Ενισχύσεις 13,5 δισ. ευρώ για την ελληνική γεωργία

Ο Γ. ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ ΚΑΛΕΣΕ ΧΘΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΙΚΑΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ - ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΕ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ, ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟΝΙΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ, ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΜΗΛΩΝ ΚΑΙ ΕΞΙΣΩΤΙΚΕΣ - Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΧΑΜΕΝΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ - ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ: ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ - ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ: ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ -ΧΡ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2022 15:30

Να αξιοποιήσουν κάθε δυνατότητα των προγραμμάτων της ΚΑΠ και κάθε

χρηματοδοτικό εργαλείο που είναι στη διάθεσή τους, κάλεσε τους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς, σε παρέμβασή του στην ημερίδα για το Στρατηγικό Σχέδιο της Νέας ΚΑΠ που πραγματοποιήθηκε στη Νίκαια. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε ενημέρωση για τις ευκαιρίες και τα κίνητρα που δίνονται μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) και το Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ 2023-2027, καθώς και για τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο για μια περισσότερο ανθεκτική, «πράσινη» και ψηφιακή γεωργία. Ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι σημαντικό για τη χώρα μας ότι το ποσό των κοινοτικών ενισχύσεων παρέμεινε άθικτο χωρίς περικοπές στα 13,5 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2023-2027, σε σχέση με άλλες χώρες της Ε.Ε. όπου υπήρξε περικοπή 10% και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν “σχήματα” στα οποία μπορεί να ενταχθεί ο αγρότης ώστε να ενισχύσει το εισόδημά του», όπως ανέφερε σε δηλώσεις του. Αναφερόμενος στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, σημείωσε ότι την καταβολή τους την προτείνει το κάθε κράτος μέλος και την τελική απόφαση τη λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως επισήμανε, στις συνδεδεμένες έχουν ενταχθεί επιπρόσθετα, το μαλακό σιτάρι και ο αραβόσιτος με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής τους. Διευκρίνισε δε ότι οι περιοχές της Θεσσαλίας που ήταν τα προηγούμενα χρόνια στα προγράμματα απονιτροποίησης, δεν μπορούν εκ του κανονισμού, να λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση στο καλαμπόκι, αν συμπεριλαμβάνονται στους σχετικούς χάρτες του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Σε ό,τι αφορά την πληρωμή των προγραμμάτων απονιτροποίησης, ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι «στο gov.gr έχει ανέβει η κατάσταση των πληρωμών που θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα».
Σχετικά με την καλλιέργεια μήλων, διευκρίνισε ότι «η συνδεδεμένη θα καταβληθεί για το 2022 και είπε ότι μέχρι 15 Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί ο τρόπος ενίσχυσης του εισοδήματός τους».
Ο κ. Γεωργαντάς ανακοίνωσε ακόμη ότι την επόμενη εβδομάδα ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους των 89 εκατ. ευρώ για τις ζωοτροφές. Σχετικά με τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους είπε ότι όλοι θα λάβουν την εξισωτική αποζημίωση μέσα στον Δεκέμβριο, αρκεί να υποβάλουν τη βεβαίωση μετακίνησης.
Μέχρι 10 Δεκεμβρίου σημείωσε ότι θα πρέπει οι Περιφέρειες να δηλώσουν αν θα ολοκληρώσουν τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, ή θα τα αναλάβει το ΥΠΑΑΤ.
Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είπε ότι περίπου 500 εκατομμύρια καταβλήθηκαν από 1-1-21 μέχρι σήμερα. Περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα προέρχονται από εισφορές αγροτών, ενώ τα υπόλοιπα από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλεσε τους αγρότες να παραδεχθούν ότι πλέον οι αποζημιώσεις καταβάλλονται πιο γρήγορα από κάθε άλλη φορά. Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στα προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη με σημαντικότερα αυτά των Νέων Αγροτών (ύψους 525 εκατ. ευρώ), τα Σχέδια Βελτίωσης (230 εκατ. ευρώ), το Leader (236 εκατ. ευρώ), Βιολογικής Παραγωγής (705 εκατ. ευρώ) κ.ά., από τα οποία οι νέοι αγρότες μπορούν να αντλήσουν πόρους για να αναπτύξουν επιχειρηματικές δράσεις.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε ότι «η σωστή αξιοποίηση δράσεων και προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ είναι εθνικός μονόδρομος. Να βρεθούν κονδύλια για τη δίκαιη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Με στοχευμένες απλοποιημένες δράσεις. Θα είναι από τα οικολογικά σχήματα, από την αναδιανεμητική ενίσχυση, από άλλα προγράμματα, εδώ είμαστε να το αποφασίσουμε. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας αναλογιζόμενη την κρισιμότητα των στιγμών και τη δυναμική του πρωτογενούς τομέα, έχει επενδύσει σε αυτόν. Στη Θεσσαλία εξελίσσεται ένα από τα μεγαλύτερα αγροτικά προγράμματα στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.
Και συνέχισε: «Εμείς στην Περιφέρεια Θεσσαλίας είμαστε ομάδα. Προετοιμαστήκαμε έγκαιρα, καλέσαμε τους αγροτικούς φορείς συζητήσαμε μαζί τους, ακούσαμε τις θέσεις τους, συγκεντρώσαμε και σας προωθήσαμε τα υπομνήματά τους. Δεν σας κρύβω ότι μετά από τις διαδοχικές συναντήσεις και επαφές που είχα, η ανησυχία μου για την επόμενη μέρα είναι μεγάλη. Όπως προκύπτει, η Θεσσαλία θα χάσει από επιδοτήσεις 46,2 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Ο νομός Λάρισας χάνει 20,5 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, ο Νομός Καρδίτσας 14 εκατομμύρια ευρώ, ο Νομός Τρικάλων 6,2 εκατ. και ο νομός Μαγνησίας 5,5 εκατ. ευρώ. Την ίδια στιγμή, ολόκληροι Δήμοι πλήττονται καίρια από την περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων σε βασικά αγροτικά προϊόντα κι όλος ο κάμπος απειλείται από την κλιματική κρίση. Γι’ αυτό και η σωστή αξιοποίηση δράσεων και προγραμμάτων της νέας ΚΑΠ είναι μονόδρομος. Να βρεθούν κονδύλια για τη δίκαιη αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη διατροφική αυτάρκεια της χώρας. Με στοχευμένες δράσεις. Θα είναι από τα οικολογικά σχήματα, από την αναδιανεμητική ενίσχυση, από άλλα προγράμματα, εδώ είμαστε να το αποφασίσουμε».
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ. Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γενικός γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών, ανακοίνωσε πως σήμερα κατατίθενται οι προσφορές για το έργο ΤΟΕΒ Ταυρωπός, μέσω ΣΔΙΤ.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ
«Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση της νέας ΚΑΠ, η οποία, με 19,3 δισ. ευρώ, έρχεται να στηρίξει την προσπάθειά μας για ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και ανάδειξή του σε βασικό πρωταγωνιστή της εθνικής οικονομίας. Σε συνεργασία με αγροτικούς, κτηνοτροφικούς και γεωτεχνικούς φορείς, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλες τις δράσεις και τα αναπτυξιακά σχέδια της νέας προγραμματικής περιόδου.
Ιδιαίτερα στον Νομό Λάρισας, όπου μία σειρά βασικών αγροτικών προϊόντων πλήττονται από την περικοπή των συνδεδεμένων ενισχύσεων, η ουσιαστική στήριξη του εισοδήματος των ανθρώπων, που πραγματικά παράγουν και προσφέρουν στην εθνική οικονομία, με αξιοποίηση κάθε χρηματοδοτικού εργαλείου, είναι μονόδρομος».
Αυτά δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας και αναφέρθηκε στις βασικές μεταβολές, που επιφέρει η νέα ΚΑΠ, σημειώνοντας πως “η στροφή προς μια φιλοπεριβαλλοντική κατεύθυνση, είναι πλέον πραγματικότητα, όπως πραγματικότητα είναι και οι αυστηρές ποινές από την ΕΕ, σε περίπτωση, που δεν επιτευχθούν οι δείκτες των προγραμμάτων.
Όπως λοιπόν, αντιλαμβανόμαστε, βαδίζουμε σε μια νέα εποχή οικολογικών σχημάτων και απαιτείται άμεση προσαρμογή, για να μην βρεθούμε μπροστά σε ψαλιδισμένες ενισχύσεις και απορρίψεις επενδυτικών σχεδίων”. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Κέλλας, τόνισε: «Η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, η «πράσινη» ανάπτυξη, η ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην οικονομία, η προώθηση των θησαυρών της ελληνικής γης, και κυρίως η επιλογή μας για μετάβαση από το μοντέλο της οικογενειακής εκμετάλλευσης σε αυτό της αγροτικής επιχείρησης, αποτελούν πολιτικές επιλογές της Κυβέρνησης της ΝΔ, που φιλοδοξούν να αλλάξουν την αντίληψη του συνόλου της κοινωνίας για την αντιμετώπιση της πρωτογενούς παραγωγής.
Ας συστρατευθούμε όλοι προς την κατεύθυνση αυτή, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες προκλήσεις για τη χώρα».

Η ΣΤΕΛΛΑ ΜΠΙΖΙΟΥ
Η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κα Στέλλα Μπίζιου, στον σύντομο χαιρετισμό της ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Η χρονική συγκυρία είναι τέτοια που η σημερινή ενημερωτική εκδήλωση κρίνεται εξ ορισμού πολύ σημαντική για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα της χώρας. Εδώ, από την καρδιά του κάμπου, θα ήθελα να στείλω ένα ηχηρό μήνυμα στους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού μας: Η κυβέρνηση της ΝΔ θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα τους, όπως το κάνει έμπρακτα από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας. Γνωρίζω καλά και από πρώτο χέρι τη σοβαρή δουλειά που γίνεται σε όλα τα επίπεδα στο υπουργείο των αγροτών και των κτηνοτρόφων. Ο υπουργός, αλλά και όλοι οι προηγούμενοι υπουργοί που πέρασαν από το υπουργείο, δούλεψαν πολύ και σε βάθος, ώστε η χώρα μας να είναι έτοιμη, απέναντι στις νέες προκλήσεις. Οφείλουμε -και το κάνουμε- ως χώρα, και να προετοιμαστούμε για όλα όσα έρχονται. Οι αλλαγές θα είναι τεράστιες στον αγροτικό τομέα. Τόσο η πολιτική ηγεσία, όσο και οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα, οφείλουν να σχεδιάσουν με το βλέμμα στο μέλλον».

Ο ΧΡ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΣ
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο πρ. πρόεδρος της ΔΕΕΠ Λάρισας ΝΔ ο κ Χρήστος Καπετάνος, ενώ αμέσως μετά έκανε την εξής δήλωση: «Όπως ακούστηκε και στην αίθουσα από τα πλέον αρμόδια χείλη, του ΥΠΑΑΤ Γεώργιου Γεωργαντά, η νέα ΚΑΠ 2023 - 2027 θα αφορά σε ποσό 19,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα, ποσό που παραμένει στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη ΚΑΠ, τη στιγμή που σε άλλες χώρες της Ε.Ε. παρατηρείται μείωση κατά 10%. Γίνονται πολλά στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, η επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, η ενίσχυση στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα, η καταβολή της εξισωτικής στους μετακινούμενους κτηνοτρόφους, αλλά ο νομός μας, ο πλέον αγροτικός νομός της Ελλάδας, αξίζει πολλά περισσότερα και με κάθε τρόπο τα διεκδικούμε, σε αγαστή συνεργασία και επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων». Σημειώνεται ότι η εκδήλωση διοργανώθηκε από τηνΓενική Γραμματεία Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τη συμβολή του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου. Στην ημερίδα παρέστη και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής, κ. Χρήστος Τριαντόπουλος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass