Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της λειψυδρίας από τη ΔΕΥΑΦ

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Δημοσίευση: 31 Αυγ 2022 15:20

Απαντήσεις στα ερωτήματα που έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Φαρσάλων με επιστολή της, έδωσε η ΔΕΥΑ Φαρσάλων με ανακοίνωσή της καθώς και ότι όσοι κατέχουν αξιώματα και εκφέρουν δημόσιο λόγο, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια υγεία.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει:
Με αφορμή τα προβλήματα καταλληλότητας του πόσιμου νερού σε οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Πολυδάμαντα κατά τους θερινούς μήνες, η ΔΕΥΑ Φαρσάλων διευκρινίζει τα εξής:
Τη θερινή περίοδο με την πτώση της στάθμης του υδροφόρου ορίζοντα λόγω της υπεράντλησης των υδάτων αλλά και των κλιματολογικών συνθηκών, σε ορισμένους οικισμούς του Δήμου Φαρσάλων, επιβαρύνεται η ποιότητα του νερού με περισσότερα νιτρικά. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σύνολο των Δήμων σε πεδινές κυρίως περιοχές, το οποίο εμφανίζεται στις αρχές του καλοκαιριού και υποχωρεί το φθινόπωρο, όταν και τα νιτρικά επανέρχονται σε ανεκτές τιμές με βάση την κείμενη νομοθεσία. Στο πλαίσιο αυτό, προ μερικών εβδομάδων η Επιχείρηση έλαβε τις τακτικές μετρήσεις ποιότητας του νερού οι οποίες έδειχναν νιτρικά άνω του ορίου σε Άνω – Κάτω Βασιλικά και Άνω – Κάτω Δασόλοφο. Αντίστοιχα προ μερικών ημερών, ενημερώθηκε επίσης πως το νερό του Πολυδαμείου αντιμετωπίζει το ίδιο ζήτημα.
Άμεσα ενημερώθηκαν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων που ανέλαβαν την πρώτη ειδοποίηση των κατοίκων και εντός της ίδιας ημέρας τοιχοκολλήθηκαν ενημερωτικά σημειώματα από τη ΔΕΥΑΦ στους συγκεκριμένους οικισμούς ώστε να διασφαλιστεί η καθολική ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών. Σε ό,τι αφορά τις ενέργειες της Επιχείρησης για την αντιμετώπιση καθ’ αυτού του προβλήματος, στο Πολυδάμειο κατόπιν συνεννόησης δημιουργήθηκαν δύο νέες παροχές για την προσωρινή εξυπηρέτηση των πολιτών, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με το υδρευτικό δίκτυο του Πολυδαμείου, αλλά έρχονται από παρακείμενη γεώτρηση. Καλό είναι επίσης όσοι κατέχουν αξιώματα και εκφέρουν δημόσιο λόγο, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις τοποθετήσεις τους όταν αυτές αφορούν τεχνικά ζητήματα και αγγίζουν την ευαίσθητη δημόσια υγεία, γιατί διαφορετικά προκαλούν αχρείαστη αναταραχή στην κοινωνία. Για την αποκατάσταση της αλήθειας, τονίζουμε ότι ουδεμία σχέση έχει το πρόβλημα της ποιότητας νερού λόγω των νιτρικών, με μία ενδεχόμενη διαρροή στο δίκτυο ύδρευσης. Το φαινόμενο των διαρροών είναι γενικό σε όλη τη χώρα και έχει να κάνει με επί μέρους ζητήματα όπως η παλαιότητα και ποιότητα του δικτύου μεταφοράς, οι περιβαλλοντικές συνθήκες, οι πιέσεις μεταφοράς κλπ. Δεδομένου πως το πρόβλημα της λειψυδρίας εντείνεται με την πάροδο των χρόνων, η ΔΕΥΑΦ εξετάζει σειρά επιλογών για την αντιμετώπισή του, ειδικά στις περιοχές όπου αυτό οξύνεται κατά τη θερινή περίοδο. Βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία αποτύπωσης με επιστημονικό τρόπο, της επάρκειας του νερού στην ευρύτερη περιοχή, ώστε να αποφανθεί κατά πόσο θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν και σε τι βαθμό, το σύνολο των οικισμών. Σε κάθε περίπτωση άπαντες οφείλουν να κατανοήσουν ότι το νερό είναι το πλέον πολύτιμο αγαθό για τη ζωή και να το χρησιμοποιούν με φειδώ, ώστε να διασφαλιστεί η αειφορική επάρκειά του.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass