Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ράνια Σβίγκου: Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο

*ΣΦΟΔΡΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΗΣ Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ * «ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΟ, ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΟ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.» * ΠΕΡΙΟΔΕΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Δημοσίευση: 02 Νοε 2022 21:12

Της Νατάσας Πολυγένη
Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Ράνια Σβίγκου, χθες από τη Λάρισα, μιλώντας σε εκδήλωση της Ν.Ε. Λάρισας στο «Χατζηγιάννειο» Πνευματικό

Κέντρο. Παρουσία στελεχών, μελών και φίλων του κόμματος, η κ. Σβίγκου μίλησε για «κυβέρνηση των νεοφιλελεύθερων εμμονών, αυταρχισμού, καταστολής, εξυπηρέτησης συμφερόντων και υποκλοπών», επισημαίνοντας την ανάγκη για πολιτική και κοινωνική αλλαγή, προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή που προκαλεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
«Τα σκάνδαλα, η διαπλοκή, οι παρακολουθήσεις, έχουν όνομα κι επώνυμο. Είναι έργα και ημέρες Μητσοτάκη. Αυτός είναι ο ιθύνων νους, ο CEO, που λένε και στη γλώσσα των επιχειρήσεων, που τόσο πολύ του αρέσει να μιλάει. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης διέγραψε τον Πάτση τώρα, ενώ ο Τύπος βοούσε εδώ και δύο χρόνια για τις εισπρακτικές εταιρείες του, τώρα τον έδιωξε, γιατί δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς. Για να προστατευθεί ο ίδιος, όπως και άλλοι υπουργοί. Δυστυχώς όμως, τη μεγαλύτερη καταστροφή την έχουν κάνει με νόμιμους τρόπους. Με τη νομοθεσία που ψήφισαν, πολλές φορές μόνοι τους. Με τις πράξεις και τις παραλήψεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, η κ. Σβίγκου άσκησε δριμεία κριτική για την πολιτική της κυβέρνησης στο θέμα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να απαντήσει με συγκροτημένο, συνολικό, κοστολογημένο, ρεαλιστικό πρόγραμμα που απαντά και στο βραχυπρόθεσμο, στις ανάγκες άμεσης ανακούφισης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της πολύπλευρης ενεργειακής, οικονομικής κρίσης, του πληθωρισμού, της ακρίβειας, της ραγδαίας φτωχοποίησης. Αλλά και στο μεσοπρόθεσμο. «Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει τις αναγκαίες τομές για ένα άλλο, κοινωνικά δίκαιο και οικολογικά βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης, για την ενίσχυση και επέκταση των εργασιακών δικαιωμάτων, για την ενίσχυση των δημόσιων αγαθών και του κοινωνικού κράτους, της δημόσιας, δωρεάν Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας, για τη μεταρρύθμιση των θεσμών, για την καταπολέμηση κάθε μορφής διάκρισης, για τη διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Την εκδήλωση άνοιξε ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Βασίλης Ζωγράφος με τη φράση «Είμαστε μεγάλο κόμμα», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη προσέλευση κόσμου.
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ
ΔΕΝ ΑΝΤΕΧΕΙ ΑΛΛΟ»
Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο ξενοδοχείο Μετροπόλ, η γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ράνια Σβίγκου έχοντας στο πλευρό της τους βουλευτές Βασίλη Κόκκαλη και Άννα Βαγενά, καθώς και τον γραμματέα της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Βασίλη Ζωγράφο, τόνισε ότι η ώρα των εκλογών έχει φτάσει, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η κοινωνία υποφέρει, δεν αντέχει άλλο. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, δεν μπορούν να βγάλουν όχι τον μήνα, δεν μπορούν να βγάλουν ούτε το πρώτο δεκαήμερο από τη στιγμή που παίρνουν τον μισθό τους». Όπως υπογράμμισε, τα μηνύματα που λαμβάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στις περιοδείες που κάνουν σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι «η κοινωνία δεν αντέχει άλλο και αυτό δεν είναι αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ενεργειακής και οικονομικής κρίσης αλλά των κυβερνητικών πολιτικών. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιλέξει να αφήνει αισχροκέρδεια ανεξέλεγκτη, έχει επιλέξει να μη μειώσει τους έμμεσους φόρους, να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και να μη πάρει μια σειρά από μέτρα που έχουν προταθεί από την Κομισιόν και που έχουν πάρει πλείστες ευρωπαϊκές χώρες. Κι εδώ στη Λάρισα βλέπουμε το πόσο έχουν πληγεί τα λαϊκά νοικοκυριά, ο αγροτικός κόσμος, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και πλέον ο μισθός δεν φτάνει όχι μέχρι τις 15 του μήνα, που λέγαμε στην αρχή της κρίσης, αλλά ούτε μέχρι τις 10 πρώτες μέρες και οι πολίτες παλεύουν να επιλέξουν τι θα πληρώσουν πρώτο. Δεν γίνεται την ίδια στιγμή που υπάρχουν μέτρα και προτάσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων των αγροτών, δεν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να αφήνει κάποιους να κερδοσκοπούν σε βάρος της κοινωνίας, δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται η ακρίβεια Μητσοτάκη. Επίσης, βλέπουμε ότι διογκώνεται και η υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Συνολικά 44.000 πλειστηριασμοί έχουν βγει για το 2022 και πολλοί αφορούν στην α’ κατοικία. Οι πολίτες είναι πλήρως απροστάτευτοι και οι τράπεζες και τα funds ανεξέλεγκτα».
Η κ. Σβίγκου αναφέρθηκε επίσης στο σκάνδαλο Πάτση σημειώνοντας χαρακτηριστικά «εμείς δεν λέμε πως αυτή είναι μια κυβέρνηση Πάτσηδων, αλλά μία κυβέρνηση Μητσοτάκη, γιατί ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε πολύ καλά ποιους έβαλε στα ψηφοδέλτιά του. Εξάλλου, και οι ίδιοι το ομολογούν. Προχώρησαν σε μία προσχηματική διαγραφή του από το κόμμα, ενώ δύο χρόνια τώρα γνωρίζουμε πολύ καλά τα έργα και τις ημέρες του συγκεκριμένου κυρίου. Βγαίνουν και άλλα σκάνδαλα.
Βέβαια, όλη αυτή η πλήρης ασέβεια προς τους πολίτες και τους θεσμούς, κορυφώνεται με το σκάνδαλο των υποκλοπών, το διπλό σκάνδαλο που λέμε εμείς, με την παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από τη μία πλευρά και από την άλλη πλευρά με την προσπάθεια συγκάλυψης με όλες τις μεθόδους που επιχειρεί η κυβέρνηση. Παραλίγο να βαφτίσουν απόρρητη ακόμη και τη συνεδρίαση της Βουλής. Δεν υπάρχει όριο σε αυτό που ονομάζουμε αντιδημοκρατική εκτροπή».
Τέλος, η κ. Σβγίκου αναφέρθηκε και στην κύρια στόχευση του ΣΥΡΙΖΑ που δεν είναι άλλη από την επικοινωνία του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι: «Από το πρόγραμμά μας αποδεικνύεται ότι υπάρχει άλλος δρόμος. Ο δρόμος της δίκαιης ανάπτυξης για την κοινωνία, ο δρόμος της επιβίωσης και της αξιοπρέπειας των νοικοκυριών, για ένα ισχυρό και δημοκρατικό κράτος, για ισχυρούς και δημοκρατικούς θεσμούς. Το πρόγραμμά μας αντιμετωπίζει με ξεκάθαρες, ρεαλιστικές και κοστολογημένες προτάσεις το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας και το ζήτημα των καθηλωμένων και χαμηλών μισθών». Τέλος, προανήγγειλε και άλλες επισκέψεις και δράσεις στη Λάρισα το επόμενο διάστημα. «Θα είμαστε παντού, όπου χτυπάει η καρδιά της κοινωνίας, εκεί που ο κόσμος χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική απάντηση» κατέληξε.
ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
«Το πρόγραμμά μας είναι και ρεαλιστικό και αξιόπιστο» είπε σε σύντομη παρέμβασή του ο βουλευτής κ. Βασίλης Κόκκαλης για να συμπληρώσει: «Ο πρωθυπουργός αρνείται να λογοδοτήσει για πολλά σκάνδαλα. Ένα όμως δεν μπορεί να αρνηθεί και θα το υπομείνει. Τη λαϊκή ετυμηγορία. Σύντομα οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ της κανονικότητας της διατήρησης των ανισοτήτων και αύξησής τους, μεταξύ της κανονικότητας της αισχροκέρδειας, της αδικίας και του αποκλεισμού των επιχειρήσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης αφενός και αφετέρου μεταξύ ενός προγράμματος που έχει στον πυρήνα του τη λέξη δικαιοσύνη.
Η δική μας κυβέρνηση ψήφισε τις 120 δόσεις, ψήφισε τον προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό, που αύξησε παρά τη μνημονιακή εποπτεία το ακατάσχετο αγροτών και κτηνοτρόφων. Το πρόγραμμά μας είναι και ρεαλιστικό και αξιόπιστο. Αυτά θα συγκρίνουν οι πολίτες».
Από την πλευρά της η βουλεύτρια, Άννα Βαγενά, έκανε λόγο για άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία, τονίζοντας επανειλλημένως ότι η κοινωνία έχει φτάσει στα όριά της και οι πάντες είναι αγανακτισμένοι. «Ζούμε μια απελπισία, μια σήψη που ούτε στη δικτατορία δεν έχω ζήσει. Υπάρχει ηθική κατάπτωση. Με μια άλλη κυβέρνηση θα μπει τέλος σε αυτήν τη κατρακύλα. Όχι δεν είμαστε όλοι ίδιοι» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα προβλήματα των αγροτών προαναγγέλοντας κινητοποιήσεις στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι στο πλευρό του.
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ
Συνάντηση με τον δήμαρχο Λαρισαίων και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ κ. Απόστολο Καλογιάννη, είχε χθες το μεσημέρι, η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, κ. Ράνια Σβίγκου, η οποία πραγματοποιεί επίσκεψη στην πόλη μας.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο της Λάρισας, σε πολύ καλό κλίμα, και στο πλαίσιο της συνάντησης έγινε συζήτηση για τις εξελίξεις στην πολιτική σκηνή και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, με τον δήμαρχο Λαρισαίων να εστιάζει σε θεσμικά και οικονομικά ζητήματα και κυρίως στο αυξημένο ενεργειακό κόστος για ΔΕΥΑ και Δήμους.
Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, ο γραμματέας της Ν.Ε. κ. Βασ. Ζωγράφος και μέλη της Ν.Ε., καθώς και ο αντιδήμαρχος κ. Παν. Νταής. Το απόγευμα η κ. Σβίγκου συναντήθηκε με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής. Σήμερα Τετάρτη στις 10.30 το πρωί θα περιοδεύσει στο κέντρο της πόλης και στην αγορά όπου θα έχει συναντήσεις με φορείς, επαγγελματίες και πολίτες.

Gallery άρθρου