Το Μουσείο Αντίστασης σε πανελλήνιο συνέδριο για τον Γοργοπόταμο

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΕ Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2022 13:15

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο που διοργανώθηκε στη Λαμία στο πλαίσιο της 80ής επετείου του εορτασμού της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στο οποίο συμμετείχαν ο Σύλλογος Φίλων Μουσείων Εθνικής Αντίστασης Λάρισας με την πρόεδρο Κατερίνα Εμμανουήλ, την αντιπρόεδρο Ζωή Δεληζώνα, την ταμία Παπανίκα Εύη και το μέλος Δαμιανό Τσιλφόγλου.


Καθηγητές Πανεπιστημίων και διδάκτορες ιστορίας ανέλυσαν τη συμβολή των αντιστασιακών οργανώσεων στη νίκη των συμμάχων στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οργάνωση της επιχείρησης της ανατίναξης του Γοργοποτάμου, τη σχέση της Αντίστασης και Βρετανών, καθώς και τη συμμετοχή του κλήρου. Παράλληλα παρουσιάστηκαν ζητήματα μνήμης της εθνικής αντίστασης, η ιστορία των επετειακών εορτασμών, καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ για την Εθνική Αντίσταση. Την κεντρική ομιλία με θέμα «Η Αντίσταση και οι εχθροί της» έκανε ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Προκόπης Παπαστράτης.
Εκ μέρους του Συλλόγου Φίλων ΜΕΑΛ, η πρόεδρος Κατερίνα Εμμανουήλ, παρουσίασε τις δράσεις του Συλλόγου από το 2015 ως σήμερα. Για το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας μίλησε ο ιστορικός, υπεύθυνος του Μουσείου, Ρεμπάπης Βαγγέλης. Οι σύνεδροι ξεναγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφίας: «Επιχείρηση Γοργοπόταμος. Το μεγαλύτερο σαμποτάζ της Αντίστασης».
Η 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μουσείων Ε.Α. και Συλλόγων Φίλων Μ.Ε.Α. αποτέλεσε την απαρχή της δικτύωσής τους με την ευχή να αποτελέσει θεσμό. Ακολούθησε ψήφισμα όλων των παρευρισκόμενων με σκοπό να δημοσιοποιηθούν αιτήματα που αποσκοπούν στην καλύτερη λειτουργία των Μουσείων με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της ιστορίας της Εθνικής Αντίστασης, ώστε στο διηνεκές να μείνει στις νεότερες γενιές «ένα ισχυρό αποτύπωμα με πολιτιστική και εκπαιδευτική προστιθέμενη αξία»
Μετά τη λήξη του Συνεδρίου ακολούθησε συναυλία από Μουσικά Σύνολα του Μουσικού Σχολείου Λαμίας.
Διοργανωτές ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Λαμιέων, τα Γενικά Αρχεία του Κράτους-τμήμα Φθιώτιδας και οι Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης υπό την αιγίδα της Μητρόπολης Φθιώτιδας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass