«Ανοίγουμε τον δρόμο στη νέα γενιά»

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΧΘΕΣ ΣΤΟ JOIST - ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΓΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΝΕΟΤΗΤΑΣ

Δημοσίευση: 25 Ιαν 2023 14:20

Για μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά συζήτησε χθες βράδυ ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης με δεκάδες νεαρούς πολίτες στο Πάρκο Καινοτομίας «Joist», στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.


Ο κ. Καλογιάννης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις σκέψεις του για τον τρόπο προσέγγισης των νέων ανθρώπων της πόλης και επί της ουσίας δεσμεύτηκε για ακόμα πιο στενή συνεργασία μαζί τους. «Είμαι εδώ για να σας ακούσω» ήταν η χαρακτηριστική του φράση και το έκανε πράξη για αρκετή ώρα, τονίζοντας πως το έχει ανάγκη καθώς και ο ίδιος ήταν από πολύ νέος στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Ο κ. Καλογιάννης εκφράστηκε θετικά για μια δημιουργία ενός κέντρου νεότητας στη λογική ενός χώρου έκφρασης. Αναφέρθηκε στο Συμβούλιο Νεολαίας, τονίζοντας πως θα έρθει ακόμα περισσότερο στο προσκήνιο η δράση του, μίλησε για τις δράσεις πολιτισμού που εμπλέκουν τη νέα γενιά. Σημείωσε πως τα έργα που γίνονται και αλλάζουν την εικόνα της πόλης γνωρίζουν μεγάλη αποδοχή από τη νέα γενιά, ενώ μίλησε και για την ανάγκη στήριξης των νέων οικογενειών με πλήθος δράσεων (π.χ. σχολές γονέων, δια βίου μάθησης). Ακόμα άνοιξε και τη βεντάλια των έργων που γίνονται και σχετίζονται με τον πολιτισμό και αγγίζουν σε μεγάλο βαθμό τη νεολαία.
Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Λαρισαίων είπε απευθυνόμενος σε νέους ανθρώπους:
«Υπάρχει μια ανάγκη να προσεγγίσουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς. Να δούμε στην πόλη τι κάνουμε ως κοινωνία, αλλά και πώς γεφυρώνουμε ένα χάσμα που υπάρχει. Ζήσαμε σε διαφορετικούς κόσμους εμείς κι εσείς σε άλλους. Άρα να μπορέσουμε ως κοινωνία να δούμε ποιες είναι εκείνες οι πλευρές που πρέπει να ενώσουμε. Να ανοίξουμε δρόμους έτσι ώστε αύριο εσείς να είστε οι δημιουργοί της ίδιας της πόλης, της κοινωνίας, των αρχών της και της όποιας πορείας σας».  Στη συνέχεια τόνισε πως «έχω υποχρέωση να συνομιλήσω και ως δήμαρχος να ακούσω πράγματα που δεν είχα ακούσει. Εμείς διαμορφώσαμε μια δραστηριότητα στον Δήμο με μια σειρά από παρεμβάσεις στην πόλη και θέλω να πιστεύω πως την έκαναν πιο όμορφη και πιο ελκυστική. Έχουμε πάρα πολλά να κάνουμε ακόμα, όμως από την προηγούμενη θητεία λέω πως σ’ αυτήν την υπόθεση της μεγάλης αλλαγής στην πόλη πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία μας. Να αλλάξουμε όλοι μας. Αυτή η αλλαγή είναι ολόκληρη κουλτούρα».
Ο κ. Καλογιάννης πρόσθεσε πως η ανάγκη να ακούσει την άποψη των νέων για μια ακόμα φορά τον έφερε χθες σ’ αυτήν την εκδήλωση, καθώς «αυτή η συνάντηση θα μου δώσει κάποια δείγματα γραφής για το «αύριο». Την Πέμπτη έχω ανοιχτή συγκέντρωση με μικρό απολογισμό για τα σχέδια του «αύριο». Η συζήτησή μας θα μου δώσει ερεθίσματα για να γίνει πιο πλήρες και να αγκαλιάσει τη νέα γενιά» υπογράμμισε.
Επίσης διευκρίνισε πως «δεν αισθάνομαι πολιτικός, αλλά είχα την τύχη να εμπλακώ από νωρίς στην τοπική αυτοδιοίκηση. Η αυτοδιοίκηση έχει μαγεία γιατί έχει αμεσότητα στις αλλαγές. Αυτήν η μαγεία με κράτησε εδώ».Οδηγώντας την κουβέντα στη σημασία του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας τόνισε πως «ήταν κάτι που είχε αντανάκλαση και το θεωρούμε πολύ σημαντικό. Συνεχίζω να αισθάνομαι πως έχουμε μπροστά μας έναν πολύ μεγάλο δρόμο που πρέπει να ανοίξουμε για τη νέα γενιά».
Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα της πόλης είπε «Το 2014 όταν βρέθηκα στη θέση του δημάρχου υπήρχε μια μεγάλη πρόκληση. Η πόλη είχε καθυστερήσει να βρει τον βηματισμό της σε μεγάλες αλλαγές. Με ένα περιβάλλον που μας έπνιγε, με αυτοκίνητα και άσφαλτο και λακκούβα. Θέλαμε αλλαγές όπως το ΣΒΑΚ, τους ποδηλατόδρομους, την αλλαγή του περιβάλλοντος» και πέρασε στις υποδομές του πολιτισμού αναφερόμενος σε Ωδείο, Λαογραφικό, Πινακοθήκη, Διαχρονικό και Μουσών, Μουσείο Πόλης. «Γύρω από αυτά οργανώθηκαν σύλλογοι ως ζωντανά κύτταρα. Είναι πολλά και τα βλέπετε γύρω μας».
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα οικονομικά προβλήματα που ταλαιπωρούν την αυτοδιοίκηση. «Σε μια περίοδο που παλεύει για τη βιωσιμότητά της και περνάει πολύ δύσκολα. Ό,τι έργο γίνεται είναι από συγχρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα και οι δυσκολίες είναι ως αποτέλεσμα μνημονίων και υποχρηματοδότησης. Μας δυσκολεύουν τη δουλειά μας».
Ακόμα στάθηκε στο κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, σημειώνοντας ότι «δεν αφήσαμε το κομμάτι της κοινωνίας με οικονομικά προβλήματα. Δεν μπορούν να προχωρήσουν οι κοινωνίες αν αφήσουμε ένα κομμάτι πίσω».
Εν κατακλείδι μίλησε γενικότερα για τη συμπεριφορά της Δημοτικής Αρχής «Είχαμε ένα σταυροδρόμι. Ή να πάμε από τον εύκολο δρόμο ή από τον δύσκολο με σκληρή δουλειά. Δεν επιλέξαμε τις δημόσιες σχέσεις. Ήταν μια συλλογική δουλειά από μια ολόκληρη ομάδα που όλοι έβαλαν ψηλά την πόλη», επαναλαμβάνοντας τον στόχο της 15ετίας για μεσαίου μεγέθους ευρωπαϊκή πόλη. Από την πλευρά της η κ. Φωτεινή Μυσιρλή ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Νεολαίας Δήμου Λαρισαίων είπε πως «ο κ. Καλογιάννης μας έχει υποστηρίξει πάρα πολύ, τους νέους και αυτό φαίνεται από τις εκδηλώσεις μας. Μας δίνει κίνητρο και δύναμη να ασχοληθούμε με τα κοινά». Ο δήμαρχος Λαρισαίων απάντησε σε πολλά ερωτήματα που έγιναν από τους παρευρισκόμενους.

Του Κώστα Γκιάστα
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass