. Θέλουμε οι νέοι να αγαπούν το χωριό και να του δίνουν ζωή.
Άντρες και γυναίκες να χαίρονται να έρχονται και να μη θέλουν να φύγουν» κι αυτό φαίνεται πως είναι το πιο δύσκολο, αφού τα τελευταία χρόνια όλο και λιγότερα άτομα καταγράφονται στον Σύλλογο, αλλά και γενικά μένουν στο χωριό.
Όταν πρωτοάρχισε να λειτουργεί ο Σύλλογος, τα μέλη έφταναν τα 130, όμως πλέον είναι περίπου 80 και το 9μελές Δ.Σ. προσπαθεί συνεχώς να βρίσκει τρόπους και έσοδα με σκοπό να κρατήσει ζωντανό το ενδιαφέρον για το χωριό. Σε κάποιον μεγάλο βαθμό τα καταφέρνει και με μεγάλη επιτυχία.
Μετά από δύο χρόνια αδράνειας και δυσκολιών εν μέσω πανδημίας, ξεκινούν πάλι με όρεξη για δράσεις.
Μια κίνηση που σκέφτονται είναι και η επανασύνδεση με μια περιοχή της Τουλούζης. Παλιότερα είχε γίνει και προσπάθεια αδελφοποιήσης με ένα χωριό που φημίζεται για τα κρασιά του. Όπως δηλαδή και η Ραψάνη.
Αρωγοί, όπως τονίζουν, σε όλες τους τις προσπάθειές τους είναι φυσικά ο Δήμος και η Τοπική Κοινότητα.

 

STRABAKOY-2.jpg

«Κίνησε η Ολγα μας το πρωί, η Ολγα του Στραβάκου…»
Μία από τις κινήσεις του Συλλόγου Γυναικών είναι η κατασκευή μνημείου για την Όλγα Στραβάκου, απέναντι ακριβώς από το σπίτι της. Εκεί γράφτηκε μια μαύρη σελίδα για την ιστορία του χωριού. Όπως εξηγούν στην «Ε», επρόκειτο για μια Ραψανιώτισσα κοπέλα που στην εποχή του εμφυλίου επισκέφτηκε τη μητέρα της από τη Λάρισα στο χωριό, αλλά ένας όλμος έπεσε μέσα από την οροφή, διαπέρασε το πάτωμα και τη σκότωσε. Τόσο άδικα, τόσο πρόωρα. Ο πατέρας της μετά από τον καημό του πήγε στον Πυργετό, στον Βάιο τον Μαλλιάρα, και του ζήτησε να γράψει ένα τραγούδι για το κορίτσι.
«Κίνησε η Όλγα μας πρωί, η Όλγα του Στραβάκου,
τη μάνα της να πάει να ιδεί απάνω στη Ραψάνη
κι ο χάρος την περίμενε.
Κι ο χάρος απ’ όλους διάλεξε την Όλγα τη χαϊδεμένη,
τα νιάτα της δε σκέφτηκε…».
 
KIMILIOTHIKI-4.jpg
Η σπουδαία κειμηλιοθήκη
ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΡΑΨΑΝΗΣ
Όταν κάποιος βρεθεί στη Ραψάνη, ένα από τα πράγματα που πρέπει να κάνει είναι να επισκεφτεί τον Άγιο Αθανάσιο. Εκεί, στον προαύλειο χώρο, βρίσκεται και το σημείο όπου αγνάντευε το Δέλτα του Πηνειού ο Καραγάτσης. Λίγα μέτρα πιο δίπλα, στον πάνω όροφο του ναού, βρίσκεται η κειμηλιοθήκη.
«Έγινε από τον Σύλλογο Γυναικών, ο οποίος βρήκε και τις εικόνες που υπήρχαν σε αποθήκες. Έβαλε συντηρητές και τα φρόντισε όλα» εξηγεί η Χάιδω Πανταζή, που είναι η ψυχή της Βιβλιοθήκης της Ραψάνης και όχι μόνο. «Το πιο παλιό αντικείμενο είναι από το 1777 που είναι το τρίπτυχο συμβόλαιο του ναού. Αυτήν την περίοδο τέσσερις εικόνες βρίσκονται στο Διαχρονικό Μουσείο της Λάρισας και περιλαμβάνονται στα 21 αφηγήματα για το ‘21» και δείχνει την πιο ωραία και θαυμαστή μια που έκανε ο Αναστάσιος Ραψανιώτης ο ζωγράφος. «Την παρήγγειλαν δύο πλοιοκτήτες οι οποίοι γλίτωσαν από μια πειρατεία. Είναι ο Άγιος Νικόλαος και κάτω περιγράφει μια σκηνή πειρατείας που έζησαν οι ίδιοι το 1857, τότε που το Αιγαίο ήταν γεμάτο πειρατές». Στη συνέχεια την έκαναν δωρεά.
Η κειμηλιοθήκη είναι μια από τις στάσεις που κάνουν οι εκδρομείς στη Ραψάνη. Οι άλλες είναι η βιβλιοθήκη και το Μουσείο Οίνου και Αμπέλου.
Του Κώστα Γκιάστα
Φωτ. Βασίλης Ντάμπλης
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass