Γιορτάζει για το κάστανο η Μελιβοία

ΛΑΜΠΡΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΝΣΩΜΑΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΥΡΙΟ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2022 21:10

Με ενδιαφέρουσες ενημερωτικές ομιλίες, πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φυσικά με πολύ χορό και τραγούδι τιμά τον κόπο των καστανοπαραγωγών της φέτος η Μελιβοία.

Η τριήμερη γιορτή, «Οι Καρποί της Μελίβοιας Γης», που διοργανώνεται από τον Δήμο Αγιάς, την Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας, τη δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας «Η Αθανάτη», ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα. Αρωγοί στέκονται η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, ο Οργανισμός «Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μελιβοίας «Ο Όμηρος», ο Σύλλογος Γυναικών Μελιβοίας, η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μελιβοίας Δέμας», η Ενεργειακή Κοινότητα «Ισχύς Κισσάβου», ο Αθλητικός Όμιλος «Φιλοκτήτης» και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «TOPS - Together in Order to Promote Solidarity».
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα το κάστανο, σχετικά με τους τρόπους αξιοποίησής του και τους τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών που το προσβάλλουν. Με την έναρξή της ο δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, δήλωσε μεταξύ άλλων πως με τη φετινή γιορτή θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα προς κάθε γωνιά της χώρας ότι οι παραγωγοί είναι εδώ, ενωμένοι και αποφασισμένοι να στηρίξουμε τον κλάδο μας, να στηρίξουμε τα χωριά μας, να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία μέσα από την πρωτογενή παραγωγή. Ο Δήμος Αγιάς έκανε την επιλογή οι φετινές εκδηλώσεις για τη Γιορτή Καστάνου να είναι λαμπρές και επιβλητικές. Να ενσωματώσουν την ελπίδα και την προσδοκία του παραγωγού για ένα καλύτερο αύριο».
Στην ημερίδα μίλησαν εκπρόσωποι της Εταιρείας «TETRAGON» για το Κέντρο Κάστανου και της Εταιρείας «DREAM WORKERS» για τον σχεδιασμό Θεματικού Πάρκου Κάστανου, ο κ. Κούτουλας Δημήτρης, εκπαιδευτής του Οργανισμού «Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά», για τη διασύνδεση πρωτογενούς με τριτογενή τομέα, ο κ. Παπαδόπουλος Παναγιώτης, εκπαιδευτής του Οργανισμού «Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά», με θέμα «Open Farm - επισκέψιμα αγροκτήματα», ο κ. Πέτρου Γιώργος, ιδρυτής και διευθύνοντας σύμβουλος της Ζυθοποιίας Πηνειού, με θέμα «Το κάστανο στη βιομηχανία τροφίμων: Χρήση του κάστανου στην παραγωγή ζύθου», η δρ Τοπαλίδου Ελένη, εντεταλμένη ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών - ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για την ασθένεια της φαιάς σήψης, και ο δρ Διαμαντής Στέφανος, δασολόγος - εντομοπαθολόγος, με θέμα «Φαιά σήψη και σφήκα».
Χθες πραγματοποιήθηκε πεζοπορία στο μονοπάτι Μελιβοίας - Βελίκας, καστανομαγειρέματα με την εκπαιδεύτρια γαστρονομίας του Οργανισμού «Νέα Γεωργία - Νέα Γενιά», Μπαλαφούτη Γιάννα, βιωματικό εργαστήρι μαγειρικής με παιδιά και δραστηριότητες για παιδιά με τους προσκόπους.
Το απόγευμα, έγινε η παρέλαση αποστολής του Δήμου Orte της Ιταλίας, ο αγιασμός, τα εγκαίνια της έκθεσης και η βραδιά έκλεισε με μουσική εκδήλωση. Σήμερα Κυριακή, η γιορτή συνεχίζεται στις 9:30 π.μ. με περίπατο σε καστανοχώραφα, δράση για τα επισκέψιμα αγροκτήματα, στις 11:30 π.μ., παρουσίαση δρώμενου από την αποστολή του Δήμου Orte της Ιταλίας στην πλατεία, στις 12 με παραδοσιακούς χορούς και στις 12:30 μ.μ. με μαγειρική με βάση το κάστανο από τον executive chef Παπαδόπουλο Γιώργο.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass