Εφτασε η ώρα της ...κρίσης

ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΑΝ ΧΘΕΣ ΟΙ ΝΕΕΣ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΘΕΣΑΝ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΡΑΠΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΥΦ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΑΠΟ 130 ΓΟΝΕΙΣ, ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΕΦΕΤΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2022 11:03 | Τελευταία ενημέρωση: 08 Νοε 2022 18:40
Στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου στην Αθήνα χθες Στιγμιότυπα από τις συγκεντρώσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου στην Αθήνα χθες

Της Λένας Κισσάβου

«Οργωσαν» την Αθήνα χθες, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ράπτου,

όπου πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Παιδείας, την Ελληνική Βουλή και το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, την ώρα που εξελισσόταν η εκδίκαση των νέων αιτήσεων αναστολής, που κατέθεσε η Διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων κατά των αποφάσεων της υφυπουργού Ζέττας Μακρή.
«Εμπόλεμη κατάσταση» χαρακτήρισαν οι γονείς με μία φράση το κλίμα που κυριάρχησε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, παρουσία εκπροσώπων γονέων και εκπαιδευτικών των Εκπαιδευτηρίων, ενώ μεγάλη ένταση επικράτησε και έξω από το κτίριο, στη συγκέντρωση των πάνω από 130 γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών που μετέβησαν στην πρωτεύουσα, ζητώντας πολιτική παρέμβαση για μη αναστολή λειτουργίας του Δημοτικού και του Λυκείου, μέχρι και τον Ιανουάριο του 2023, προκειμένου η διεύθυνση των Εκπαιδευτηρίων να καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα για τις άδειες λειτουργίας τους.
Στο Υπουργείο Παιδείας, συναντήθηκαν με τον διευθυντή του γραφείου του γενικού γραμματέα του Υπουργείου, κ. Μιτσήθρα και με την αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ρούνη, όπου κατέθεσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους και τους ενημέρωσαν για το ιστορικό της υπόθεσης.
Σύμφωνα με τους γονείς, η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και τα δύο στελέχη του Υπουργείου δεσμεύθηκαν να μεταφέρουν το ψήφισμά τους στην υπουργό Νίκη Κεραμέως. Αντίστοιχη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, πραγματοποίησε η αποστολή έξω από την Ελληνική Βουλή. Να σημειωθεί ότι χθες δεν έγινε ξεκάθαρο πότε θα ανακοινωθεί η απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο σχολεία θα λειτουργήσουν κανονικά αύριο και μέχρι να εκδοθεί και να επιδοθεί η απόφαση.

ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
Στο μεταξύ επιστολή στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, απέστειλε η Διοικούσα Επιτροπή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Εκπαιδευτηρίων Μ.Ν. Ράπτου, με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για το μέλλον των παιδιών τους, ενημερώνουν για το ιστορικό των εξελίξεων στη λειτουργία του Δημοτικού και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων και ζητούν να αναλάβει «πολιτική πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης με γνώμονα την εξασφάλιση της εξακολούθησης της ομαλής εκπαιδευτικής λειτουργίας, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά».
Μεταξύ άλλων, τονίζουν τα εξής: «Επειδή κατά την ταπεινή μας άποψη το ζήτημα, δεν είναι μόνο δικαστικό αλλά πολιτικό και κυρίως κοινωνικό. Τα παιδιά μας, κατόπιν δικαστικής απόφασης ξεκίνησαν κανονικά τη σχολική τους χρονιά και διήνυσαν ήδη τους δύο πρώτους μήνες αυτής. Το επαχθέστατο μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος, διαρκούσης της σχολικής χρονιάς, το οποίο θα τους επιβληθεί άνευ υπαιτιότητάς τους, είναι αντιπαιδαγωγικό και είναι απολύτως βέβαιο ότι θα επιφέρει σοβαρότατες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική πορεία και την ψυχολογία των παιδιών μας, το μέγεθος των οποίων δεν είναι σήμερα δυνατόν να προβλεφθεί.
Λαμβάνουμε το θάρρος να απευθυνθούμε σε εσάς, όχι ζητώντας την εξαίρεσή μας από νόμους και κανόνες, αλλά με τη βεβαιότητα ότι το ζήτημα είναι καθαρά γραφειοκρατικό και όχι ουσιαστικό. Τη βεβαιότητά μας αυτή τη στηρίζουμε στο γεγονός ότι η Διοίκηση των Εκπαιδευτηρίων κατέθεσε στο αρμόδιο όργανο, χωρίς να ληφθεί υπ’ όψιν, λόγω του ότι ο ΕΟΠΠΕΠ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει τα στοιχεία αυτά, μελέτη και βεβαίωση στατικής επάρκειας. Επίσης στο σκεπτικό των αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών της 9/9/2022, σύμφωνα με τις οποίες
α) οι υπουργικές αποφάσεις ανάκλησης της άδειας των σχολικών μονάδων δεν εκδόθηκαν κατ’ επίκληση κινδύνου της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών και των εργαζομένων λόγω στατικής ανεπάρκειας του κτιρίου των σχολικών μονάδων, και
β) στον φάκελο της υπόθεσης δεν υφίστανται στοιχεία ή ενδείξεις για την ύπαρξη παρόμοιου και, μάλιστα, άμεσου κινδύνου. Επίσης στο πραγματικό και αντικειμενικό γεγονός ότι μετά τους σεισμούς του Μαρτίου του έτους 2021 στη Λάρισα (6,3 και 6,1 Ρίχτερ), δεν
υπήρξαν ζημίες στο κτίριο, όπως πιστοποιήθηκε και από Πρωτοβάθμια Μετασεισμική Αυτοψία που πραγματοποιήθηκε από εντεταλμένο κλιμάκιο μηχανικών, με την παρουσία του αρμόδιου τότε αντιδημάρχου Λαρισαίων κ. Κωνσταντίνου Διαμάντου, ο οποίος και πρόσφατα διαβεβαίωσε με δημόσιες δηλώσεις του ότι το κτίριο συνολικά κατατάχθηκε ως «κατάλληλο για άμεση χρήση», σε αντίθεση με άλλα κτίρια, στα οποία αν εφαρμοστούν οι υπουργικές αποφάσεις θα κληθούμε να μετεγγραφούμε, στα οποία υπήρξαν σοβαρότατες ζημιές. Επίσης από το γεγονός ότι με πρωτοβουλία της Διοίκησης των Εκπαιδευτηρίων διενεργήθηκε μελέτη
«ταχείας εκτίμησης σεισμικής συμπεριφοράς» της «UNQUAKE», όπου αναφέρεται ότι, σε περίπτωση επανάληψης νέου όμοιου σεισμού, η πιθανότητα να εμφανιστούν εκτεταμένες ή ολοκληρωτικές βλάβες σε αυτό είναι 0%. Τέλος στις δημόσιες εκκλήσεις φορέων, ιδίως του Τ.Ε.Ε. Θεσσαλίας, που συντάσσονται στο αίτημά μας για συνέχιση της λειτουργίας των σχολείων, τουλάχιστον έως το τέλος της τρέχουσας εκπαιδευτικής χρονιάς.
Με το θάρρος που μας παρέχουν τα στοιχεία αυτά, απευθυνόμαστε στα πατρικά σας αισθήματα και στην ύψιστη πολιτική ευθύνη που σας διακατέχει και σας ζητούμε, αναγνωρίζοντας το μείζον κοινωνικό και παιδαγωγικό ζήτημα που έχει δημιουργηθεί και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε, να αναλάβετε πολιτική πρωτοβουλία για την εξεύρεση λύσης με γνώμονα την εξασφάλιση της εξακολούθησης της ομαλής εκπαιδευτικής λειτουργίας, τουλάχιστον κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.
Σας διαβεβαιώνουμε ότι πρώτοι εμείς επιθυμούμε και αξιώνουμε τα παιδιά μας, αλλά και όλοι οι μαθητές, να βρίσκονται σε ένα ασφαλές σχολικό περιβάλλον και όχι μόνο κατανοούμε αλλά και υποστηρίζουμε κάθε ενέργεια της Πολιτείας που αποσκοπεί σε αυτό και θα συνδράμουμε στις ενέργειες της Διοίκησης, ζητώντας όμως οι σχετικές ενέργειες να πραγματοποιηθούν χωρίς τη διατάραξη της εκπαιδευτικής λειτουργίας, εν μέσω σχολικής χρονιάς.
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ, αν ισχύει ότι η πραγματική πατρίδα μας είναι η παιδική μας ηλικία, ας συμβάλλουμε όλοι και πρώτος Εσείς, με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να αποφευχθεί ένας βίαιος ξεριζωμός των παιδιών μας, από το σχολείο – «την πατρίδα τους».

ΣΤΗΡΙΞΗ ΦΟΡΕΩΝ
-Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, τμήμα Θεσσαλίας
Την αμέριστη συμπαράστασή του, στους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους, του Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, εκφράζει το Περιφερειακό τμήμα Θεσσαλίας, του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας (7ο Π.Τ. Ο.Ε.Ε.) και σημειώνει πως «θεωρεί αδιανόητο και απαράδεκτο να αποφασίζεται η άμεση διακοπή λειτουργίας ενός εμβληματικού σχολείου της πόλης μας, στο οποίο φοιτούν εκατοντάδες μαθητές και εργάζονται δεκάδες εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι, εν μέσω μάλιστα της σχολικής χρονιάς, προκαλώντας προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, στην τοπική κοινωνία και οικονομία της Λάρισας». Τονίζει επίσης: «Είναι επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεσα λύση, από την Πολιτεία, στο μείζον κοινωνικό, αλλά και ηθικό ζήτημα, που απασχολεί περισσότερες από 1.500 οικογένειες της πόλης, ώστε να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί ομαλά η σχολική χρονιά, κυρίως για τους μαθητές, αλλά και για τους εκπαιδευτικούς και λοιπούς εργαζομένους των Εκπαιδευτηρίων.
Καλούμε την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προχωρήσει άμεσα σε λήψη αποφάσεων, που θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των εκπαιδευτηρίων. Το 7ο Π.Τ. Ο.Ε.Ε. εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του, στους μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους τους εργαζόμενους, του Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου των Εκπαιδευτηρίων Ράπτου, που επιτελούν σημαντικό έργο, έχουν καταξιωθεί στην εκπαιδευτική κοινότητα και έχουν μεγάλη προσφορά και πλούσιο έργο στην τοπική κοινωνία και οικονομία».
-Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας
Τη στήριξή του εκφράζει και το Δημοτικό Συμβούλιο Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων, όπου σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Εκφράζουμε τη στήριξή μας στους/στις μαθητές/-τριες για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο όσο και για το ενδεχόμενο προσαρμογής τους σε νέο περιβάλλον και στους/στις καθηγητές/τριες που μπορεί να βρεθούν σε ανεργία.
Τέλος, εκφράζουμε τον προβληματισμό μας για την προφανή αδυναμία απορρόφησης τόσο μεγάλου αριθμού μαθητών στα Δημόσια Σχολεία της πόλης, σε περίπτωση εφαρμογής αυτής της λύσης. Για άλλη μια φορά, το Δημόσιο Σχολείο θα κληθεί να επωμιστεί ένα δυσανάλογο βάρος, εν μέσω πολλαπλών και διαχρονικών προβλημάτων (υλικοτεχνικές ελλείψεις, υποχρηματοδότηση, κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών, θέματα συμπερίληψης).
Αναμένοντας τις εξελίξεις, καλούμε όλους, γονείς και εμπλεκόμενους φορείς, σε επίδειξη ψυχραιμίας ώστε να διευκολυνθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, αν η νόμιμη λειτουργία του σχολείου δεν καταστεί δυνατή».
-Γ. Λαμπρούλης, βουλευτής Ν. Λάρισας του ΚΚΕ
Ο Γεώργιος Λαμπρούλης, βουλευτής ΚΚΕ ν. Λάρισας, ΣΤ’ αντιπρόεδρος της Βουλής, με κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκαν τον χώρο των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ν. Ράπτου όπου και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών. Τη συζήτηση απασχόλησε το φλέγον θέμα της αναστολής λειτουργίας του Δημοτικού και Λυκείου.
Ο κ. Λαμπρούλης δήλωσε ότι βρίσκεται στο πλευρό εκπαιδευτικών, λοιπών εργαζομένων, μαθητών και γονέων που όλο αυτό το διάστημα βιώνουν ένα πρωτοφανές καθεστώς επισφάλειας και αβεβαιότητας και τόνισε «Δεν μπορεί ένα σχολείο να κλείνει έτσι από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν παραγνωρίζουμε ότι η κατάσταση αυτή είναι απόρροια μιας όξυνσης του ανταγωνισμού συμφερόντων που ασφαλώς υπάρχουν σε ένα καθεστώς ελεύθερης αγοράς, που η παιδεία είναι εμπόρευμα και που εν προκειμένω εκφράζονται μέσα από την επιθετική πλέον στάση τμήματος επιχειρηματιών και άλλων παραγόντων της πόλης με στόχο την απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην αγορά της ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Και σε αυτόν τον βωμό συνθλίβονται και δεν υπολογίζονται εργαζόμενοι, το έργο δεκάδων εκπαιδευτικών, οι αγωνίες και οι υπολογισμοί εκατοντάδων γονέων και πολύ περισσότερο τα ίδια τα παιδιά εκ των οποίων, σημειωτέον, ένα μέρος προετοιμάζεται και για τη ‘’μάχη’’ των πανελλαδικών. Αυτήν ακριβώς την τάση υπηρετούν και προωθούν προκλητικά και χυδαία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και το Υπουργείο Παιδείας. Εδώ και τώρα η Υπουργός Παιδείας και κατ’ επέκταση η Κυβέρνησή της να λάβουν τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Σε κάθε αντίθετη περίπτωση φέρουν ακέραια την ευθύνη για την όποια αρνητική εξέλιξη για την οποία και θα λογοδοτήσουν».
-Εργατικό Κέντρο Λάρισας
Αντιπροσωπεία της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση επισκέφθηκαν χθες το πρωί τις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων Μ. Ράπτου όπου συνομίλησε με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους. Η αντιπροσωπεία τόνισε πως «είναι απαράδεκτο μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι αυτή τη στιγμή να γίνονται τα θύματα σε μια αρένα όπου συγκρούονται επιχειρηματικά συμφέρονται στον χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης , για αποκόμιση μεγαλύτερων μεριδίων από την «παιδεία-εμπόρευμα». Είναι ευθύνη της Κυβέρνησης πραγματικά να δώσει λύση εδώ και τώρα έτσι ώστε να προστατευτούν τα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα. Να εξασφαλιστούν χωρίς καθυστέρηση όλες οι προϋποθέσεις για την ομαλή συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές και καθώς και τα δικαιώματα εργαζομένων που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και να βρεθούν χωρίς εισόδημα.  Το Εργατικό Κέντρο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις σχετικές εξελίξεις και θα σταθεί στο πλευρό των μαθητών και των εργαζόμενων για τη διασφάλιση των δικών τους συμφερόντων».
-«Πατριωτική Ένωση»
«Παράλογη και ανήθικη είναι η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει στο κλείσιμο των ιστορικών εκπαιδευτηρίων Μαίρης Ν. Ράπτου στη Λάρισα. Διακόσιοι εργαζόμενοι των Εκπαιδευτηρίων έρχονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την ίδια στιγμή που χίλιοι περίπου μαθητές καλούνται να αλλάξουν σχολείο στη μέση της σχολικής χρονιάς. Όλα αυτά, λόγω επιλογών της Υπουργού Παιδείας και προσωπικά της υφυπουργού Ζέττας Μακρή» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Πατριωτική Ένωση».

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass