«Η Πολιτεία να στηρίξει τους εν ζωή αντιστασιακούς»

Ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης και ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης χθες στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Εθνικής Αντίστασης * Mηνύματα Αννας Βαγενά, Λίτσας Λιακούλη

Δημοσίευση: 28 Νοε 2022 15:40

Tην επέτειο της Εθνικής Αντίστασης τίμησε χθες η Λάρισα με επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο της πόλης στον Λόφο του Φρουρίου και κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, πολιτικά κόμματα και εκπροσώπους αντιστασιακών οργανώσεων, καθώς και τις πολιτικές νεολαίες. Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής παρέστησαν ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Μπίλλης, ο δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, ο αντιδήμαρχος Ντίνος Διαμάντος, η περιφερειακή διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Βασιλική Ζιάκα, ο γραμματέας της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Λάρισας Β. Ζωγράφος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Δημήτριος Παπαποστόλου, ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Ηλίας Καμπελής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Λάρισας Ντ. Αυγουστή, ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΕΑ Ν. Λάρισας κ. Δημήτριος Τσουκνίδας και εκπρόσωποι του στρατού και της αεροπορίας.


Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Μπίλλης δήλωσε ότι είναι υποχρέωση όλων να μην ξεχνούν και να τιμούν τους ήρωες που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του τόπου και πρόσθεσε ότι «οφείλουμε να τους τιμούμε καθημερινά». «Τιμούμε τους αγώνες των ηρώων μας. Εκείνων που έπεσαν στα πεδία των μαχών και στους λιγοστούς που ζουν ακόμη. Τιμή και δόξα στους νεκρούς, τιμή και δόξα σε όσους ζουν. Η Πολιτεία πρέπει κάποια στιγμή να τους κοιτάξει στα μάτια και να τους στηρίξει» δήλωσε ο δήμαρχος Λαρισαίων στο περιθώριο της εκδήλωσης. Συγκινημένος και ο εκπρόσωπος της ΠΟΑΕΑ δήλωσε ότι είναι η μοναδική αντιστασιακή οργάνωση που καταθέτει πλέον στεφάνι και υπογράμμισε την ανάγκη η Πολιτεία να μεριμνήσει για τους αντιστασιακούς που βρίσκονται στη ζωή.
Η ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, τη νύχτα της 25ης προς 26η Νοέμβρη του 1942- αναφέρει δήλωση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Βαγενά για τον επίσημο εορτασμό της Εξθνικής Αντίστασης - ήταν ένα ισχυρό πλήγμα απέναντι στους κατακτητές και μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν η σημαντικότερη και πιο εντυπωσιακή αντιστασιακή πράξη σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη. Η κορυφαία αυτή αντιστασιακή πράξη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής ξεσήκωσε μαζικά τον λαό και γέμισε τα βουνά της χώρας με νέους μαχητές του αντάρτικου στρατού.
Τη νύχτα της 25ης Νοεμβρίου 1942, 150 αντάρτες του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τον Άρη Βελουχιώτη, 60 αντάρτες του ΕΔΕΣ με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Ζέρβα και 12 Άγγλοι σαμποτέρ επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά κατά της ιταλικής φρουράς της μεγάλης σιδηροδρομικής γέφυρας του Γοργοποτάμου, εξουδετέρωσαν την εχθρική δύναμη και ανατίναξαν τη γέφυρα. Έτσι, διακόπηκε για έξι βδομάδες η μοναδική σιδηροδρομική αρτηρία προς το λιμάνι του Πειραιά, μέσω της οποίας το χιτλερικό επιτελείο εφοδίαζε τα στρατεύματα του Ρόμελ στη Βόρεια Αφρική και μπόρεσαν να βοηθηθούν αποτελεσματικά τα αγγλικά στρατεύματα, που διεξήγαν επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον των χιτλερικών και ιταλικών στρατευμάτων στην Αφρική.
Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου ήταν μία από τις μεγαλύτερες πράξεις δολιοφθοράς κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προκάλεσε τον θαυμασμό όλης της κατεχόμενης Ευρώπης, έδωσε κουράγιο στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, ανέβασε το αγωνιστικό του φρόνημα και συντέλεσε στην παραπέρα γοργή ανάπτυξη της ένοπλης αντίστασής του.
Οι στρατιωτικές κινήσεις του Άρη Βελουχιώτη -σχεδιάγραμμα της επίθεσης- χρόνια μετά θα διδασκόταν στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων. Οι ΕΛΑΣίτες αντάρτες που πήραν μέρος στην ανατίναξη της γέφυρας σύρθηκαν στα δικαστήρια από τους εθνικόφρονες με την κατηγορία της «φθοράς ξένης περιουσίας», καταλήγει η δήλωση της βουλευτού.
ΜΗΝΥΜΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Με αφορμή την Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Τιμούμε την Ημέρα Εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, με αφορμή την Ημέρα Επετείου της Μάχης του Γοργοποτάμου την 25η Νοεμβρίου 1942, που θέσπισε η Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο άρθρο 10 του Νόμου 1285/1982 «για την έμπρακτη απόδοση της οφειλόμενης από το Έθνος τιμής στους πολεμιστές, τους αγωνιστές, τους νεκρούς και τα θύματα του Ιερού Εθνικού Αγώνα». Αποτίνουμε φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης, όπως ρητά όρισε ο Ανδρέας Παπανδρέου, «σε κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδα που αγωνίστηκε οργανωμένα σε ομάδες εναντίον του στρατευμάτων κατοχής 1941 - 1944 ή έδρασε ατομικά με οποιονδήποτε τρόπο εναντίον τους ή βοήθησε με κάθε τρόπο τους Συμμάχους και τον Συμμαχικό Αγώνα και δεν συνεργάστηκε με τους κατακτητές. Με ενότητα και ομοψυχία, λοιπόν, μακριά από διχόνοιες και έριδες που είχαν ιστορικά πάντοτε ολέθριες εθνικές συνέπειες, προχωράμε όλοι μαζί στις σύγχρονες μάχες για Δημοκρατία, Ειρήνη και Κοινωνική Δικαιοσύνη. Το ΠΑΣΟΚ καλείται και πάλι από την Ιστορία, με όρους εθνικού χρέους, να επαναφέρει την ΕΘΝΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ και την κοινωνική ειρήνη στη χώρα».

Ν.Π.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass