Διαρκής αγώνας η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ -ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΘΑΝ. ΠΑΤΣΙΟΥΡΑ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2022 15:04

Παρά τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την υγειονομική κρίση

τα τελευταία χρόνια, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών (ΠΑΝ.Σ.Α.Π.- εδρεύει στη Λάρισα), παρουσίασε ένα πλούσιο έργο, στη στήριξη και στην κάλυψη των αναγκών των μελών του.
Αυτό μαρτυρά ο απολογισμός της δράσης του από το 2019 μέχρι και το 2021, που παρουσιάστηκε χθες από τον πρόεδρο του Συλλόγου κ. Θανάση Πατσιούρα, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Β’ ΚΑΠΗ Λάρισας.
«Ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, έχοντας υπόψη του τα οριζόμενα από το καταστατικό ου, τις αρχές του εθνικού αναπηρικού Κινήματος και τη δύσκολη πραγματικότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί για τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, προσπάθησε να ανταπεξέλθει το καλύτερο δυνατό στο έργο του …» τόνισε ο κ. Πατσιούρας και σημείωσε: «Η πανδημία άλλαξε τη ζωή όλων μας. Ζήσαμε και συνεχίσουμε να ζούμε δύσκολες καταστάσεις».
Σύμφωνα με τον απολογισμό του έργου, μεταξύ των δράσεων που ανέπτυξε ο Σύλλογος το 2019, το 2020 και το 2021, είναι οι ακόλουθες: «Εκδήλωση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνεργασία, με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και την Περιφερειακή Ομοσπονδία ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, στην οποία ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Ι. Βαρδακαστάνης και πρόεδρος του Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την αναπηρία (EDF), παρουσίασε το βιβλίο «Τα δικαιώματά σου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο συνέγραψε το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την αναπηρία ( EDF) και μετέφρασε στα ελληνικά η ΕΣΑμεΑ και το οποίο διανεμήθηκε σε όλους τους παρευρισκόμενους.
Την Τρίτη 7 Μαΐου 2019, σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε στον χώρο του αμφιθεάτρου της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, το Πολιτικό Μνημόσυνο που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας, στη μνήμη του ιδρυτή και πρώτου προέδρου της, Ράλλη Τσιουλάκη, μιας εμβληματικής προσωπικότητας στον χώρο των Α.μεΑ. στη Περιφέρεια Θεσσαλίας και ενός ακούραστου μαχητή του αναπηρικού κινήματος έως το τέλος της ζωής του.
Συνάντηση του προέδρου της Περιφερειακής Ομοσπονδίας (Π.ΟΜ.Α.μεΑ.) Θεσσαλίας κ. Στέφανου Πάικου και του α’ αντιπροέδρου της Π.ΟΜ.Α.μεΑ Θεσσαλίας και πρόεδρο του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών, Αθανάσιου Πατσιούρα, με τον δήμαρχο Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσα, στο Δημαρχείο Ελασσόνας, για θέματα των ατόμων με αναπηρία».

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΒΑΚ
«Συμβάλλαμε με τις προτάσεις μας στην εξέλιξη των έργων του ΣΒΑΚ, όπου το στενό και το ευρύτερο κέντρο της πόλης της Λάρισας καθίσταται προσβάσιμο για τα άτομα με αναπηρία» δήλωσε ο κ. Πατσιούρας και τόνισε: «Ευελπιστούμε, σύντομα να καταστούν προσβάσιμα και τα δημόσια κτίρια, σε εφαρμογή της Μελέτης Προσβασιμότητας και προτείναμε την επέκταση του εν λόγω Σχεδίου και στις συνοικίες της πόλης.
Όπως πληροφορηθήκαμε οι επόμενες φάσεις της Μελέτης του ΣΒΑΚ προβλέπουν την αναμόρφωση δρόμων των συνοικιών της πόλης κι αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρα».

ΛΕΥΚΟ ΤΑΞΙ
«Στις 30 Νοεμβρίου 2020, υπογράφηκε νέο Ιδιωτικό Συμφωνητικό μεταξύ του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών και του Δήμου Λαρισαίων, για παραχώρηση χρήση του Λευκού Ταξί στο Δήμο Λαρισαίων γι’ άλλη μια πενταετία και συγκεκριμένα από την 1η Ιανουαρίου 2021 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025, εξασφαλίζοντας έτσι τη λειτουργία του και την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία και αναπηρία όρασης του Πανθεσσαλικού Συλλόγου Αναπήρων Πολιτών.
Το 2020, όπως και το 2021, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας και της Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Θεσσαλίας, και τον Δήμο Λαρισαίων, πραγματοποίησε πολιτιστικό περίπατο με άτομα σε αμαξίδια και όχι μόνο, ξεκινώντας απ’ τα βυζαντινά τείχη της πλατείας «Μπλάνα», μέχρι το Αρχαίο Θέατρο Λάρισας, για να καταλήξουν στο περίπτερο στην Κεντρική πλατεία Λάρισας όπου γινόταν η διανομή φυλλαδίων προς τους διερχόμενους πολίτες της Λάρισας, τα οποία εκτυπώθηκαν ειδικά για τον σκοπό αυτόν, ζητώντας έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας για τα άτομα με αναπηρία».ΔΕΛΤΙΟ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ ΑμεΑ
«Το 2021, ένα αίτημα του Συλλόγου μας, αλλά και πολλών άλλων αναπηρικών σωματείων της Θεσσαλίας, το οποίο προωθήθηκε μέσω της Π.ΟΜ.Α.μεΑ. Θεσσαλίας στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων τον περασμένο Ιούνιο και αφορούσε την έκδοση Δελτίου Μετακίνησης Α.μεΑ., έγινε πράξη» ανάφερε ο κ. Πατσιούρας και πιο συγκεκριμένα: «Η προτεινόμενη λύση ήταν, η μετάθεση της ημερομηνίας έκδοσης της σχετικής εγκυκλίου στο πρώτο δίμηνο εκάστου έτους και η κατάργηση της καταληκτικής ημερομηνίας έκδοσης του Δελτίου Μετακίνησης Α.μεΑ., ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή κάποιος που θα καταστεί άτομο με αναπηρία, να το προμηθευτεί».

ΜΗΧΑΝΗΜΑ ΓΡΑΦΗΣ BRAILLE (ΜΠΡΑΪΓ)
Τον Μάρτιο του 2021 με τη συνδρομή της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο Πανθεσσαλικός Σύλλογος Αναπήρων Πολιτών, τον Μάρτιο του 2021 απέκτησε εκτυπωτικό μηχάνημα γραφής Braille (Μπράιγ), δημιουργώντας έτσι, μια σύγχρονη μονάδα εκτύπωσης στο σύστημα αυτό, βιβλίων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, παιδικών, εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, ξένων γλωσσών, πανεπιστημιακών συγγραμμάτων κ.ά., και διασφαλίζοντας την πρόσβαση στην πληροφορία, στην εκπαίδευση και στην ψυχαγωγία των ατόμων με αναπηρία όρασης.ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΣ ΒΟΗΘΟΣ
Υλοποιείται το 2021 ένα χρόνια αίτημα του αναπηρικού κινήματος της χώρας, με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Προσωπικός Βοηθός για τα άτομα με αναπηρία, για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας. Το αίτημα κατατέθηκε στα τέλη του 2020, ύστερα από σχετικές διαβουλεύσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ. με τους φορείς μέλης της σ’ όλη τη χώρα. Μεταξύ άλλων, ο Σύλλογος λειτουργεί στούντιο ηχογράφησης βιβλίων, πραγματοποιεί ενημερωτικές εκδηλώσεις σε σχολεία για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, εκδίδει την «Ενημέρωση» κάθε τρίμηνο, διεκπεραιώνει αιτήματα των μελών του Συλλόγου, σε συνεργασία με την ΠΟΜΑμεΑ Θεσσαλίας και την ΕΣΑμεΑ κ.ά.     

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass