Από τη Λάρισα σε καντόνι της Ελβετίας

ΑΝΗΛΙΚΑ, ΑΣΥΝΟΔΕΥΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΑ «ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ» ΑΠΟ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ - ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ «ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ» 35 ΑΝΗΛΙΚΑ ΠΟΥ ΤΑΞΙΔΕΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 02 Οκτ 2022 20:49

Σε καντόνι της Ελβετίας και σε τελωνειακό έλεγχο ταυτοπροσωπίας εντοπίστηκε ένας 16χρονος υπήκοος Αφγανιστάν, ο οποίος τον περασμένο Ιούνιο είχε δηλωθεί στις Διωκτικές Αρχές ως «εξαφανισμένος» από Δομή ανηλίκων προσφυγόπουλων στον Νομό Λάρισας.
Μέσα από «διαδρομές» που ελάχιστοι γνωρίζουν, τα ανήλικα και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα «χάνονται» από την Ελλάδα και φθάνουν στον τελικό τους προορισμό, που δεν είναι άλλος από κάποια ευρωπαϊκή χώρα, αφού απώτερος σκοπός των παιδιών αυτών είναι να επανενωθούν είτε με τις οικογένειές τους είτε με συγγενικά τους πρόσωπα.
Οι πρόσφυγες, είτε ενήλικες είτε ανήλικοι είναι γνωστό πως εγκλωβίστηκαν στην Ελλάδα μετά και τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, όπως επίσης είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν αποτέλεσε ποτέ τον τελικό προορισμό των προσφύγων, οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη ημέρα για τις οικογένειές τους, εγκαταλείποντας εμπόλεμες περιοχές στη χώρα τους, πέφτοντας συχνά θύματα δουλεμπόρων, ενώ τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο είναι γνωστά, όπως γνωστή είναι και η «εργαλειοποίηση» των μεταναστών από τη γείτονα Τουρκία.
Μετά και την αναθεώρηση της πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό, οι ροές προσφύγων και μεταναστών έχουν μειωθεί αισθητά στην Ελλάδα, όπως χαρακτηριστική είναι και η μείωση των φιλοξενουμένων στον προσφυγικό καταυλισμό στο Κουτσόχερο, όπως είχε υπογραμμίσει και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, κατά την τελευταία επίσκεψη στη Λάρισα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», την περασμένη εβδομάδα στο Κουτσόχερο φιλοξενούνταν περί τους 190 πρόσφυγες και μετανάστες, όταν τα προηγούμενα χρόνια φιλοξενούνταν περί τους 1.400, ενώ η συζήτηση (σ.σ. σχεδιασμός) αφορούσε υποδομές, οι οποίες θα είχαν τη δυνατότητα φιλοξενίας 2.500 προσφύγων, με το Πρόγραμμα «Εστία» να περιλαμβάνει τότε μισθώσεις διαμερισμάτων στη Λάρισα (μισθώσεις ξενοδοχείων κ.λπ.).
ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ
Με διαδικασίες που περισσότερο ενδιαφέρουν τις Διωκτικές Αρχές, αλλά σίγουρα με κάθε μέσο, οι πρόσφυγες κατευθύνονται σε ευρωπαϊκές χώρες, αφού δεν θέλουν να παραμείνουν στην Ελλάδα όταν επίσης δικοί τους άνθρωποι έχουν εγκατασταθεί τα προηγούμενα χρόνια σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Άγνωστο πώς, ανήλικα προσφυγόπουλα βρίσκουν «διόδους» και καταλήγουν σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως προκύπτει από ενημερώσεις της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας SIRENA προς το Γραφείο Ανηλίκων της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, στο οποίο είχαν δηλωθεί εξαφανίσεις ανηλίκων προσφυγόπουλων από Δομές, όπως στο παρελθόν από αυτήν του Κόκκινου Νερού στον Δήμο Αγιάς.
Τον περασμένο Αύγουστο, για παράδειγμα, ένας 17χρονος Αφγανός υπήκοος εντοπίστηκε σε έλεγχο στο Βερολίνο, ενώ έναν μήνα νωρίτερα, τον περασμένο Ιούλιο, είχε δηλωθεί εξαφάνισή του από τη Δομή του Κόκκινου Νερού. Από την ίδια Δομή, τον περασμένο Ιούνιο είχε εξαφανιστεί 16χρονος Αφγανός υπήκοος, ο οποίος τον περασμένο Αύγουστο εντοπίστηκε σε καντόνι της Ελβετίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», από τον περασμένο Ιανουάριο στην Ειδική Γραμματεία Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου είναι γνωστό ότι από τις δύο Δομές της Λάρισας έχουν «εξαφανιστεί» περί τα 35 προσφυγόπουλα.
Υπενθυμίζεται πως στις δύο Δομές της Λάρισας, στο «Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων» (ΚΕΑΝ) και στο Κοινωνικό ΕΚΑΒ («Καλλίστη 3»), στεγάζονται σήμερα περίπου 80 ασυνόδευτα ανήλικα προσφυγόπουλα.
Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass