«Αναψε» φωτιές η ενεργειακή κοινότητα στα Φάρσαλα

«ΡΗΓΜΑ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΦΑΡΣΑΛΩΝ - ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2022 15:13

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε») Του Γ. Γκαντέλου

Φωτιές «άναψε» η προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Φαρσάλων,

που μονοπώλησε το θέμα της δημιουργίας ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Φαρσάλων με τον Δήμο Αλμυρού. Από τη συνεδρίαση βγήκε «λαβωμένη» η πλειοψηφούσα παράταξη του δημάρχου Φαρσάλων κ. Εσκίογλου, που δεν κατάφερε να περάσει την πρότασή της και μάλιστα πέρασε η πρόταση που κατέθεσε η αντιπολίτευση. Επίσης από την παράταξη του δημάρχου διαφοροποιήθηκαν δύο μέλη της, ψηφίζοντας «παρών» στο θέμα, ένας αντιδήμαρχος και ένας δημοτικός σύμβουλος. Συγκεκριμένα, τέθηκε αίτημα ένταξης του ΤΟΕΒ Ενιπέα στην ενεργειακή κοινότητα που πρόκειται να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο όμορων Δήμων Φαρσάλων και Αλμυρού από τον πρόεδρο του Οργανισμού Αν. Δραχμάνη προς το Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Αν. Δραμάνης εξήγησε στο σώμα τις ενέργειες που έχει κάνει και παλιότερα για να πετύχει μείωση του ενεργειακού κόστους και επισήμανε την ευκαιρία να ενταχθεί ο ΤΟΕΒ στην ενεργειακή κοινότητα τώρα, καθώς οι ΟΤΑ θα προηγηθούν έναντι άλλων όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μ. Εσκίογλου ανέπτυξε την πρόταση της παράταξής του για δημιουργία αρχικά ενεργειακής κοινότητας με τον Δήμο Αλμυρού διαφοροποιώντας τη θέση του και λέγοντας ότι θα έρθουν να «κουμπώσουν» πάνω και άλλοι όπως το ΤΟΕΒ, συνεταιρισμοί, αγρότες κλπ. - μετά τη δημιουργία αυτής για να τρέξει πιο γρήγορα η διαδικασία - και μάλιστα επικοινώνησε με τον μελετητή για να εξηγήσει στο Σώμα τα όσα ανέφερε νωρίτερα.
Ο επικεφαλής παράταξης κ. Αρ. Καραχάλιος ανέφερε ότι πρόκειται για καταγραφή στοιχείων και όχι για τη μελέτη, ενώ σημείωσε ότι το ΤΟΕΒ έχει έτοιμη μελέτη που αναφέρει πόσο θα ευνοηθεί τόσο ο Οργανισμός, όσο και οι αρδευτές του. Μάλιστα σε πρόσφατη επικοινωνία που είχε προ ημερών με τον δήμαρχο Αλμυρού κ. Χατζηκυριάκο και σε ερώτησή του για την ένταξη του ΤΟΕΒ, δεν του εξέφρασε την αντίρρησή του. Εκπροσωπώντας την παράταξη της κ. Μ. Ίφου η δημοτική σύμβουλος κ. I. Αγγελακοπούλου ανέφερε ότι το ΤΟΕΒ είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου που υπάγεται στο ΥΠΑΑΤ και στον δημόσιο φορέα και δεν έχει σχέση με συνεταιρισμούς που είναι πιο δύσκολο να ενταχθούν, απαντώντας στα λεγόμενα του δημάρχου και εκφράζοντας τη γνώμη ότι μπορεί να ενταχθεί. Ο επικεφαλής παράταξης κ. Γκέβρος ζήτησε την ένταξη του ΤΟΕΒ στην ενεργειακή κοινότητα καθώς πρόκειται για δημόσιο τομέα που θα ευνοήσει του αγρότες και θα αφήσει πίσω πολλαπλά οφέλη σε αυτούς, αφήνοντας αιχμές για τον λόγο που δεν υλοποιείται, κάνοντας λόγο για μη «αρεστά πρόσωπα» και την αλλαγή αυτών …πυροδοτώντας την κατάσταση περαιτέρω και λαμβάνοντας την αντίδραση του δημάρχου, ότι ποτέ δεν έχει αναμειχθεί με άλλους.
Ο κ. Δημητρακόπουλος συμφώνησε ότι πρόκειται για καταγραφή δεδομένων και όχι για επιχειρησιακό σχέδιο, αναφέροντας το δυσθεώρητο κόστος άρδευσης σε σχέση με γειτονικές περιοχές, ενώ ο κ. Τριάντης ζήτησε να γίνει προσπάθεια από πλευράς τους να ενταχθεί και να μην προδικάζονται καταστάσεις πέρι του αντιθέτου.
Η αντιδήμαρχος κ. Χατζηπλή αφού περιέγραψε την αρχική πρόθεση του δημάρχου να εντάξει τους αγρότες, ανέφερε ότι με τη συγκεκριμένη κατάσταση θα προχωρήσει το έργο πιο γρήγορα και μετέπειτα παράλληλα θα μπορέσουν να ενταχθούν και άλλοι μέσα, σημειώνοντας ότι η δημοτική αρχή δεν είναι εναντίον των αγροτών και του ΤΟΕΒ. Από την πλευρά της η κ. Ίφου χαρακτήρισε απροσδιόριστη την υπάρχουσα κατάσταση και ότι θα πρέπει να τρέξουν τις διαδικασίες άμεσα, τονίζοντας ότι «θέλουμε τον ΤΟΕΒ μέσα ενεργά συμμέτοχο». Δημιουργήθηκαν αντικρουόμενες απόψεις για το ποια πρόταση είναι σωστή και τελικώς ο πρόεδρος κ. Κ. Δαμιανός έθεσε σε ονομαστική ψηφοφορία δύο διαφορετικές προτάσεις. Μία της πλειοψηφούσας παράταξης για δημιουργία ενεργειακής κοινότητας των δύο δήμων με τη συμμετοχή οργανισμών και μία της πρότασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που είχε μέσα επιπλέον και τη συμμετοχή του ΤΟΕΒ.
Υπέρ της πρότασης της παράταξης του δημάρχου ψήφισαν οι κ.κ. Σ. Χατζηπλή, Δ. Γούσιας, Στ. Κουκουλιός, Ν. Γκατζόγιας, Β. Αρσενοπούλου, Χρ. Μπασαγιάννης και Κ. Δαμιανός, ο αντιδήμαρχος κ. Κ. Μπαλατσός ανέφερε ότι είναι επιπλέον μέλος του ΤΟΕΒ και δεν μπορεί να ψηφίσει καμία από τις δύο προτάσεις, δηλώνοντας ουσιαστικά «παρών» και θέτοντας την παραίτησή του στη διάθεση του δημάρχου, ενώ το ίδιο ψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του δημάρχου Κ. Μπρόζος. Από την άλλη, με τη συμμετοχή του ΤΟΕΒ στην υπό δημιουργία ενεργειακή κοινότητα ψήφισαν οι κ.κ. Α. Καραχάλιος, Κ. Παναγιωτοπούλου, Γ. Αγγελακόπουλος, Χρ. Παπαγεωργίου, Κ. Μπένου, Μ. Ίφου, Ε. Κατσαούνης, Ι. Λελεντζής, Ι. Αγγελακοπούλου, Β. Πατσιούρας, Γ. Γκέβρος, Δ. Γκριτζαλής, Ε. Δημητρακόπουλος και Γ. Τριάντης, περνώντας ουσιαστικά την πρόταση αυτή. Από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι κ.κ. Ε. Χαμορούσου, Δ. Συροπούλου, Δ. Μπαμπανίκας και Απ. Αναγνώστου.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass