Η ακρίβεια τρομοκρατεί τα ...νοικοκυριά!

ΔΗΛΩΝΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕ.Π.ΚΑ. ΝΙΚ. ΤΣΕΜΠΕΡΛΙΔΗΣ ΚΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΕΙ: ΜΟΝΟ Η ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ -ΕΡΕΥΝΑ ΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΨΩΝΙΖΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΤΙΜΗ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2022 21:00

Της Λένας Κισσάβου

«Δεν υπάρχει σήμερα προϊόν, που να μην αυξήθηκε η λιανική τιμή πώλησής του.

Η ακρίβεια μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία έχουν τρομοκρατηθεί για το πώς θα τα «βγάλουν πέρα» τον χειμώνα που έρχεται... Οι καταναλωτές είναι τρομοκρατημένοι!» δηλώνει στην «Ε» ο πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών Ελλάδος (ΚΕΠΚΑ) κ. Νίκος Τσεμπερλίδης.
Ο πρόεδρος του σημαντικού φορέα στήριξης καταναλωτών στη χώρα, παρουσιάζει στην «Ε» την κατάσταση που βιώνουν σήμερα τα ελληνικά νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα, τα οποία  αποτελούν ένα μεγάλο ποσοστό στη χώρα μας, καθώς η αστική τάξη συρρικνώθηκε τα τελευταία χρόνια σε υπέρμετρο βαθμό, και καταγγέλλει αισχροκέρδεια στα καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων, τονίζοντας: «Η μεγαλύτερη αισχροκέρδεια σήμερα μετά την ενέργεια, διαπιστώνεται στα καταστήματα λιανικής τροφίμων. Ξεκίνησαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο να αυξάνουν τιμές σε μερικά προϊόντα, όπως π.χ. το λάδι κατά 25%, και εφόσον είδαν ότι οι καταναλωτές δεν διαμαρτύρονται, προχώρησαν σε γενικές αυξήσεις φέτος με αποκορύφωμα μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, που τον χρησιμοποιούν για να ξεγελάσουν τους καταναλωτές. Οι αυξήσεις ξεκίνησαν πριν τον πόλεμο!
Και φυσικά αυτό που προκαλεί μεγαλύτερο θυμό είναι ότι οι αλυσίδες λιανικής που αισχροκερδούν σήμερα, είναι αυτές που δεν έκλεισαν στην πανδημία ούτε μία μέρα, δεν επλήγησαν καθόλου και ενισχύθηκαν από την πολιτεία. Δεν δικαιολογείται αυτό που κάνουν σήμερα».
Ο κ. Τσεμπερλίδης υποστηρίζει πως οι αυξήσεις σε κάθε τομέα (ενέργεια, τρόφιμα, υπηρεσίες, υλικά κ.ά.) έχουν προκαλέσει τρόμο στους καταναλωτές και ειδικότερα επισημαίνει: «Οι καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα έχουν τρομοκρατηθεί. Ο τρομοκρατημένος καταναλωτής σημαίνει ότι δεν εξασκεί τα δικαιώματά του και μένει απαθής στην αισχροκέρδεια. Δεν διαμαρτύρεται στον βαθμό που πρέπει και τον θυμό του τον εκφράζει και τον εξαντλεί στα διαδικτυακά κοινωνικά δίκτυα και στις παρέες του.
Έχει καθίσει στον καναπέ του και δέχεται να τον εκμεταλλεύονται. Όμως, αυτό δεν θα τον βγάλει από την κατάσταση που βιώνει. Πρέπει να καταλάβει ότι έχει ισχυρή φωνή, ότι έχει δικαιώματα και ότι αν αντιδράσει οργανωμένα και συλλογικά μόνο τότε θα καταφέρει τα αποτελέσματα που θέλει...». Να σημειωθεί ότι για παράπονα και καταγγελίες οι καταναλωτές μπορούν να απευθύνονται στο ΚΕΠΚΑ στο τηλέφωνο 2310-233.333 (πρωινές ώρες) και να ενημερώνονται για θέματα που τους ενδιαφέρουν (π.χ. εξοικονόμηση ενέργειας) στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΚΑ https://www.kepka.org

ΑΓΟΡΕΣ ΒΑΣΕΙ ΤΙΜΩΝ
Σύμφωνα με τον κ. Τσεμπερλίδη, τέλη Σεπτεμβρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας του ειδικού Ευρωβαρόμετρου για την ασφάλεια των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η έρευνα διεξήχθη από τις 21 Μαρτίου 2022 έως τις 20 Απριλίου 2022, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων και μέσω διαδικτύου. Έλαβαν μέρος 26.509 καταναλωτές στα 27 κράτη-μέλη. Στην Ελλάδα η έρευνα διεξήχθη από τις 22 Μαρτίου 2022 έως τις 16 Απριλίου 2022 και έλαβαν μέρος 1.013 καταναλωτές. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 70% των Ελλήνων καταναλωτών θεωρεί ότι το κόστος των τροφίμων είναι ο σημαντικότερος παράγοντας όταν αγοράζουν τρόφιμα. Το αντίστοιχο ποσοστό στους υπόλοιπους Ευρωπαίους καταναλωτές ανέρχεται στο 54%. Επίσης, η έρευνα έδειξε ότι «οι καταναλωτές θεωρούν την ασφάλεια των τροφίμων ως δεύτερο σημαντικό παράγοντα στην Ελλάδα (65%) και τρίτο στην Ε.Ε. (46%), όταν αγοράζουν τρόφιμα. Μόνο 8% των καταναλωτών στην Ελλάδα και 16% των καταναλωτών στην Ε.Ε. θεωρούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και στο κλίμα σημαντικό παράγοντα που επηρεάζει τις επιλογές τους όταν αγοράζουν τρόφιμα. Το 99% των καταναλωτών στην Ελλάδα και το 70% στην Ε.Ε. ενδιαφέρονται για την ασφάλεια των τροφίμων. Το 86% των καταναλωτών στην Ελλάδα και το 65% στην Ε.Ε. έχουν ακούσει για το πρόβλημα των υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass