Ολοι μαζί κλείνουμε την πόρτα στη βία...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΛΕΙΨΗΣ ΤΗΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ Η ΛΑΡΙΣΑ ΜΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ - ΖΩΝΤΑΝΟ ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ - Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΦΩΤΑΓΩΓΕΙΤΑΙ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2022 14:51

Η 25η Νοεμβρίου έχει ανακηρυχθεί από τον Ο.Η.Ε. ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών. Η έμφυλη βία είναι ένα φαινόμενο διαχρονικό, καθημερινό και παγκόσμιο που πλήττει στη συντριπτική πλειοψηφία γυναίκες και νεαρά κορίτσια, ανεξαρτήτως εθνότητας, ηλικίας, τάξης, θρησκείας, πολιτισμικών και γλωσσικών χαρακτηριστικών. Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις “πανδημίας”... Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών οργανώνονται δράσεις και εκδηλώσεις στον νομό Λάρισας με στόχο να σταλεί ηχηρό μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης σε κάθε γυναίκα, κάθε κορίτσι και να σπάσει ο κύκλος της σιωπής.
ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Στη Λάρισα με πρωτοβουλία της γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτή Λάρισας Ευαγγελίας Λιακούλη και συνδιοργανωτές το Κοινωνικό Δίκτυο #Κανείς Μόνος», το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Europe Direct της Περιφέρειας Θεσσαλίας, τον Δήμο Λαρισαίων, το Κέντρο Πρόληψης Λάρισας –ΟΚΑΝΑ, τον Εμπορικό Σύλλογο Λάρισας, τον Σύλλογο Εικαστικών Ν. Λάρισας και τον Συνεταιρισμό Ελαιοχρωματιστών Λάρισας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση σήμερα Παρασκευή στις 6 το απόγευμα στην Κεντρική πλατεία Λάρισας. Η πρωτότυπη εκδήλωση είναι ένα ζωντανό βιωματικό εργαστήρι, στο οποίο θα συμμετέχουν οι πρωταγωνιστές μαζί με τους θεατές... Όλες οι γυναίκες και οι άντρες θα κλείσουν δυνατά πίσω τους μια πόρτα, αφήνοντας έξω από τις ζωές τους τη βία και την επιθετικότητα. Η καρδιά της πόλης θα γεμίσει με σύμβολα, «άδεια» για αυτές που έφυγαν, αλλά «γεμάτα» γι’ αυτούς που έμειναν και καλούνται να συνεχίσουν τον αγώνα κατά της κακοποίησης των γυναικών. Το μεγάλο σύμβολο θα κρατήσουν στα χέρια τους όλοι οι πολίτες, θα το μοιραστούν, θα το προσέξουν, θα το φροντίσουν και θα το επικοινωνήσουν μεταξύ τους, σε μια μεγάλη πομπή-διαδήλωση αγάπης, από την Κεντρική πλατεία, διασχίζοντας την οδό Κούμα και φθάνοντας στις 7 μ.μ. στο Γαλλικό Ινστιτούτο, όπου η εκδήλωση θα σταθμεύσει για μια σύντομη δημόσια συζήτηση, με ομιλητές τη βουλευτή Λάρισας Ευαγγελία Λιακούλη, την Υ/Β΄ Βλούχου Ηλέκτρα, αρμόδια στο γραφείο αντιμετώπισης ενδοοικογενειακής βίας στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας και τον Δημήτριο Χουλιαρό ειδικό παιδαγωγό. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την έκθεση των Εικαστικών του νομού, οι οποίοι με τα δημιουργήματά τους στέλνουν τα μεγάλα μηνύματα της Ημέρας.
Οι ζωγράφοι μέσα στην πόλη θα αποτυπώνουν στον καμβά τους τις στιγμές, ενώ τα τύμπανα θα κρατούν τον ρυθμό της πόλης, που θα συντονιστεί στην ίδια συχνότητα και θα εκπέμψει το ίδιο μήνυμα: « Είμαι εδώ... Μίλα!». Η πόλη της Λάρισας και όλος ο νομός, είναι ΜΑΖΙ, ενώνεται και εκπέμπει δυνατό μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης για όλα τα κορίτσια και τις γυναίκες της διπλανής πόρτας, αλλά και όλου του κόσμου.
ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ JOIST
Μια εικαστική εγκατάσταση, φόρος τιμής στις γυναίκες που κακοποιήθηκαν, θα παρουσιαστεί σήμερα (από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 10 μ.μ.), στο Πάρκο Καινοτομίας JOISΤ. Την εγκατάσταση που έχει τον τίτλο «Here hear me/Εδώ άκουσέ με» παρουσιάζει η γκαλερί σύγχρονης τέχνης BRAGGART, ενώ συμμετέχουν οι εικαστικοί Ζωή Αντύπα, Εβίτα Βουδούρη, Ελένη Γάτσιου, Μαρία Διαμαντίδου, Μαρία Ζησοπούλου, Ιούλιττα Καραμαύρου, Χριστίνα Σαββάκη, Μαρίνα Κουτσοσπύρου, Γεωργία Μανταλιά, Χριστίνα Μπαντέκα, Μαριέλλα Μπιλίτσα.
Έντεκα γυναίκες σύγχρονοι εικαστικοί, δημιουργούν η κάθε μία το δικό της φουστάνι, εμπνέονται από μια γυναικοκτονία ανώνυμη ή επώνυμη, εντάσσοντας το εικαστικό έργο τους, επάνω στο φουστάνι/σώμα αυτών των γυναικών που πόνεσαν, έπεσαν θύματα βιασμού, χάθηκαν, ως φόρο τιμής. Ζωγραφική, κολάζ, υφαντική, μικτή τεχνική, οπτικοακουστικά μέσα, κείμενα, επιλέγοντας διαφορετικά υλικά η κάθε μια τους, και εφαρμόζοντάς τα, στα φουστάνια που θα παρουσιάσουν και θα πλαισιώσουν ένα τραπέζι στρωμένο για δείπνο αυτών των γυναικών.
Παράλληλα θα παρουσιαστεί video προβολή και απαγγελία ποιημάτων με μουσική. Αλληλεπιδραστής της Εικαστικής Εγκατάστασης ο τραγουδιστής, συνθέτης, στιχουργός και ποιητής Nomik.
Ο ΞΕΝΩΝΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων, ως ο κατεξοχήν φορέας υποστήριξης και προστασίας θυμάτων βίας και το επιστημονικό προσωπικό του, έχει προγραμματίσει δράσεις ευαισθητοποίησης στην τοπική κοινωνία γύρω από θέματα έμφυλης βίας. Συγκεκριμένα:
- Συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, στην εκπομπή της Δ. Θεοδώρου σήμερα στις 9.30 π.μ.
- Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας- Συμμετοχή του Ξενώνα σε ημερίδα που διοργανώνει η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Ελασσόνας με ομιλία για την έμφυλη βία (Εκπρόσωπος ΚΕΘΙ-Τόπα Μαρία και νομικός Μπουρνόβα Νικολέτα) (27/11, ώρα 11.00).
- Συζήτηση με αφορμή την Ημέρα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τις ωφελούμενές του και τον νομικό σύμβουλο του Συμβουλευτικού Κέντρου Λάρισας (1/12 , ώρα 15.30).
- Δράση ευαισθητοποίησης-Βιωματικό Εργαστήρι με θέμα την έμφυλη βία σε συνεργασία με τις συμβούλους από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Τεμπών- στον Σύλλογο Γυναικών Γόννων (15/12, ώρα 11.00). Ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2013, ανήκει στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ “Θεσσαλία 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Λαρισαίων. Ανήκει στις δομές του δικτύου της ΓΓΔΟΠΙΦ για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, μαζί με άλλους 19 ξενώνες φιλοξενίας και 41 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη τη χώρα. Ο Ξενώνας φιλοξενεί γυναίκες θύματα βίας ή και πολλαπλών διακρίσεων (άστεγες, πρόσφυγες, άνεργες, μονογονείς) μαζί με τα παιδιά τους (κορίτσια έως 18 και αγόρια έως 12 ετών). Λειτουργεί όλο το 24ωρο και παρέχει ασφαλή διαμονή και σίτιση, συμβουλευτική κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης, εργασιακή συμβουλευτική, υπηρεσίες παιδοψυχολόγου. Η διαμονή είναι βραχείας διάρκειας και έχει μεταβατικό χαρακτήρα. Μέσω της συμβουλευτικής επιτυγχάνεται η πολυεπίπεδη στήριξη της γυναίκας και των παιδιών της, ενώ απώτερος στόχος είναι η ενεργοποίηση και ενδυνάμωση των γυναικών ώστε να ανακτήσουν τον έλεγχο της ζωής τους και να προχωρήσουν αυτόνομα στην κοινότητα.
ΣΤΟ ΓΝΛ
Στο πλαίσιο της ημέρας, για την Καταπολέμηση της Έμφυλης Βίας, το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνουν στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, σήμερα στις 12 μ., συνάντηση ενημέρωσης/ευαισθητοποίησης των εργαζομένων του Νοσοκομείου σε ζητήματα έμφυλης βίας. Στη συνάντηση οι ομιλήτριες από το Συμβουλευτικό Κέντρο, κα Φανή Μουστάκα, ψυχολόγος και κα Ρένα Μουρουγιάννη, κοινωνική λειτουργός, θα αναλύσουν τον ορισμό της βίας κατά των γυναικών, τις μορφές και τα είδη, τα σημάδια αναγνώρισης και ποιες είναι οι υπηρεσίες του Κέντρου.
ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ
Αύριο Σάββατο και μεθαύριο Κυριακή η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Ελασσόνας, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων, διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων για την ευαισθητοποίηση του κοινού και την ενημέρωση των πολιτών για την έμφυλη βία, που περιλαμβάνουν την κινηματογραφική ταινία «Τυραννόσαυρος» το Σάββατο βράδυ στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα θεάτρου Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη και θεματική ημερίδα την Κυριακή το πρωί στις 11.30 π.μ. στην αίθουσα προβολής τοπικού πολιτισμού - Δημοτικό Ωδείο Ελασσόνας.
Η ημερίδα έχει θέμα «Τα πρόσωπα της έμφυλης βίας. Πρόληψη και καταπολέμηση». Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής: 11:30-11:40 Χαιρετισμός του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας κ. Δημήτριου Καρανίκα, αναπληρωτή δημάρχου Ελασσόνας.
11:40-12:00 Τόπα Μαρία, ψυχολόγος με ειδίκευση στη συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων κακοποίησης
«Τα πρόσωπα και οι όψεις της έμφυλης Βίας - Όταν το πρόβλημα φαντάζει προσωπικό αλλά είναι καθρέφτης κοινωνικών παθογενειών…».
12:00-12:15 Μπουρνόβα Νικολέτα, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, επιστημονική συνεργάτης Βουλής Ελλήνων και μέλος Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής
ΣΥΡΙΖΑ
«Νομικό Πλαίσιο έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας - Τα κενά και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις».
12:15-12:30 Κυρίτση Ναυσικά, παιδοψυχολόγος και Τερζενίδου Αθηνά, κοινωνική λειτουργός, στελέχη του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Λαρισαίων.
«Η λειτουργία και το έργο του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας, του Δήμου Λαρισαίων».
12:30-12:45 Βλούχου Ηλέκτρα, υπαστυνόμος Β΄ Α.Τ. Λάρισας
«Χειρισμός υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας από την Ελληνική Αστυνομία».
12:45-12:50 Ανδρεάδη Κυριακή, ψυχολόγος, στέλεχος Κέντρου Κοινότητας Δήμου Ελασσόνας.
«Ο ρόλος του Κέντρου Κοινότητας στην τοπική κοινωνία, ως δομή πρώτης υποδοχής, υποστήριξης και παραπομπής των γυναικών, θυμάτων βίας».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass