Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο στον Ενιπέα

ΕΓΚΑΘΙΣΤΑ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ -ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 11 ΝΕΟΥΣ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΚΑΙ 3 ΣΤΑΘΜΗΜΕΤΡΑ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 15:06

Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο για την παρακολούθηση

και πρόγνωση των μετεωρολογικών συνθηκών και της στάθμης του νερού στη λεκάνη απορροής του ποταμού Ενιπέα, στα διοικητικά όρια των Δήμων Δομοκού, Φαρσάλων και Αλμυρού, εγκαθιστά η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός υπέγραψε τη σύμβαση του έργου, για να ξεκινήσει η εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών και 3 Σταθμήμετρων, με σκοπό την έγκυρη και έγκαιρη πρόβλεψη της ποσότητας των απορρεόντων υδάτων στον Ενιπέα. Μαζί με τους δύο υφιστάμενους Μετεωρολογικούς Σταθμούς (στο Λύκειο Δομοκού και στη Βαμβακού Φαρσάλων) δημιουργείται έτσι ένα ολοκληρωμένο δίκτυο 13 συνολικά Μετεωρολογικών Σταθμών καταγραφής και πρόγνωσης. Τα δεδομένα που συλλέγονται, οδηγούν σε ορθή λειτουργία των θυροφραγμάτων εντός της κοίτης του ποταμού και στη λήψη μέτρων πρόληψης έναντι πλημμυρικών φαινομένων σε παρακείμενες αγροτικές εκτάσεις και οικισμούς. Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού ένταξης 300.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
«Η Περιφέρεια Θεσσαλίας συνεχίζει να καινοτομεί, με ένα έργο ουσίας που επενδύει στην πρόληψη και κάνει πράξη τη φιλοσοφία μας build back better, ώστε να προλάβουμε τις αρνητικές επιπτώσεις κινδύνων που έρχονται από το μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής» δηλώνει ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Αξιοποιούμε τις δυνατότητες που μας δίνουν οι σύγχρονες τεχνολογίες και σε συνεργασία με το επιστημονικό δυναμικό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών δημιουργούμε ένα Ολοκληρωμένο Ψηφιακό Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο στον Ενιπέα. Υπογράψαμε τη σύμβαση του έργου και το επόμενο διάστημα τοποθετούνται έντεκα νέοι μετεωρολογικοί σταθμοί και τρία νέα σταθμήμετρα από την περιοχή του Δομοκού μέχρι το ύψος του Παλαμά. Οι θέσεις που επιλέχτηκαν για τους Μετεωρολογικούς Σταθμούς, διαθέτουν παροχή ρεύματος και ίντερνετ για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Παράλληλα προμηθευόμαστε και εγκαθιστούμε τρία νέα Σταθμήμετρα στις γέφυρες της Αμπελιάς, του Βασιλί και του Ευύδριου. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα με στόχο την αντιπλημμυρική προστασία των παραποτάμιων περιοχών του Ενιπέα. Οι πληροφορίες θα διατίθενται σε ψηφιακή πλατφόρμα για την άμεση ενημέρωση των πολιτών. Ευχαριστώ τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στέλιο Πέτσα για τη χρηματοδότηση και ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης». Είναι ένα πρόγραμμα που μας έδωσε τη δυνατότητα να εντάξουμε έργα χρήσιμα, που ικανοποιούν ανάγκες των τοπικών κοινωνιών» προσθέτει ο Περιφερειάρχης.
Το έργο περιλαμβάνει:
-Την εγκατάσταση 11 νέων Μετεωρολογικών Σταθμών στον Δήμο Δομοκού στις θέσεις Βούζι, Ξυνιάδα, Μακρυράχη, Μελιταία, στην Ανάβρα Δήμου Αλμυρού και στον Δήμο Φαρσάλων στις θέσεις Φάρσαλα, Ασπρόγεια, Νεράιδα, Δίλοφος, Άγιος Αντώνιος και Σκοπιά.
-Την εγκατάσταση 3 Σταθμήμετρων σε γέφυρα Αμπελιάς, γέφυρα Βασιλί και γέφυρα Ευυδρίου.
-Τη συμπλήρωση του υφιστάμενου δικτύου που λειτουργεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στην διαδικτυακή περιοχή http://www.meteo.gr/gmap. cfm με τους επιπρόσθετους μετεωρολογικούς σταθμούς.
-Την ανάπτυξη και την εξέλιξη του ψηφιακού μοντέλου εδάφους της περιοχής του υδατορέματος Ενιπέα.
-Την ανάπτυξη δικτύου επικοινωνίας μεταξύ των σταθμών και του κέντρου ελέγχου.
-Την καθημερινή τριετή παρακολούθηση.
-Την επιχειρησιακή τριετή πρόγνωση καιρού.
-Την ανάπτυξη ενός Ψηφιακού Ολοκληρωμένου Παρατηρητηρίου.
-Την τριετή συντήρηση οργάνων και εγκαταστάσεων.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass