Γιορτάζει η ιστορική Παναγία Βρυζώστη

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΟΜΕΝΙΚΟ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 08 Σεπ 2022 8:15

Όπως είναι καθιερωμένο εδώ και πολλά χρόνια, δεκάδες προσκυνητές, πιστοί και επισκέπτες αναμένεται να βρεθούν σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου στην ιστορική Παναγία Βρυζώστη, στο Δομένικο Ελασσόνας, για να πάρουν μέρος στις καθιερωμένες θρησκευτικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται εκεί για την εορτή του Γενεσίου της Θεοτόκου. Η εκκλησία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 4 χιλιομέτρων από το Δομένικο Ελασσόνας προς τα νότια, επάνω από το οικισμό του χωριού Αμουρίου Ελασσόνας.


Χθες Τετάρτη το απόγευμα τελέσθηκε πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και σήμερα Πέμπτη, ανήμερα της εορτής είναι προγραμματισμένη η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί για την ιστορική εκκλησία της επαρχίας Ελασσόνας.
Σύμφωνα με αυτά: Το όνομα «Βρυζώστη» θα πρέπει να αναφέρεται στην τοποθεσία ή σε κάποιο οικισμό που υπήρχε εκεί ή θα έχει σχέση με τους νερόμυλους (υπάρχουν απομεινάρια 13) που υπήρχαν και ίσως άλεθαν βρίζα (σίκαλη), άλλη μία εκδοχή είναι να προκύπτει από την Ελληνοποίηση των λατινικών λέξεων bri (κράτος-πόλη) και sosti (;αντικατάσταση) και να δόθηκε για την εγκατάλειψη του οικισμού και την μεταφορά των κατοίκων κατά τη ρωμαϊκή εποχή σε Δομένικο, Αμούρι και Μεσοχώρι ή από τη λατινική λέξη bri και την λέξη ζώστης που ετυμολογικά μπορεί να αποδοθεί ως πόλη που ζώνεται, εξ αιτίας των βουνών ή τειχών που μπορεί να είχε παλιότερα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass