Τρακτέρ στις πλατείες, αγρότες στην Αθήνα

ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΤΡΙΤΗ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ - ΤΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2022 15:04

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε») Του Νίκου Γουργιώτη

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων αγροτών από την περιοχή του Δήμου Αγιάς και

αντιπροσωπειών από πολλές μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας πραγματοποιήθηκε πανελλαδική αγροτική σύσκεψη χθες το βράδυ στην Αγιά μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και των Αγροτικών Συλλόγων της Αγιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και της ανάγκης να παρθούν άμεσα πρωτοβουλίες ώστε να διεκδικηθούν λύσεις σε αιτήματα που έχουν να κάνουν καθαρά με την επιβίωση των παραγωγών.
Στη σύσκεψη, μετά από πολλές εισηγήσεις και τοποθετήσεις, επιβεβαιώθηκε η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός κόσμος και αποφασίστηκε ομόφωνα την επόμενη Τρίτη, 15 Νοεμβρίου, πανελλαδική κινητοποίηση με τρακτέρ στις πλατείες όλων των συμμετεχουσών περιοχών και μαζική μετακίνηση παραγωγών με πούλμαν από κάθε σημείο της χώρας στην Αθήνα έως τις 25 Νοέμβρη σε ημερομηνία που θα οριστεί.
Μέσω των κινητοποιήσεων οι αγρότες θέλουν να διεκδικήσουν συνδεδεμένη ενίσχυση από τη νέα ΚΑΠ ως το 2027 σε μήλα, κάστανα, αμύγδαλα, καρύδια, ροδάκινα, φιστίκια, για όλους χωρίς διακρίσεις σε ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα. «Πρόκειται για κατάπτυστη απόφαση να καταργηθεί η συνδεδεμένη» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας. «Απόφαση που καταδικάζει σε οικονομικό μαρασμό χιλιάδες παραγωγούς, όπως και την οικονομική και κοινωνική ζωή των αντίστοιχων περιοχών. Είναι πρωτοφανής κωλοτούμπα από την πλευρά της Κυβέρνησης που, ενώ πέρυσι τέτοια εποχή δεσμεύτηκε σε κινητοποίηση που έγινε στο Υπουργείο ότι θα παραμείνουν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις σε αυτά τα προϊόντα τουλάχιστον μέχρι το 2027, φέτος με το «έτσι θέλω», και χωρίς σοβαρά επιχειρήματα, την κόβει. Πολύ περισσότερο που για μία ακόμα φορά διαιρεί τους αγρότες, αφού διατηρεί τη συνδεδεμένη ενίσχυση μόνο σε κάποιες επιλεγμένες περιοχές, ενώ όλοι έχουμε το ίδιο πανάκριβο κοστολόγιο, πουλάμε στις ίδιες εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας και έχουμε σημαντική απώλεια εισοδήματος».
Δεύτερο βασικό αίτημα των επικείμενων κινητοποιήσεων είναι η εξασφάλιση τιμών που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής. «Τιμές» υπογράμμισε ο κ. Μαρούδας «που να μας αφήνουν βιώσιμο εισόδημα να ζήσουμε τις οικογένειές μας και να συνεχίσουμε τις καλλιέργειές μας. Να πάψει πια η αισχροκέρδεια από τους εμπόρους με τις πλάτες της Κυβέρνησης. Παραδίδουμε τον κόπο μας με το αίσχος των ανοιχτών τιμών. Οι τιμές ως τώρα είναι κάτω από το κόστος παραγωγής, αλλά τα προϊόντα μας πουλιούνται από 5 έως 10 φορές ακριβότερα στην κατανάλωση. Κερδοσκοπούν διπλά εις βάρος μας, και ως παραγωγοί και ως καταναλωτές προϊόντων. Απαιτούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος με ευθύνη της Κυβέρνησης. Χρήματα υπάρχουν, αλλά είναι πολιτική επιλογή της να μπουκώνει με δισ. ευρώ τους επιχειρηματίες και να πετάει ψίχουλα που δεν καλύπτουν τη ζημιά στους παραγωγούς του πρωτογενή τομέα».
Τρίτο αίτημα είναι να παρθούν άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. «Αφορολόγητο πετρέλαιο» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ «όπως το δίνουν στους εφοπλιστές. Πλαφόν 0,07 λεπτά/Kwh στο αγροτικό ρεύμα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Φθηνή ενέργεια για τα χωράφια, τους στάβλους, τα σπίτια μας. Επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ».
Στη σύσκεψη, μεταξύ άλλων, έκαναν χαιρετισμό και δήλωσαν συμπαράσταση προς τον αγώνα των αγροτών ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Απόστολος Μπίλλης και ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας.
Στη μεγάλη αυτή συνάντηση πλήθους αγροτών που πραγματοποιήθηκε στο «Κτήμα Νεφέλη» συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, Ανάβρας, Σκήτης, Μεταξοχωρίου, Γερακαρίου, Μελιβοίας, Νερομύλων και Ποταμιάς, ο Σύλλογος Μηλοπαραγωγών Επαρχίας Αγιάς, οι μηλοπαραγωγοί Καστοριάς, οι αμυγδαλοπαραγωγοί Καστρίου, ο Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Ανάβρας, Μελιβοίας, Ροδοχωρίου, Ζαγοράς, Δράκειας, Πουρίου, Αμπελώνα, Τυρνάβου, Σαρανταπόρου και Καλλιθέας Ολύμπου, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Κίσσαβος», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ορεινά», οι βιοκαλλιεργητές Θεσσαλίας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συνεταιρισμών Μαγνησίας, το ΠΑΚ Θεσσαλίας, ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, ο Σύλλογος Επαγγελματοβιοτεχνών Αγιάς, ο Εμπορικός και Επιχειρηματικός Σύλλογος Αγιάς, οι Σύλλογοι Γυναικών Ανάβρας, Ποταμιάς και Αγιάς, οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Μεταξοχωρίου, Δήμητρας και Ανατολιτών, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς και πρόεδροι Κοινοτήτων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass