«Χτίζοντας το Πολίτευμα»

ΣΤΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΣΠ. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2022 15:22

Ο Σύλλογος «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας», ο Δικηγορικός Σύλλογος

Λάρισας και το ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας διοργανώνουν την παρουσίαση του νέου βιβλίου του καθηγητή της Νομικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Σπύρου Βλαχόπουλου με τίτλο: «Χτίζοντας το Πολίτευμα, Η Πολιτειακή Ταυτότητα της Αρχιτεκτονικής» από τις Εκδόσεις Ευρασία. Η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου και ώρα 7:30 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας - Γιώργου και Λένας Γουργιώτη (Οδός Γ. Γουργιώτη, πάροδος οδού Φαρσάλων). Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν οι: Πάνος Σάπκας, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Επιστημών Δήμου Λαρισαίων, Τρύφων Τσάτσαρος, πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικόλαος Παπαγεωργίου, πρόεδρος ΤΕΕ Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας. Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Αστέριος Λαχανάς, δρ Νομικής ΕΚΠΑ, δικηγόρος, πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου «Λαογραφικό Ιστορικό Μουσείο Λάρισας», δρ Αναστάσιος Τέλλιος, καθηγητής, πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΑΠΘ. Την εκδήλωση θα συντονίσει η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας Φανή Καλοκαιρινού.
Περιεχόμενο του Βιβλίου
Τα κτίρια νοηματοδοτούνται από το γενικότερο κοινωνικό, οικονομικό, πολιτικό και θεσμικό πλαίσιο, στο οποίο εντάσσονται και το οποίο μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, η αρχιτεκτονική και το συνταγματικό δίκαιο συνδέονται μεταξύ τους και, μάλιστα, περισσότερο στενά απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Εξάλλου, η αρχιτεκτονική σκέψη έχει πολιτική διάσταση, με την έννοια ότι αποτυπώνει ένα σύνολο αξιών και την κατάσταση που επικρατεί κατά την πολιτειακή και ιστορική στιγμή της έκφρασής της. Το βιβλίο αυτό, επιτρέπει στον αναγνώστη να αντιληφθεί την πολιτειακή διάσταση της αρχιτεκτονικής, κατανοώντας πώς η μορφή, κατασκευή και ιστορία των κτιρίων αντανακλούν τη συνταγματική πραγματικότητα. Πραγματεύεται θέματα, όπως τα αντιθετικά χαρακτηριστικά των κτιρίων στις δημοκρατίες και τις δικτατορίες, τη σχέση των κτηρίων με τις ατομικές ελευθερίες, τη διατήρηση της πολιτειακής μνήμης και τη χωροταξική διαμόρφωση των «ναών» της δημοκρατίας, δηλαδή των Κοινοβουλίων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass