Δεν «προχωράει» η μετεγκατάσταση του Τελωνείου

«ΒΡΑΧΝΑΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ Η ΥΠΑΡΞΗ ΒΑΡΕΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΣΕ ΦΑΡΣΑΛΩΝ - ΜΑΡΤΑΛΗ - ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ - ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΣΤΟ ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ ΚΑΙ Η ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 15:04

Του Κώστα Γκιάστα

Σημαντικό, αλλά και συνάμα πολυσύνθετο για την πόλη της Λάρισας, σχετικά

με τα ζητήματα κυκλοφορίας οχημάτων και ασφάλειας πεζών και οδηγών, αποδεικνύεται το θέμα του Τελωνείου. Αρνητικά, όμως, εξελίσσεται η προσπάθεια εξεύρεσης οριστικής και ουσιαστικής λύσης, που είναι η μετεγκατάστασή του σε άλλο χώρο, ικανό να φιλοξενήσει τις ανάγκες των διαδικασιών, με αποτέλεσμα η υπάρχουσα κατάσταση να μετατρέπεται αρκετά συχνά σε «βραχνά» για μεγάλο τμήμα της Λάρισας.
Καθημερινά και σε ώρες αιχμής μία από τις βασικές οδικές αστικές αρτηρίες της Λάρισας, που είναι η οδός Φαρσάλων, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Ένας δρόμος που εξυπηρετεί τις ανάγκες δύο μεγάλων συνοικιών, όπως είναι η Ανθούπολη και η Χαραυγή, αλλά και αποτελεί είσοδο - έξοδο για την Ηρώων Πολυτεχνείου και το κέντρο της πόλης, δέχεται έναν μεγάλο όγκο από Ι.Χ. και δίκυκλα.
Σε αυτά, όμως, προστίθενται και βαρέα φορτηγά μεγάλου όγκου, που έχουν ως στόχο να φτάσουν ή και να αποχωρήσουν από το Τελωνείο. Ο βαθμός δυσκολίας γίνεται ακόμα μεγαλύτερος από το γεγονός πως υπάρχει η υπόγεια διάβαση και δύο παράδρομοι, στους οποίους «εγκλωβίζονται» ενίοτε τα μεγάλα οχήματα.
Αυτό το σημείο για την ύπαρξη Τελωνείου πριν πολλά χρόνια ήταν ίσως ιδανικό για τις ανάγκες της πόλης. Η Λάρισα, όμως, των περασμένων δεκαετιών δεν έχει καμία σχέση με τη Λάρισα του «σήμερα» και χρειάζεται λύσεις με άλλα δεδομένα. Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια συζήτηση για την ανάγκη μετεγκατάστασης του Τελωνείου, αλλά όπως όλα δείχνουν κάτι τέτοιο θα καθυστερήσει πολύ ακόμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως δεν αυξάνεται μόνο ο όγκος των οχημάτων, αλλά και ο όγκος της κίνησης στο Τελωνείο. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», η πορεία των εξαγωγών και εισαγωγών μέσα στο 2022, εν συγκρίσει με το 2021 και πόσο μάλλον με το 2020, που ήταν και έτος πανδημίας, είναι ανοδική. Το ίδιο, όμως, μικρό προφανώς να αποδειχθεί σε λίγα χρόνια και το κτίριο του Τελωνείου για τους εργαζόμενους. Εκεί βρίσκονται 42 υπάλληλοι του Τελωνείου και άλλοι 10 υπάλληλοι του 6ου Τμήματος Κινητής Ομάδας Ελέγχου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμα για τους πρώτους υπάρχει το ενδεχόμενο να προστεθούν κι άλλοι στο σύνολο.
Στο κτίριο από άλλη είσοδο υπάρχει και η Χημική Υπηρεσία, η οποία κάνει τις απαραίτητες αναλύσεις με τους δικούς της υπαλλήλους. Στο ισόγειο του πρώτου κτιρίου δραστηριοποιούνται και αρκετοί ιδιώτες εκτελωνιστές. Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν πως δεν θα είναι εύκολο να γίνει ολοκληρωτικά μια μετεγκατάσταση τόσων υπηρεσιών σε άλλον χώρο, όταν κι αν αυτός βρεθεί. Ωστόσο, δεν λείπουν οι σκέψεις για τη λειτουργία ενός τμήματος σε άλλον χώρο, το οποίο θα αποτρέψει την είσοδο και παρουσία βαρέων οχημάτων στην πόλη.

