Πολιτιστικός θησαυρός για τη Λάρισα ο «Πύργος Χαροκόπου»

ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΕΠΑΝΑΒΕΒΑΙΩΣΑΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2022 13:40

Η ανάγκη ο Πύργος Χαροκόπου «να σωθεί για ιστορικούς λόγους και πριν να είναι αργά» τονίστηκε χθες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν από κοινού ο «Όμιλος Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας», η Κίνηση Πολιτών «Λάρισα η Πόλη μου» και ο Σύλλογος «Φίλοι Πύργου Χαροκόπου».


Η εκδήλωση που έγινε χθες το απόγευμα στο «Χατζηγιάννειο» ήταν ενταγμένη στην κοινή προσπάθεια των τριών συλλογικών φορέων της Λάρισας, να ενώσουν τις δυνάμεις τους για τη διάσωση αυτού του ιστορικού μνημείου, για να διαφυλαχθεί έτσι «η ιστορική μνήμη της Λάρισας και να διασωθούν τα μνημεία της».
Η εκδήλωση, που συντόνιζε ο δημοσιογράφος Γ. Τράντας, άνοιξε με χαιρετισμό που, μεταξύ άλλων, απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Απ. Μπίλλης, ο αντιδήμαρχος Λάρισας Ντ. Διαμάντος, η πρόεδρος του Ομίλου Φίλων Θεσσαλικής Ιστορίας Βάσω Νούλα και η πρόεδρος Συλλόγου «Φίλοι Πύργου Χαροκόπου», Ερμιόνη Μαλλίδη.
Ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Κων. Συρμακέζης, στην ομιλία του, αφού αναφέρθηκε στο κτίριο, υπογράμμισε ότι «δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που να μην αποδέχεται το αυτονόητο, ότι δηλαδή «το συγκεκριμένο ιστορικό κτίριο πρέπει να διασωθεί και να θυμίζει την ιστορία του».
Πρόσθεσε, επίσης, παραπέμποντας σε κείμενο του Νικ. Βατόπουλου, ότι ο Πύργος «στέκει ερειπωμένος». «Δυστυχώς, έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα μέχρι σήμερα. Και αυτό διότι, ας μην κρυβόμαστε, εξακολουθούμε να παραμένουμε θεατές.
Αφήνουμε τον χρόνο να εξελίσσεται, να προσθέτει σημάδια του στο κτίριο και εμείς να παρακολουθούμε την εξέλιξη αμέριμνοι, δήθεν ανήσυχοι, στην καλύτερη περίπτωση με αμηχανία, στη χειρότερη με αδιαφορία.
Εύχομαι από καρδιάς, αυτή η συνάντηση να δημιουργήσει ωριμότερες σκέψεις και συνθήκες και να οδηγήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες για τη διάσωση του πολύτιμου αυτού πολιτιστικού θησαυρού της Λάρισας».
Ο ιατρός και ιστοριοδίφης, Νικ. Παπαθεοδώρου, με την ομιλία του έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορία του κτιρίου. Τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «μεταξύ των άλλων προσκεκλημένων στον Πύργο υπήρξε και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, προσωπικός του φίλος. Κατά την προεκλογική του εκστρατεία για τις εκλογές της 28ης Νοεμβρίου 1910, ο Βενιζέλος πέρασε και από τη Λάρισα και στις 14 Νοεμβρίου εκφώνησε έναν ιστορικό λόγο από τον εξώστη της Λέσχης Ασλάνη, σήμερα στη θέση της βρίσκεται η Στρατιωτική Λέσχη. Εν συνεχεία φιλοξενήθηκε στον Πύργο του Χαροκόπου. Στις εκλογές αυτές ο Χαροκόπος εκλέχθηκε βουλευτής στην Αθήνα, αλλά λίγους μήνες μετά, το 1911 απεβίωσε».
Η χρόνια αδιαφορία των ιδιοκτητών για τη συντήρησή του, αλλά και η απόπειρα εκποίησής του με πλειστηριασμό από την Τράπεζα Πειραιώς, μας κινητοποιεί και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για άμεση επέμβαση των φορέων της πόλης.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απέστειλε και η βουλευτής Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας ότι «απαιτούνται συλλογικές προσπάθειες, όπως η σημερινή, για αυτό το ανεκτίμητης αξίας μνημείο του Πύργου Χαροκόπου, που κατόρθωσε να διασωθεί από τις θεομηνίες και τις πολεμικές συγκρούσεις του 20ού αιώνα, αλλά δυστυχώς κινδυνεύει από την αμέλεια και την αδράνεια όλων των αρμοδίων». Να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησε και ο πρώην υπουργός Πολιτισμού και επικεφαλής του «Διαζώματος», Σταύρος Μπένος, ο οποίος μοιράστηκε την εμπειρία του από τη διάσωση μνημείων στην Καλαμάτα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass