Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς ηλεκτρικό εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΚΝΛ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΟΥ ΓΙΑ ΦΘΗΝΟ ΡΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΛΑΟ

Δημοσίευση: 22 Σεπ 2022 21:03

Έντονη διαμαρτυρία για «φθηνό ρεύμα σε όλο τον λαό» πραγματοποίησαν μέλη

και εκπρόσωποι σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας σε συγκέντρωση που έγινε χθες το απόγευμα μπροστά από την πλατεία Λαού στη Λάρισα. Οι συγκεντρωμένοι διατράνωσαν την αγανάκτησή τους «απέναντι στις πολιτικές που φτωχοποιούν την πλειοψηφία των εργαζομένων και του λαού, για χάρη της κερδοφορίας των λίγων μεγάλων επιχειρηματιών».
Στην ομιλία του ο γ.γ. του ΕΚΝΛ Πάρις Λιόλιος επισήμανε πως «η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της ενέργειας είναι η πραγματική αιτία που εκτινάχτηκαν οι λογαριασμοί και όχι ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως το παρουσιάζουν τα ΜΜΕ για να αθωώσουν την Κυβέρνηση. Γιατί οι μεγάλες αυξήσεις άρχισαν από πέρυσι το καλοκαίρι, ενώ ο πόλεμος, όπως όλοι ξέρουμε, άρχισε φέτος τον Φλεβάρη». «Την αποκλειστική ευθηνή -συνέχισε- την έχουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις που έβαλαν το χεράκι τους γι’ αυτήν την εξέλιξη, οι οποίες βέβαια έχουν όνομα: ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ορισμένοι κολαούζοι που στήριξαν για να περάσουν όλα αυτά τα σχέδια του κεφαλαίου την περίοδο της κρίσης και μετά, είτε από κυβερνητικά πόστα είτε από τα βουλευτικά έδρανα».
Ακολούθως εξαπέλυσε επίθεση στις ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος, οι οποίες, όπως τόνισε, «κάνουν πάρτι» με τους λογαριασμούς. «Από 50 ευρώ τον ένα μήνα, 300, 500, τον άλλο κι όταν παίρνει κάποιος τηλέφωνο, όπως είναι φυσικό, για να διαμαρτυρηθεί, η απάντηση είναι ίδια σε όλους: η καταραμένη ρήτρα. Το αποτέλεσμα σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά είτε τους έχει κοπεί το ρεύμα είτε συσσωρεύονται απλήρωτοι λογαριασμοί που αργά ή γρήγορα θα οδηγηθούν και αυτοί στη διακοπή. Ακολούθως εξαπολύοντας επίθεση στην κυβερνητική πολιτική τόνισε ότι: «Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και την Κυβέρνηση να μας το παίζει και σωτήρας. Θα επιδοτήσει την τιμή της Κιλοβατώρας! Μάλιστα, από πού, κύριε Πρωθυπουργέ; Από την τσέπη σας ή από τη τσέπη του Γεωργιάδη του Άδωνη; Από τον κρατικό προϋπολογισμό θα δώσετε όσα δώσετε, τον οποίο τον συγκεντρώνετε και πάλι από τα λαϊκά στρώματα. Ή θα κόψετε κι άλλο από την υγεία, την παιδεία, για να δώσετε στην ενέργεια ή θα δούμε νέους επιπλέον φόρους το νέο έτος. Θέλετε, λοιπόν, ξανά να εξαπατήσετε τον λαό ανακυκλώνοντας το πρόβλημα».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ
Νωρίτερα σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Διαμαρτυρόμαστε για να προστατευθεί η χώρα μας από αυτό που ζούμε. Ενάντια στο σχέδιο να ξεσπιτωθεί χιλιάδες κόσμος απαιτούμε ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό για να μπορούμε να έχουμε θέρμανση τον χειμώνα», ενώ εν συνεχεία γνωστοποίησε πως: «Θα ακολουθήσουν κι άλλες ενέργειες με κορύφωση την Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία στις 9 Νοεμβρίου. Καλούνται τα σωματεία της πόλης να συνεδριάσουν και να οργανώσουν αυτόν τον αγώνα».

ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ
Οι εργαζόμενοι διεκδικούν ως άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών νοικοκυριών:
-Δραστική μείωση και πλαφόν στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, πετρελαίου θέρμανσης.
-Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.
-Να σταματήσουν άμεσα οι διακοπές ρεύματος σε οικογένειες που αδυνατούν να το πληρώσουν.
-Επανασυνδέσεις στο κομμένο ρεύμα με μόνη προϋπόθεση τη συμφωνία σε διακανονισμό των οφειλών με ευνοϊκούς όρους, χωρίς προκαταβολή και με πολλές χαμηλές δόσεις για αποπληρωμή των λογαριασμών.
-Καμία διακοπή παροχής ρεύματος και φυσικού αερίου στις σχολικές μονάδες.
Γ. ΠΕΤΡΟΥ