ΟΜΟΡΦΟΧΩΡΙ
Για το κτίριο του Ομορφοχωρίου έχει χυθεί αρκετό μελάνι, τόσο την εποχή που χτιζόταν και τις ανάγκες που θα εξυπηρετούσε όσο και μετέπειτα, για το γεγονός πως ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για τον σκοπό που γινόταν.
Το κτίριο - φάντασμα, ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας Λάρισας / Υπουργείο Οικονομικών, ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1991 στο Ομορφοχώρι, με απώτερο σκοπό να μεταστεγαστεί το Τελωνείο από την περιοχή της Φαρσάλων, προκειμένου να ανακουφιστούν οι γύρω συνοικίες. Χωρίς ποτέ να δοθούν πειστικές εξηγήσεις, η ανέγερση του κτιρίου διακόπηκε το 1994, με αποτέλεσμα το κτίριο στο Ομορφοχώρι να μην αποπερατωθεί ποτέ. Έτσι σήμερα, 29 χρόνια μετά, να παραμένει ένα ημιτελές κουφάρι, να ρημάζει, να λεηλατείται, με το Ελληνικό Δημόσιο να μην κάνει το παραμικρό για να αξιοποιηθεί. Ανά διαστήματα το κτίριο γίνεται στόχος λεηλασίας. Μόλις πριν από λίγες ημέρες συνελήφθησαν πέντε Ρομά, οι οποίοι έκοβαν με οξυγονοκόλληση 40 μεταλλικές δοκούς που προορίζονταν για τη σκεπή του ημιτελούς κτιρίου.

ΟΔΟΣ ΜΑΡΤΑΛΗ
Η οδός Μαρτάλη είναι ο δρόμος που βρίσκεται πίσω ακριβώς από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Λάρισας. Οδός διπλής κατεύθυνσης, βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το Τελωνείο της περιοχής, ενώ τέμνει την παράπλευρη της οδού Φαρσάλων. Το ένα ρεύμα του δρόμου, εδώ και πολλά χρόνια, είναι συνήθως κατειλημμένο από μεγάλα φορτηγά.
Πρόκειται για οχήματα που είναι σε αναμονή για να «κάνουν» τελωνείο, όπως αναφέρεται στη γλώσσα των επαγγελματιών. Είναι φορτηγά που έρχονται να φορτώσουν ή να ξεφορτώσουν στη Λάρισα, αφού έχουν ως προορισμό ή αφετηρία κάποια τρίτη χώρα (για παράδειγμα Τουρκία, Ρωσία, κ.ά.). Όση ώρα απαιτείται για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, να σφραγιστούν ή να ξεσφραγιστούν τα οχήματα που μεταφέρουν προϊόντα, είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν εκεί κοντά.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΦΟΡΤΗΓΩΝ
Ο πρόεδρος του Σωματείου Φορτηγών Δ.Χ. Νομού Λάρισας, κ. Δημήτρης Μπομπότης, εξήγησε στην «Ε» πως η μεταφορά του Τελωνείου εκτός της πόλης είναι κάτι που επιθυμούν οι επαγγελματίες οδηγοί για πολλούς λόγους. Ο βασικότερος, όπως σημειώνει, είναι πως δεν χρειάζεται να εισέλθουν σε έναν τόσο δύσκολο δρόμο, όπως είναι αυτός της Φαρσάλων και της Μαρτάλη. Το δεύτερο είναι πως δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές για να τους φιλοξενεί όσες ώρες ή ημέρες χρειάζεται να περάσουν τελωνείο. Επειδή, όμως, μπορούν να περιμένουν και κάτι παραπάνω από μία ημέρα οι οδηγοί μάλιστα στήνουν το απαραίτητο κουζινάκι τους στα πλάγια των φορτηγών, εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο από τα διερχόμενα Ι.Χ., ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες. Επίσης, ως σημαντικό ανέφερε ότι είναι το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποια δημόσια τουαλέτα στο σημείο, με αποτέλεσμα οι οδηγοί να ψάχνουν άλλες λύσεις, όπως για παράδειγμα κάποιο κατάστημα, συνήθως κοντινό καφέ. Είναι γεγονός πως πάντως στο κομμάτι της οδού Μαρτάλη, προς την πλευρά του Σταθμού, υπάρχουν και πολλά σκουπίδια.

ΔΗΜΟΣ - ΒΟΥΛΗ
Το ζήτημα της μεταφοράς του Τελωνείου έχει απασχολήσει το Δημοτικό Συμβούλιο. Τον Μάιο του 2021, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λαρισαίων, κατόπιν σχετικής ερώτησης του επικεφαλής της «Ορμής Ανανέωσης», κ. Ν. Γαμβρούλα, έγινε γνωστό ότι ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης θα είχε επαφές με εκπροσώπους, τόσο του Τελωνείου όσο και με στελέχη του αρμόδιου Υπουργείου, για να συζητήσουν για το θέμα της μετεγκατάστασης. Θέμα που αποδεικνύεται «δαιδαλώδες», όταν εμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο σε τόσο μεγάλο βαθμό. Ερώτηση στη Βουλή είχε καταθέσει και ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης και βουλευτής Λάρισας κ. Βελόπουλος.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass