Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Πλατυκάμπου στην Ιταλία

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2022 15:27

Στο πλαίσιο του σχεδίου Εrasmus με τίτλο «ICT for schools»

που υλοποιεί το Γυμνάσιο Πλατυκάμπου με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του, οι καθηγήτριες Νίκη Καμάρα (φυσικός) και Αργυρή Οικονομάκη (μαθηματικός και Οικονομίας) συμμετείχαν σε δραστηριότητα επιτόπιας παρακολούθησης στο σχολείο Istituto Superiore Polispecialistico S.Paolo στην πόλη Sorrento της Ιταλίας.
Στο πρόγραμμα αυτό, που είχε άλλες δύο κινητικότητες σε φορείς επιμόρφωσης, επιλέχθηκαν εκπαιδευτικοί θεωρητικών και θετικών μαθημάτων ώστε να μεταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερη και πολύπλευρη γνώση για την αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και την ενσωμάτωση ψηφιακών εργαλείων στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το σχολείο υποδοχής ήταν ένα σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τεχνολογικό και επαγγελματικό λύκειο, το οποίο αξιοποιεί συστηματικά την ψηφιακή τεχνολογία με τρόπο υποδειγματικό σε όλες τις λειτουργίες του (διδασκαλία και διοίκηση) και υλοποιεί καινοτόμα προγράμματα σχετικά με τις νέες τεχνολογίες ή το STEM.
Η προετοιμασία της παρακολούθησης μαθημάτων, η υποδοχή, η ξενάγηση στις εγκαταστάσεις του σχολείου, οι πολιτιστικές επισκέψεις, αλλά και η διαμονή στην πόλη σχεδιάστηκαν άψογα χάρη στη συνεργασία με την υπεύθυνη καθηγήτρια προγραμμάτων Erasmus και πρέσβειρα του e-twinning κ. Mariella Nica. Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Πλατυκάμπου είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μέσα από την ένταξή τους στο καθημερινό ωρολόγιο πρόγραμμα τον τρόπο διδασκαλίας θετικών μαθημάτων και τμημάτων μαθητείας (Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία, Βιολογία, Τεχνολογία, Πληροφορική και Μαγειρική), να γνωρίσουν αναλυτικά το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα και να συζητήσουν για το αντίστοιχο ελληνικό.
Οι γνώσεις, οι δεξιότητες, οι εμπειρίες, αλλά και τα συναισθήματα που αποκόμισαν αποτελούν πηγή προβληματισμού και συμβάλλουν στην αλλαγή της στάσης μας στη διδασκαλία. Προγραμματίζονται δράσεις για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της κινητικότητας στη σχολική κοινότητα, αλλά και ενέργειες για την ενσωμάτωση καλών πρακτικών που ξεχώρισαν.
Η εξαιρετική συνεργασία και η γόνιμη αλληλεπίδραση που είχαμε με τους Ιταλούς συναδέλφους άνοιξε τον δρόμο για περαιτέρω επαφή και επικοινωνία ανάμεσα στα δύο σχολεία. Το ιταλικό σχολείο προβλέπεται να επισκεφθεί το Γυμνάσιο τον Μάρτιο.